Individueel pensioen best lastig

 • Berichtcategorie:Pensioen

Een paar weken geleden was er ineens weer nieuws over het pensioenadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER). De SER wil een individuele pensioenspaarpot en minder beloftes over uitkeringen. Van die individuelere pensioenopbouw ben ik ook wel voorstander, al besef ik dat dit lastig zal zijn. De SER werkt al een tijdje aan een advies voor de regering, maar dat lijkt nog steeds niet af te zijn. Begrijpelijk, want het is complexe materie, en de belangen van de werkgevers en de werknemers (die beiden in de SER zitten) zijn natuurlijk ook niet altijd hetzelfde. Afgelopen week heb ik er wat uitgebreider over bijgelezen.

In de berichtgeving lees ik wel wat bijzondere dingen. Zo wil men een oplossing voor het moeten korten van de pensioenen. En die oplossing is: niet meer beloven wat je krijgt tot een jaar of 10 vóór de pensioendatum. Ja, het probleem van korten is dan weg. Maar je introduceert wel een nieuwe onzekerheid. Die je pas wegneemt op een moment dat mensen zelf al niet zo heel veel meer kunnen repareren, namelijk 10 jaar voordat je stopt. Of ik daar nou zo heel blij van word?

De SER werkt al een jaar of drie aan het voorstel, en er zijn wel wat uitdagingen. Zo is het afschaffen van de huidige ‘doorsneepremie‘ ingewikkeld. Ik ben ook wel benieuwd hoe ze dat willen doen, en hoeveel ruimte er komt om straks met individuele pensioenpremies te gaan werken. En vooral of de keuzevrijheid dan bij het pensioenfonds komt te liggen of bij onszelf, of we zelf mogen bepalen of we wel of niet extra inleg mogen doen en hoeveel. Ook lastig: hoe de huidige pensioenpot te verdelen over individuele potjes? En ik hoop dat er ook iets bedacht wordt voor de grote groep mensen die nu geen pensioen opbouwt.

Voorlopig blijft het allemaal nog een beetje vaag. Dus we kunnen weinig anders doen dan afwachten tot de SER haar definitieve plan presenteert. En dan eens kijken wat de politiek ermee gaat doen.

Wat verwacht jij van een nieuw pensioenstelsel?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Hypotheekweg

  Niet heel veel als ik eerlijk ben. Vooral mdat individueel nog niet geheel individueel blijkt in de huidige geopperde plannen.

 2. Marjolein

  Ik heb jaren in de VS gewerkt en daar moet je wel je eigen pensioen sparen regelen. Als je gedisciplineerd bent en vroeg begint komt dat uiteindelijk goed. Maar niet iedereen lukt het, en dan zijn de gevolgen daar wel heel vervelend van.

 3. Geld Vertrouwen

  het weglaten van een indicatie wat je zou krijgen tot 10 jaar voor pensioen datum is natuurlijk van de zotte. er is een hele generatie die genoten heeft van een gegarandeerde eindloon regeling. nu is de standaard een beschikbare middenloon regeling. en straks dus de ‘wel betalen maar we weten niet wat er in de pot zit’ regeling.

  Openheid van zaken is hierin mijn mening. leg de mensen maar uit wat wel kan en wat niet kan. dit betekent dat er inderdaad hele groepen mensen te horen moeten gaan krijgen dat zij betalen aan een systeem dat op de lange termijn niet zal blijven…. #imho.

 4. Consuminderen

  Juist, ik was aan het beginnvan de crisis wantrouwend. Ik kreeg geen info los. Schreef er over op mijn blog. Geen info, geen zorgen, alles komt goed. Nu 2017 krijg ik binnenkort mijn pensioen. In 2013 werd mij nog €500 meer maandelijks beloofd. Ik vond dat het net kon. Nu is het iets van, verwacht, nog niet zeker €1420. Dat is nog niet de helft van wat ik verdiende.

  Politiek Den Haag heeft een toekomstvisie van nog geen vier jaar. Dan is er weer een nieuw kabinet. Schande.

Reageren is niet mogelijk.