De beleggingsspreadsheet (3) – Analyses

  • Berichtcategorie:Beleggen

Een tijdje geleden schreef ik over mijn verherbouwde beleggingsspreadsheet, en over de statistieken die ik voor mijn portefeuille en fondsen bereken. In de sheet heb ik ook een aantal analyses ingebouwd. Die analyses zie je vooral terug in de kleur van een aantal velden. Dat geeft mij een idee van de ‘stemming’ in mijn portefeuille en geeft mij ook verkoopsignalen.

201511BeleggenPivot3-Blur

Zo vergelijk ik de huidige koers van mijn fondsen automatisch met het 25-daags gemiddelde, het 50-daags gemiddelde en het 200-daags gemiddelde. Als de huidige koers boven respectievelijk beneden die gemiddeldes ligt dan zegt dat volgens mij iets over ‘de trend’. Is het fonds ‘happy’ en zit het in een positieve ‘flow’, zullen we maar zeggen. Vooral als een fonds beneden het 200-daags gemiddelde zakt moet ik op gaan passen.

Ook kijk ik naar de Stop/Loss (S/L). Dat zegt mij hoever een aandeel onder z’n hoogste koers zit (sinds het moment dat ik gekocht heb). Is de S/L nul, dan is de huidige koers de hoogste, hoera! Maar als de S/L onder de -10% zakt moet ik op gaan passen. Dan is ‘de trend’ voor dit fonds misschien wel omgekeerd, van een structureel stijgende lijn naar een dalende lijn. Zeker een combinatie met het 200-daags gemiddelde is voor mij een signaal om verkoop te overwegen.

Veel grote beleggers gebruiken dit soort analyses om ‘het systeem’ automatisch aankoop- en verkooporders uit te laten voeren op de beurs. Zover ga ik niet. Kopen of verkopen blijft altijd mijn eigen beslissing. Ik houd ook altijd goed bij wat de beurzen als geheel doen, wat de stemming van ‘de markt’ is. Maar mijn ingebouwde analyses helpen me wel om te kijken welke fondsen in mijn portefeuille wat extra aandacht nodig hebben. Dat is nuttig, zeker toen mijn portefeuille wat groter werd en meer verschillende fondsen bevatte.

Welke analyses gebruik jij om je beleggingen te volgen?

Dit bericht heeft één reactie

  1. hypotheekweg

    Ik heb nog niet zo lang een beleggingsportefeuille, maar tot nu toe kijk ik naar de volgende zaken:
    dividendrendement, P/E vs PE gemiddeld over laatste 10 jaar en hoeveel procent van de winst wordt aangewend voordividend. Oh ja en de dividendgeschiedenis…

    Veel technischer analyses ben ik (nog) niet in thuis…

Reacties zijn gesloten.