De FIRE beweging is aan het verliezen

‘Wij van de FIRE beweging’, de mensen die financieel bewust bezig zijn en daarmee streven naar eerder stoppen met werken, uit de ratrace stappen, geloven graag dat we de voorhoede zijn van een brede beweging. Dat we iedereen het ‘licht’ kunnen laten zien dat ‘spaarpercentage en VWRL’ heet. Dat eerder stoppen misschien niet voor iedereen is weggelegd, maar wel voor heel veel mensen. Als ware zendelingen schrijven we onze blogjes, en proberen we mensen te bekeren op meet-ups en conferenties en zo. De Jehova Getuigen zijn amateurs vergeleken bij de zendelingen van FIRE…

Maar in werkelijkheid zijn we een niche. Een klein groepje dwarsliggers. De grote strijd, zo die er ooit geweest is, zijn we aan het verliezen. De statistieken bewijzen het. Er wordt helemaal niet minder jaren gewerkt, integendeel.

Het FD publiceerde onlangs een artikeltje waaruit bleek dat een steeds groter deel van ons leven opgaat aan werk. Omdat dit artikel achter een betaalmuur zit geef ik graag een samenvatting met achtergronden van Eurostat, het Europese statistiekbureau. Want dat is de bron van deze gegevens. Niks korter werken, langer werken. Dat is wat we doen.

Allereerst een plaatje van Eurostat, dat veel mooier is dan het staatje dat het FD ervan maakte.

Bron: Eurostat

Nederlanders en Zweden hebben de langste werkzame levens van alle EU-landen. In Nederland is dit gemiddeld 40,5 jaar en in Zweden 41,9 jaar. Aan de andere kant van het spectrum zitten de Italianen (31,8 jaar), Kroatië (32,4) en Griekenland (32,9). Wie is er nou de slimste in Europa? In onderstaand plaatje zie je hoe het EU-gemiddelde zich ontwikkeld heeft sinds het jaar 2000.

Bron: Eurostat

De cijfers van Eurostat geven de verwachte werkzame jaren aan van een 15-jarige. Ook voor de levensverwachting is uitgegaan van Europeanen die nu 15 jaar oud zijn. En dan valt op dat het aantal werkzame jaren harder groeit dan de levensverwachting. Nederlanders zijn tussen 2000 en 2018 ongeveer 14% meer van hun leven aan werk gaan besteden, dat is vijf jaren. In diezelfde periode is onze levensverwachting maar met anderhalf jaar toegenomen.

Bron: Eurostat

En ook nog opvallend: In 2018 was het werkzame leven langer voor mannen dan voor vrouwen in alle landen, met uitzondering van Letland en Litouwen.

Nou, bekijk het maar hoor! Ik ben echt niet van plan om 40,5 jaar te werken. Geldnerd is begonnen direct na zijn studie, toen was hij 24 jaar en 3 maanden oud. 40,5 jaar verder ben ik 64 jaar en 9 maanden. Mij niet gezien, ik verwacht ver voor die tijd klaar te zijn.

Hoeveel jaar verwacht jij te werken?

Dit bericht heeft 29 reacties

 1. puckie

  Volgens mij is er niets mis met werken. Alleen de meeste mensen die werken vinden hun werk niet zo leuk. En werken meer dan ze zouden willen.
  Als je uit vrije keuze werk doet wat je erg leuk vindt, in de hoeveelheid dat je graag wilt, dan is er niets mis mee.
  Persoonlijk vind ik werken erg leuk. Ik kies mijn werk zelf uit, doe niets (langdurig) wat ik niet leuk vindt en werk niet als ik geen zin heb.

  De allergie tegen werken snap ik niet zo goed. Financieel onafhankelijk zijn wil zeggen dat anderen harder werken om het rendement op jouw geld te verdienen. Dat staat me moreel ook tegen.

