De vierdaagse werkweek

 • Berichtcategorie:The HOT Life

Een tijdje geleden besloot ik om deze zomer voor mijzelf een vierdaagse werkweek in te voeren. Vanaf eind juni tot en met eind augustus heb ik elke vrijdag vrij. Hoe loopt het met dat experiment?

Nou… Best wel goed eigenlijk! Ik heb ook echt elke vrijdag vrij, alhoewel er iedere week op kantoor genoeg werk blijft liggen om het niet te doen. Maar dat negeer ik lekker. Maandag is er altijd weer een nieuwe werkdag. De afwezigheidsassistent gaat aan. Mijn zakelijke telefoon en tablet gaan op stil en gaan de kast in. Drie dagen weekend. En dat is heerlijk

Vooralsnog ben ik niet echt meer gaan doen in die drie dagen weekend. Nou ja, een beetje. Ik ben natuurlijk met de personal trainer en diëtist aan de slag gegaan, die afspraken heb ik steevast op vrijdag. Verder merk ik wel dat de ‘klusjes’ (die normaliter bij het weekend horen) ook wat makkelijker af komen. Ik heb duidelijk meer tijd om tot rust te komen, en daardoor is mijn ‘algeheel welbevinden’ wel vooruit gegaan. Weer een bewijs dat ‘niksen’ heel nuttig kan zijn. Maar Geldnerd en Vriendin zijn nog niet echt meer uitstapjes gaan maken op die vrijdagen. Dat is een aandachtspuntje voor de komende maand.

Kan ik, wil ik straks nog wel wennen aan vijf dagen? Dat is wel een vraag die ik mezelf de afgelopen periode regelmatig stel. Want dat driedaagse weekend bevalt wel heel erg goed. Op zich zou het geen probleem moeten zijn. Een volledige werkweek is bij ons 36 uur, dat staat ook in mijn aanstelling. En 4 x 9 uur werken is één van de mogelijke werkroosters, mits de leidinggevende ermee instemt. Die 9 uur per dag maak ik nu meestal ook wel. En mijn huidige leidinggevende werkt zelf de ene week 5 x 8 en de andere week 4 x 8, dus echte bezwaren zullen er daar niet van komen. Het enige ‘nadeel’ is dat ik geen extra verlof meer opbouw, en terugga van ongeveer 50 verlofdagen per jaar naar 25 verlofdagen. Maar daar krijg ik wel elke week een weekend van drie dagen voor terug… Ik weet het nog niet. Straks in september maar eens kijken hoe het voelt, die vijf dagen. Een aanpassing van het werkrooster is dan snel gemaakt.

Kortom, het experiment is tot nu toe zeer geslaagd!

Hoe is het met jouw zomer?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. DutchRN

  Ik werk sinds 2018 4×9. Ik heb dan ook elke week een drie daags weekend. Heel af en toe moet ik mijn vrije dag ruilen maar dat maakt mij niet uit. Ik heb altijd onregelmatig gewerkt en dit rooster is nogal een verbetering. Ik zou niet graag terug gaan naar onregelmatige diensten.

 2. Mr FOB

  Ik vond 4 veel fijner dan 5 (en nu 0 veel fijner dan 4). Ik kan me niet voorstellen dat 5 je straks weer beter bevalt dan 4. En zo ja, denk dan maar aan regret #2 van Bronnie Ware

 3. nicole

  Mijn zomer is heel hectisch om de kinderen al thuis zijn sinds juni. Terwijl we nota bene pas half juli officieel vakantie hebben.

  Mijn man heeft 1 keer in de 4 weken een vrijdag vrij, maar blijkt in de praktijk toch evenveel uren te werken. Dus het valt hem een beetje tegen.

 4. Ik zou zeker 4×9 gaan werken. Heb dat vele jaren gedaan in menig drukke baan.
  Dat tijdsparen is fijn, maar qua logica ga je dan dus werken om later vrij te zijn, i.p.v. vrij te zijn…. Bovendien: een week vakantie kost dan ook maar 4 dagen 😉

 5. r

  ik werk al ruime tijd 4 dagen van 9uur (waarvan 1 dag thuis) en elke maandag mijn RV dag.
  Heerlijk en zou niet anders meer willen.
  Of misschientoch anders……
  3 dagen van 9, waarvan 1 dag thuis 🙂 Toch iets om over na te denken voor volgend jaar.

