Hoeveel rekeningen heb je nodig?

Header009Onlangs schreef Amber Tree Leaves een interessante post over het aantal rekeningen dat hij inmiddels verzameld heeft. Dat waren er heel wat. Zoals wel vaker bij zijn blogjes zette het me ook weer aan het denken over mijn eigen systematiek, en die is toch wat anders.

Zelf heb ik 1 lopende rekening, met daaraan gekoppeld een spaarrekening die ik vooral als ‘kleine buffer’ gebruik. Er staat een paar duizend Euro voor het geval er een keer iets onverwachts gebeurt. Onderdeel van dit standaard betaalpakket van mijn bank is ook mijn creditcard.

Daarnaast heb ik één spaarrekening gericht op maximale rente. Nou ja, maximaal… Momenteel geven ze 0,8%, dat is zo ongeveer het beste wat je kunt krijgen op een vrij opneembare spaarrekening zonder beperkingen. Ik zoek nu een andere bank om er nog een te openen, want de eerste is ‘vol’. Het saldo nadert de maximale verzekerde limiet onder het depositogarantiestelsel. En daar wil ik niet overheen gaan.

Tenslotte heb ik een beleggingsrekening bij een broker. Die bestaat feitelijk uit twee delen, een deel Vermogensbeheer en een deel Zelf Beleggen.

Maar al met al zijn dat veel minder rekeningen dan Amber Tree heeft. Ik heb wel meer ‘potjes’ dan rekeningen. Maar de potjes bestuur ik volledig vanuit mijn spreadsheets. Daarvoor hoef ik geen aparte rekeningen te hebben.

Geldnerd en Vriendin hebben samen op dit moment alleen een lopende rekening. Daarop houden we voldoende saldo aan om de maandelijkse kosten van onze gezamenlijke huishouding van te voldoen. We overwegen wel om hier straks, als we samen een huis gekocht hebben, een spaarrekening aan te koppelen om te reserveren voor onderhoud.

Hoeveel bankrekeningen heb jij?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. VeggieMo

  Ik weet zo niet uit mijn hoofd hoeveel rekeningen we hebben. We hebben een betaalrekening, een creditcard en een aantal spaarrekeningen. Die spaarrekeningen hebben we jaren geleden al geopend. Er kwamen toen nieuwe banken op de Nederlandse markt en daardoor kon je een leukere rente krijgen bij die nieuwe bank. Of we namen er een deposito. Nu hebben we nog steeds die rekeningen en een grote buffer. Ivm de nieuwe regels van de EU over een bail in en de volatiele financiele markt, hebben we ons spaargeld over alle rekeningen gespreid. En we willen niet meer dan ongeveer 8000 euro op een rekening hebben.

 2. Geld is tijd

  Sommige gebruiken meerdere rekeningen, zodat ze direct kunnen overstappen als de bij de ene de rente hoger is dan bij de andere. Ik wil niet teveel bezig zijn met deze dingen, het gaat immers meestal om 0,1% ofzo. Dus bij ons gewoon 1 spaarrekening:-)

 3. Ik heb er zelf zes en dan tel ik een paar deposito’s bij dezelfde bank als één. Samen hebben we er nog drie.
  Ik heb maar voor één potjes een aparte rekening en dat is eigenlijk meer zo gegroeid dan dat het nodig is. Ik heb verder ook al mijn aparte potjes in spreadsheets.
  Ik heb meerdere spaarrekeningen vanwege de rente. En ik heb twee beleggingsrekeningen omdat ik eerst een beleggingsrekening bij mijn bank geopend had vanwege de lage drempel, en later er toch één vond met betere voorwaarden die ik ook wel aandurfde. Misschien moet ik die nog eens samenvoegen.

 4. amber tree

  Leuk dat je ook zelf de oefening maakt!

  Een kleine cash buffer is inderdaad nodig. Onze cash buffer is groter dan de “vuistregels” voorschrijven.

  Kan je vertellen wat de verdeling vermogensbeheer vs zelf doen is?

  1. Geldnerd

   Ja, mijn cashbuffer is ook wat groter….

   Op dit moment is de verhouding Vermogensbeheer 90% / Zelf 10%. Dat is zo sinds ik eerder dit jaar het grootste deel van mijn posities afgebouwd heb.

   1. amber tree

    Is die 10pct zelf dan een soort play money om bezig te blijven?

    Het grootste deel van ons geld zit in fondsen en index trackers. Daarnaast “speel” ik wat met een deeltje van ons vermogen

    1. Geldnerd

     Nee, die 10% zit in drie dividendfondsen.

     Op dit moment ‘speel’ ik even niet. Door de verhuisdrukte van de afgelopen maanden te weinig tijd gehad om echt in de markt te duiken… Maar dat komt wel weer, ik heb immers ook weer tijd om te bloggen!

 5. Chris

  Ieder een eigen rekening. Daar wordt het salaris op gestort. We houden een bedrag achter voor zakgeld en de rest storten we door naar onze gezamelijke betaalrekening, met daaraan gekoppeld een spaarrekening voor de buffer.

  Voorlopig niet op zoek naar aanvullende spaarrekeningen omdat alles boven de buffer als extra aflossing naar de hypotheek gaat.

  4 in totaal.

 6. Mom4life

  Wij hebben een gezamenlijke rekening, met daaraan gekoppeld twee spaarrekeningen. Eentje met een beetje geld, voor noodgevallen. Op de andere sparen we geld op voor hypotheekaflossingen.
  Onze buffer staat op een andere spaarrekening met ‘hogere’ rente, en duurt langer voordat het op onze betaalrekening staat. Deze is gratis.

Reageren is niet mogelijk.