Opgeruimd blijven

 • Berichtcategorie:Minimalisme

Een van de eindeloze taken in een mensenleven is opruimen. Omdat het zo eindeloos is, beginnen veel mensen er maar niet aan. Maar ik vind het juist wel leuk. Tot verbazing van Vriendin, die minder ‘dwangmatig opruimerig’ is dan Geldnerd.

Nu hebben we in Geldnerd HQ wel een aantal maatregelen genomen om het makkelijker te maken en opgeruimd te houden. Alles heeft een vaste plek. Ook traditioneel rondslingerende ‘troepjes’ als sleutels, telefoons, et cetera. We weten dus van alles waar het thuishoort als we het ergens aantreffen. Dat scheelt ook een hoop zoekwerk en stress.

Daarnaast is opruimen ook onderdeel van mijn ochtendritueel. Ik ben ‘s ochtends een trage starter. Eerst een kopje koffie en ontbijten met het nieuws op de achtergrond. En daarna maak ik een rondje. Aanrecht leeg, doekje erover, alles in de vaatwasser en opgeborgen in de kastjes. Eventuele handafwas gedaan en opgeborgen. Drinkbak en voerbak van Hondje schoon en bijgevuld. Troep weg uit de woonkamer, afstandsbedieningen op hun plek, kussens op de bank netjes. Mijn werkblad in de studeerkamer opgeruimd (van die van Vriendin blijf ik af, dat doet ze zelf wel…). Eventuele droge en schone was opgevouwen en opgeborgen. Bed opgemaakt. Het klinkt als veel werk, maar het kost me een minuut of 10 per dag. En het maakt dat we elke middag in een schoon huis thuiskomen. Dat voelt veel rustiger.

Neurotisch en dwangmatig? Misschien… Maar ik voel me er goed bij.

Papieren ben ik jaren geleden al gaan scannen, ik heb er weinig meer over. Nu krijg ik sowieso steeds minder papier, en is het makkelijk bij te houden. Er gaan weken voorbij dat er hier niets in de brievenbus valt. Dat scheelt ook een hoop rommel.

Wat het hier nog het langst heeft volgehouden zijn de beroemde Post-It notes op mijn bureau. Met actiepunten en reminders. Soms wel 4 of 5 briefjes tegelijk. Maar zelfs die zijn nu verbannen, ik gebruik alleen nog de Notitie-app op mijn smartphone (als vervanger van de gele briefjes), Evernote, en de Notitie-app op mijn NAS. Die laatste kan ik ook buitenshuis gebruiken via smartphone.

En last but not least: minimaliseren. Want wat je niet hebt hoef je ook niet op te ruimen.

Hoe blijft jouw leven opgeruimd?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Veel kastruimte, bij voorkeur de gesloten varianten. In combinatie met vaste plekken voor sleutels etc.

  En onze rode kater heeft ongeveer dezelfde kleur als het laminaat. In drukke periodes valt het visueel minder op als de stofzuiger een paar dagen langer niet wordt aangeraakt 😉

  1. Geldnerd

   ? Daar hebben wij onze robotstofzuiger voor. Maar het is wel een idee, een huisdier dat kleurt bij je vloer.

 2. Vriendin

  Dit is Vriendin, voor het eerst in de comments van Geldnerd… De passief-agressieve wijze waarin ik in dit berichtje tussen de regels door wordt beticht van rommelkonterij, maakte de reaguurder in mij wakker.
  Laat ik het zo zeggen: ja, geldnerd is aanmerkelijk opruimeriger dan Vriendin en Hondje. Dat zegt alleen meer over geldnerd, dan over ons. Geldnerd is een buitengewoon lieve, intelligente man, alleen met een beetje OCD. En ja, ik profiteer stilletjes enorm mee van zijn opruimdrift, want ik houd ook wel van netjes, maar wat minder van de inspanningen die daarmee gemoeid zijn. Maar heus, ik ben geen rommelkont!

  1. Wij OCD ers gaan daar tactisch mee om Vriendin.

   Ineens hangen er 4 tassenhaken in de voorraadkast, of melden we “toevallig dat die en die even langskomen voor zus en zo”

  2. Team CF

   Is Opa Geldnerd ook in te huren 😉

   1. Geldnerd

    Zoals Sheldon die door de kast van Howard heen gaat in die iconische aflevering van Big Bang Theory?

  3. Eddie

   Bijzonder moment dat Vriendin van zich laat spreken.!
   Wees gerust er zijn pilletjes om grip op OCD te krijgen …

 3. Janine @ simpelrijkleven.nl

  Ik heb een vaste structuur in het huishouden/opruimen om complete chaos hier te voorkomen. En als ik echt even moet knallen, maak ik to-do-lijstjes, zodat het direct inzichtelijk is en ik ook echt zaken afstreep die ik anders misschien laat liggen… 😉

 4. dertigermetkids

  ik ben juist een avondmens. smorgens ook druk met de kids zorgen dat ze gaan aankleden, en vaak om 7u al opvangkindjes die eventueel ook nog aangekleed moeten worden en mee ontbijten.. ruim wel de vaatwasser leeg. savonds na t eten doe ik: vaat in de vaatwasser, pannen afspoelen, evt wat niet in de vaatwasser past met de hand afwassen. doekje over de tafels, t aanrecht en fornuis en door de sink, vloer vegen, uiteraard nog rondslingerend speelgoed opruimen (is meestal van de opvangkids dus dat hoeven mn eigen kids niet op te ruimen) en de katten blikvoer geven. hierna de kids naar boven, kleding klaarleggen voor volgende dag, tandenpoetsen, boekje of spelletje (echt even 1 op 1 aandacht omdat ze me overdag al moeten delen met opvangkindjes) vaak doet manlief 1 kind en ik 1, soms doet 1 van ons beide, dan eigen tanden poetsen, door naar zolder. soms nog een was ophangen of was vouwen als dat nog nodig is (vaak overdag gene tijd voor ivm opvangkindjes, soms wel als ik weet dat een kindje slaapt smiddags en ik geen wakkere kids heb,d an programmeer ik de wasmachine dat hij smiddags klaar is, anders savonds) eigen kleding klaarleggen en lekker in bed met een serie oid.

  smorgens doe ik niet zoveel. weekend was bijwerken, bedden verschonen, boodschappen bestellen (en dus weekmenu maken) en de planten water geven. en op maandag heerlijk een cadeau aan mezelf met t fulltime werken.. huishoudelijke hulp! heerlijk! elke week start mn werkweek met een schoon huis!!

Reacties zijn gesloten.