Experiment met vierdaagse werkweek

Onlangs was het weer lange-weekenden tijd, de periode rond Hemelvaart en Pinksteren. Doordat ik ook de vrijdag na Hemelvaart een verlofdag opnam, had ik achtereenvolgens een werkweek van 3 dagen, een weekend van 4 dagen, een werkweek van 5 dagen en weer een weekend van 3 dagen. Die lange weekenden bevielen eigenlijk prima. En dat zette me aan het denken. Want Vriendin werkt in haar huidige project 4 dagen per week, en heeft elke vrijdag vrij. En dat bevalt haar ook uitstekend.

Even wat achtergrond. Geldnerd en Vriendin werken allebei voor ‘De Overheid’. Bij ons is een voltijds contract 36 uur per week. Vriendin werkt 4×9 uur. Zelf werk ik wel 40 uur in een werkrooster van 5×8, waardoor ik een halve dag compensatieverlof opbouw per week. Ik heb er al wel eens over geschreven, 50 vakantiedagen per jaar is best prettig. Meestal kom ik een heel eind met opmaken, maar helemaal lukt het me niet. Maar nu Vriendin 4×9 werkt, en dus zelf geen extra verlof meer opbouwt, heb ik veel meer vakantiedagen dan zij heeft.

Dus heb ik voor de maanden juli en augustus een experiment gepland. Elke vrijdag is geblokkeerd in mijn agenda en als verlofdag ingepland. 9 lange weekenden. 9 maal een vierdaagse werkweek. Nu is het zo dat ik in principe elke woensdag al thuis werk. Dus ik ben in die periode alleen op maandag, dinsdag en donderdag op kantoor. Dat zal wel wat extra vergaderdruk op mijn agenda geven, maar dat geeft niet. Dat helpt in het prioriteren. En in die periode zijn er ook veel collega’s op vakantie, dus in de praktijk is er sowieso al wat minder drukte.

En zoals dat wel vaker gaat: als je zelf ergens over nadenkt, dan lees je er ineens ook meer over. Wat me opvalt is dat de toonzetting inzake minder werken niet automatisch positief is, bijvoorbeeld in het Algemeen Dagblad en bij NU.nl. Blijkbaar zit de neiging tot hard werken nog steeds heel diep in ons calvinistische Nederlandsche cultuurtje…

Ik ben heel benieuwd hoe dit me gaat bevallen deze zomer!

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. dertigermetkids

  Sinds september werk ik ook nog maar. 4 dagen. Bevalt erg goed. Wel lange dagen vaan. Van 7 of 8 tot minstens 18 soms nog langer. Vrijdag meestal tot 15.30, heerlijk.! Op. Woensdag vrij. Bevalt enorm. Goed

 2. Pasja

  Nou, ik denk dat je zeker geen spijt gaat krijgen van deze beslissing..en je na de zomervakantie niet anders meer wil:)

  Geniet ervan!

 3. mariimma

  Sinds mijn werkweek in de afgelopen drie jaar zo drastisch gekrompen is, gun ik iederéén een kortere werkweek.

  Ik wens je veel genietens toe op je vrije dagen. Ik vroeg me nog af of je op die dagen ook echt de knop omzet qua paniektelefoontjes en aanverwante zaken? In het kader van vrij=vrij? Of zijn er uitzonderingen…..

 4. Joost @indefruitboomgaard.nl

  Afgelopen 12 jaar altijd 36 uur contract gehad met 4×9 en in principe de woensdag vrij. Dat was mini-weekend.
  Eigenlijk werkte ik meestal royaal meer dan 40 uur (4×10). Maar 36 met in principe vrij / compenserende voelde toch anders dan m’n contract opplussen naar 40 uur. Dan zou 50++ uur een logisch gevolg zijn…

 5. Mr FireMe

  Dat klinkt als een mooie zomer, ik hoop dat je ervan geniet en dat het smaakt naar meer, laat het afbouwen beginnen 😉

 6. HenH

  Ik werk sinds een jaar ook nog maar 4 dagen (4x 9 uur). Bevalt privé erg goed. Zakelijk merk ik dat ik in drukke perioden die extra werkdag mis. Met name om rustig wat zaken uit te denken en uit te werken was de relatief rustige vrijdag ideaal voor. Een week vol vergaderingen betekent dat die denk- en uitwerktijd in die 4 dagen gepropt moet worden. Lukt, maar een 5e werkdag is voor dat soort weken wel relaxed. Ik houd mij er dus niet altijd aan en gebruik de vrije vrijdag ochtend nog wel eens om wat zaken uit te werken. Dat voelt verder prima.

 7. NietTot71

  Wij hebben beide een vierdaagse werkweek. Hoewel die ene dag dat we vrij zijn in het teken staat van het verzorgen en plezieren van onze dochter. Echt tijd voor jezelf is er nauwelijks.
  Voor alsnog doen we dat beiden met ouderschapsverlof. In principe is dat 1060 uur of terwijl zo’n 2.5 jaar. (elke week 8 uur) Ik kan mezelf nu nog niet voorstellen dat ik ooit weer 5 dagen wil werken.

 8. DutchRN

  Ik werk 4×9 in een ziekenhuis. Het bevalt me echt zo goed. Ik werkte voorheen 5×6 en soms 6×6. In de VS werkte ik 3×12. Dat vond ik ook prima.
  Ik ben nu standaard op vrijdag vrij, ik ben dan wel bereikbaar, maar in de praktijk wordt ik niet zomaar gebeld.

 9. Mr FinVrij

  Ik werk al een tijdje 4 dagen, met twee weekenden. Ik werk de woensdag namelijk niet. Bevalt prima moet ik zeggen.
  En eigenlijk is het ook heel sociaal om maar 4 dagen te werken. Als 4 mensen dat doen is er vanzelf ruimte om een extra iemand aan te nemen die dan ook 4 dagen werk heeft. Goed voor de werkgelegenheid dus… 🙂

 10. Bouk

  Goede keuze!! Denk dat het je heel goed gaat bevallen. Ik werk 3 dagen van 8 tot 16 uur. Iedere woensdag en vrijdag vrij! Over een paar jaar wil ik de dinsdag, woensdag en donderdag werken zodat ik altijd een heel erg lang weekend heb! Dat lijkt me het prettigst!

 11. nicole

  Ik werk vanuit huis, en werk eigenlijk 7 dagen per week… Dat klinkt niet zo goed, maar ik vind bloggen zo leuk dat het niet echt als werken voelt.

 12. Dawai

  Sinds de geboorte van J. Werk ik 4 dagen. Het bevalt super. Zeker omdat het de vrijdag is. Je gebruikt nu of de vrijdag of de zaterdag voor de klusjes en boodschappen, en daardoor heb je echt een vrije dag erbij gekregen. Ook gemerkt Dat ik bijna geen dagen opneem, en door af en toe te werken op vrijdag spaar je nog wat extra verlof. Veel plezier met het experiment.

 13. Genoegzaam

  Mijn werkweek ziet er iedere keer weer anders uit, er is geen pijl op te trekken. Over het algemeen werk ik 20 -45 uur/week. Op maandag en dinsdag ivm opvang van de kinderen een volledige werkdag. De overige uren verspreid ik over de week op de manier die mij het beste uitkomt.

Reacties zijn gesloten.