Geachte AFM (4) – eerste reactie

 • Berichtcategorie:Beleggen

Gisterenavond na thuiskomst vond ik ‘m in mijn mailbox. De eerste reactie van de AFM op mijn brief. En (en dat had ik eigenlijk wel verwacht) het is een teleurstelling. Een standaardmail met enkele verwijzingen naar Q&A’s en nieuwsberichten op hun site. Inclusief vage ambtenarentaal dat ‘er geen signalen zijn dat’ enzovoorts. Ik neem ‘m hieronder integraal over, dan kunnen jullie meelezen.

Geachte heer <Geldnerd>,

Bedankt voor uw brief van 12 augustus 2018. Graag geven wij u een beknopte toelichting op de PRIIPs-regelgeving in combinatie met de problematiek die u beschrijft.

Producten die niet meer beschikbaar zijn door ontbreken Essentiële-informatiedocument (Eid)

De kern van uw brief gaat over producten die niet meer beschikbaar zijn voor retailbeleggers. U schrijft dat deze producten niet meer aangeboden worden omdat de aanbieders het Eid niet in het Nederlands willen vertalen. In uw brief noemt u de Kamervragen die recent over dit onderwerp zijn beantwoord door minister Hoekstra van Financiën. In de beantwoording van deze Kamervragen worden ook een aantal van uw vragen en opmerkingen behandeld. Wij verwijzen u daarom opnieuw naar de publicatie van de beantwoording van de Kamervragen en dan specifiek naar het antwoord op de vragen 2, 3 en 4: Antwoorden Kamervragen over het bericht ‘Duizenden indextrackers afgesloten voor Nederlanders’.

De AFM heeft op 25 juli een nieuwsbericht gepubliceerd waarin dit onderwerp wordt behandeld. Dit nieuwsbericht kunt u via deze link bekijken: https://www.afm.nl/nl-nl/consumenten/nieuws/2018/juli/verpakte-beleggingsproducten-eid

De AFM heeft ook een veel gestelde vraag met antwoord toegevoegd aan de Q&A van PRIIPs over dit onderwerp. Deze vraag en het bijbehorende antwoord kunt u via deze link bekijken: https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/veelgestelde-vragen/priips

Zowel in het antwoord op de Kamervragen als in de publicaties van de AFM kunt u lezen dat de vermindering van het aanbod van producten vooral gelegen is in het feit dat voor deze producten in het geheel geen Eid is opgesteld door de PRIIP-ontwikkelaar. Ook niet in een andere taal dan het Nederlands. Er zijn geen concrete signalen dat de vereiste vertaling van het Eid een obstakel is voor ontwikkelaars om de Nederlandse markt te betreden.

AFM gebruikt uw signaal voor het toezicht

Ook kritische geluiden op wet- en regelgeving en het toezicht van de AFM, zijn bij ons welkom. Meldingen of klachten kunnen ervoor zorgen dat bepaalde onderwerpen op de agenda van de AFM komen te staan en uiteindelijk leiden tot aanpassing van wet- en regelgeving. Uw melding wordt binnen de AFM doorgezet naar het Signalenteam. Lees meer over hoe de AFM werkt als er een melding wordt gedaan.

Met vriendelijke groet,

<naam>
Senior medewerker Contactcentrum & Eerstelijns Toezicht
Toezicht Service Centrum

Telefoon 0800-540 0540 (gratis)
E-mail <naam>@afm.nl

(tjemig, bijna drie jaar bloggen en dit is de eerste keer dat ik ‘block quote’ gebruik…)

Neem ik hier genoegen mee? Nee, natuurlijk niet! Want natuurlijk geeft de ambtelijke molen niet op bij het eerste teken van verzet. Het land zou in chaos en anarchie wegzinken als we dat zouden doen… Ik herken de strategie (want die hanteer ik zelf ook). Eerst een algemene reactie. Daarmee wordt 75% van de briefschrijvers al afgescheept, daar hoor je nooit meer iets van. Het is nu zaak om niet op te geven, en ons langzaam omhoog te werken door de ambtelijke molen. En ja, daar geniet ik van.

We gaan ons dus opwarmen voor de tweede ronde. In elk geval ga ik daarin aangeven dat ik graag een concreet en specifiek antwoord wil op de vragen die ik in mijn brief gesteld heb. Ook wil ik nog wat nader onderzoek doen naar de beschikbaarheid van een aantal cruciale ETFs in andere Europese landen. In de Slack-groep FIREnl hebben we onlangs geconstateerd dat de bijvoorbeeld VTI / VXUS nog wel beschikbaar zijn in Zwitserland, maar als er iemand is die informatie heeft over de beschikbaarheid in EU-lidstaten (want dat is Zwitserland niet), dan hoor ik dat ook graag.

Heb jij mijn brief ook verstuurd? En deze zelfde reactie ontvangen?

En wat vind jij als je deze reactie leest? Wat zou jij nog toevoegen aan de ’tweede ronde’?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Eddie

  Is de uitleg aan het einde vd brief niet het meest belangrijk?
  ‘Zowel in het antwoord op de Kamervragen als in de publicaties van de AFM kunt u lezen dat de vermindering van het aanbod van producten vooral gelegen is in het feit dat voor deze producten in het geheel geen Eid is opgesteld door de PRIIP-ontwikkelaar. Ook niet in een andere taal dan het Nederlands.’
  Andersgezegd: vermindering komt vooral doordat er uberhaupt geen Eid is, de paar die alleen in het Engels zijn maken dan ook niet meer uit. Dus doe aub niet al te moeilijk hierover …

  Wanneer je dit kan weerleggen (dat merendeel geen Eid heeft en maar een paar in het Engelsj, ben je mogelijk een stap verder?

  1. Geldnerd

   Dat is precies de reden waarom ik wil kijken naar de beschikbaarheid in andere EU-landen.

 2. Project Lonica

  Haha, als ex-ambtenaar zeg ik ook: dit is wel een hele klassieke antwoordbrief. Doodleuk weer verwijzen naar de Kamervragen waar je zelf ook aan refereerde. En een Q&A, ook klassiek. Ik heb er heel wat gemaakt in mijn loopbaan…

  Had je de brief ook cc naar het FD gestuurd? Media werken nog altijd, is mijn ervaring. Daar worden bestuurders onrustig van.

  1. Geldnerd

   Nee, ik heb de pers (nog) niet opgezocht. Niet al het geschut in één keer inzetten… Aarzel daar ook over om persoonlijke redenen.

   1. Project Lonica

    O ja, natuurlijk. Dat snap ik dan weer wel.

 3. Wat fijn dat ze eerst nog een halve samenvatting van je eigen brief geven. Alsof je zou zijn vergeten wat je geschreven hebt…

  Ik ben benieuwd naar de volgende stappen!

  1. Geldnerd

   Paginavulling heet dat.

  1. Geldnerd

   ?

 4. Ik heb de brief enkele dagen later verstuurd dan jij, maar heb nog geen antwoord ontvangen. Ik houd jullie op de hoogte.

  1. Geldnerd

   Dank! Ik heb inmiddels vragen uitstaan bij Vanguard, iShares, en enkele toezichthouders in het buitenland. Ik ga proberen inzicht te krijgen in de effecten van MIFID per land, in de hoop om aan te tonen dat er geen gelijke markttoegang meer is voor de consumenten.

Reageren is niet mogelijk.