  1. r

   Begonnen op mijn 25-ste en ik stop eind volgend jaar of uiterlijk 4 maanden daarna (dan ben ik 55)Dus….30 jaar, nog sneller dan de Italianen 🙂

   Verwacht dan zelf financieel 13 jaar te moeten overbruggen. Daarvoor heb ik inmiddels met mijn levenstijl en uitgavepatroon ruim voldoende vermogen en een afgelost huis.

  2. Mr CF

   “Financieel onafhankelijk zijn wil zeggen dat anderen harder werken om het rendement op jouw geld te verdienen. Dat staat me moreel ook tegen.”

   Dit is niet helemaal waar, je maakt er gebruik van dat heel veel mensen consumptie en status belangrijker vinden dan tijd en milieu. Door zelf doordacht en duurzaam met je centen om te gaan (en indirect dus ook met het milieu) kan je jezelf in een positie zetten waarbij je kan kiezen of je werkt (en hoe lang). Ik vind daar moreel toch weinig op tegen. En ja, er zijn natuurlijk uitzonderingen!

  3. JJ

   Dag Puckie, wat voor werk doe je momenteel en op welke manier is dit geregeld? Zzp of tijdelijke contracten, ….
   Zelf ben ik Belg en zie het ook niet zitten om tot 67e te werken, ben er 33 momenteel. 67j is ook hier de officiële pensioengerechtigde leeftijd, doch zie je in de statistieken dat er nog veel uitzonderingsregels zijn voor bepaalde groepen. Zal ook veranderen de komende jaren, dus ik tijd om voor te bereiden en nu reeds zelf voor de toekomst te zorgen met sterke visie. Groeten

   1. puckie

    Ik werk als zzp-er in onderzoek en onderwijs.
    Waarom zie je het niet zitten om tot je 67e e werken? Wat is er niet leuk, of te zwaar aan het werk? Welk werk zou je wel willen doen, gewoon omdat het leuk is. Ongeacht of je ervoor betaald wordt of niet?

   2. JJ

    An sich heeft het niet direct met de pensioenleeftijd te maken. Werk zelf in de verzekeringssector, groot makelaarskantoor waar ik wat meer fiscaliteit doe als specialisatie. Ik merk zelf dat ik me bij elke job vrij snel ga vervelen, na 6 maanden tot een jaar heb je meestal alle procedures en uitzonderingen onder de knie en is er eigenlijk geen uitdaging meer aan, iedereen doet dan net alsof ze druk bezig zijn en vullen hun uren met vergaderen,etc maar echte meerwaarde voor het bedrijf is er niet.
    Ben wel van plan om te veranderen, terug projectmatig werken, deed dat vroeger maar haakte af door het woon-werkverkeer iedere dag. Maar ben nog wat aan het luisteren naar soorten sectoren en soorten jobs waar mensen graag werken 🙂 En ondertussen zelf aan het opbouwen voor de toekomst. dank voor de info!

  4. Diablo73

   Ik weet niet hoe oud je bent maar ik zie een groot verschil wat iemand van 45 van doorwerken vindt tov iemand van 60.

 2. Uitklokken

  Ik ben het niet eens met de kop. De fire beweging is zeker niet aan het verliezen. Fire is niet voor iedereen en zal het ook niet worden, maar ik zie meer mensen dan vroeger bezig zijn met bewust financieel leven. Het verdwijnt echter in de grote getallen van ouder worden met zijn allen.
  Ik ben het trouwens gedeeltelijk eens met puckie dat werk ook leuk kan zijn. Zelf hoop ik ook nog lang interessante dingen te blijven doen. Of dat betaald werk, vrijwilligerswerk, een eigen bedrijf of hobby is maakt me eigenlijk niet uit. Ik wil wel nee kunnen zeggen als ik mijn werk niet meer leuk vind. Jouw vraag aan het einde kan ik dus niet beantwoorden. Ik kan wel zeggen hoeveel jaar onvrijwillige arbeid ik nu verwacht te werken. Dat is 35 jaar. Toch nog wel.