 6. L.

  Ha Geldnerd, zelf heb ik een vierdaagse werkweek. Toen ingegeven door mantelzorgtaken, waardoor ik in ieder geval die ene vrije dag had. Op een vrijdag werden alle ziekenhuisbezoeken en chemo’s gepland. Mijn moeder is 12 jaar ziek geweest en ik ben blij dat ik heb kunnen mantelzorgen. Na haar overlijden ben ik in deze modus gebleven, dus 4 x 9. Dat bevalt goed. Inmiddels ben ik ver in de vijftig en van plan om deze 4 x 9 bij de overheid te blijven werken. Het is een mooie overgang naar de pensionering. Misschien blijf ik wel werken na mijn pensionering, maar dan 1 of 2 dagen. Ik zie te vaak dat hardwerkende mensen met een volle werkweek na pensionering ernstig ziek worden en binnen een jaar dood neervallen. Die overgang is gewoon te groot. Vandaar dat ik nu 4 x 9 werk, daarna wellicht 3 x 9 met een PAS-dag (als dat nog kan dan). En daarna wat afbouwen richting 2 x 9 ofzoiets. Alhoewel ik dan hopelijk richting de 70 jaar loop. Ik ben benieuwd wat jij gaat doen. Succes, en dank voor je heerlijke leesblog 🙂 Groet, L.

 7. dertigermetkids

  Zomer is 3 weken vrij.. Zomer was 2 werkweken van mar 3 dagen zelfs. Na de vakantie weer gewoon 4.gaat veel veranderen, helaas flink minder uren. We zullen wel zien hoe alles loopt

 8. NietTot71

  Goed te horen dat het voor zover bevalt. Het had mij overigens verbaasd als de uitkomst anders geweest zou zijn.
  Zelf mag ik volgende week weer eens ervaren hoe een 5 daagse werkweek is aangezien ik een dag geruild had met vorige week. Vijf dagen werken in één week is voor mij alweer zo’n 7-8 maanden geleden, dus zal ook wel weer even wennen zijn.

 9. B -MMML

  Het voordeel van een vaste vrije dag op de vrijdagen is dat je in het voorjaar een aantal weekenden hebt van 4 dagen(pasen, hemelvaart, pinksteren)!

 10. Dawai

  Dag, merk bij mijn vier daagse werkweek dat ik veel minder tot bijna geen snipperdagen meer opneem, zo blijft alle verlofdagen en tijd voor tijd dagen beschikbaar voor vakantie, zou eens kijken hoeveel snipperdagen je gebruikte de afgelopen jaren als tip.

 11. Geld is tijd

  Ik werk ook al een tijdje 4×4. Het valt me op dat mensen onder kinderen vaak niet de stap durven te maken om minder te werken, omdat het niet “nodig is” of omdat de baas het niet toestaat

 12. De Budgetman

  Ik werk al jaren 4×9 uur en zou niet anders meer willen. Omdat ik ook op vrijdag vrij ben, zijn de drie aaneengesloten vrije dagen echt een moment om los te komen van mijn werk.
  De oplossing voor een ‘dreigend tekort’ aan vrije dagen is natuurlijk om wat verlof bij te kopen. Als rijksambtenaar zit die optie toch ook in jullie CAO?

 13. Vera

  Zelf werk ik 4 dagen. Dit is zo gegroeid vanuit de functie die 20 uur was voor mijn voorganger, eerste jaar voor mij 24u, maar dat vond ik toch te weinig als het vast werd. Gelukkig snel 32 uur per week van kunnen maken.
  Dus eigenlijk ben ik ‘onbewust’ parttimer!

  Ik heb woensdag standaard vrij, dat breekt lekker de week 🙂 Vaak is dat een productieve dag waarop ik huishouden/ boodschappen/ garage/ tandarts/etc plan. Hierdoor heb ik wel het weekend echt vrij samen met mijn partner (die wel fulltime werkt).

Reageren is niet mogelijk.