 3. RoFi

  Hi Geldnerd,

  Ik ben op mijn 26e begonnen met fulltime baan (veel daarvoor en tussen studies gewerkt, maar ala). Ik dacht aan 30 jaar (tot 56) werken omdat het echt moet. En 40 jaar (tot 66) voor de leuk.

  De leuk is dan geen ratrace, maar adviseren, helpen, leuke klussen etc waarvoor je niet om half zeven op de A12 hoeft te zitten:-)

 4. FireMeUp

  Ik (42) werk nu 15 jaar fulltime en hoewel ik mijn werk heerlijk vind, wil ik ook rond mijn 55e (kunnen) stoppen met werken. En dat is haalbaar.

 5. Diablo73

  Prima situatie, hoe meer mensen bezig gaan met FIRE des te moeilijker de NL overheid het zal proberen te maken. Zij zijn er immers bij gebaat om de afstand tussen pensionering en overlijden zo kort mogelijk te maken. Ik voel me prima thuis in die FIRE niche, hoop op 55e te stoppen, en werk nu al ‘slechts’ 4 dagen. Dat ik dat kan doen heeft met een kleine dosis geluk te maken maar voor het grootste deel met dagelijks gemaakte keuzes.
  Prima als een ander andere financiële keuzes maakt gedurende de weg daar naar toe (3x per jaar op vakantie, dure spullen, grote auto etc.), maar dan moet je ook niet jammeren dat je tot 67 door moet.

  Het spreekwoord “je kan de wind niet regelen maar hoe je je zeilen hijst voor een groot deel wel” gaat ook hier weer vaak op.

  1. Inderdaad. FIRE is tussen de mazen van het net doorglippen. Wordt het een grote groep dan zal de overheid verlekkerd naar de berg geld kijken waarover die groep beschikt en met allerlei maatregelen komen om ook daar nog eens zijn deel van op te eisen. En dan mag je opnieuw op zoek naar nieuwe mazen in de nieuwe netten. We blijven beter klein en wendbaar.

 6. Hahaha wat een kritische geluiden in de reacties :-D. Dan gooi ik er ook nog maar eentje bij: j zou het werkzame leven moeten afzetten tegen het niet werkende leven. Het eerste cijfer zegt namelijk onvoldoende. Ik denk dat wanneer je voor de levensverwachting corrigeert zien de plaatjes er heel anders uit.
  Maar dat gezegd hebbende die 40 jaar ga ik ook niet halen, en al helemaal niet omdat het zou moeten!

 7. Bon

  Ik werk inmiddels al 41 jaar en paar maanden en ik moet helaas tot mijn 67ste en 3 maanden (als dat niet weer veranderd) blijven werken. Dan heb ik op paar maanden na bijna 50 jaar gewerkt.
  Toen ik begon met werken was het vooruitzicht 40 jaar werken en dan met pensioen. Echt jammer dat NL deze regel niet opnieuw heeft ingevoerd. Desnoods aangepast voor zwaardere beroepen 40 jaar en de rest 45 jaar verplicht werken ( en voor de mensen die langer willen werken, dit ook mogelijk maken). Klaar, maar ja …..

 8. Olga

  In de nieuwe cao voor verzorging staat dat je na aantoonbaar 45 jaar werken in de zorgsector je aanspraak kan maken op vervroegd! uittreden. Dat zullen niet veel mensen zijn? maar er zit dus enige beweging in… zelf ben ik na mijn afstuderen met 24 jaar echt op de arbeidsmarkt gekomen, nu 46. Daarvoor heb ik sinds mijn 12e altijd baantjes gehad om studie te bekostigen omdat mijn ouders (ongeschoold) daar geen geld voor hadden. 40 jaar arbeid lijkt mij een goede regeling, dan hoef ik ‘maar’ tot mijn 64ste ? Als je leuk werk hebt en het goed te doen is, zie ik geen reden om eerder dan de aow leeftijd te stoppen. Een beetje minder werken lijkt mij wel fijn. Fire voor mij is dat ik zelf de keuze kan maken en niet door geldgebrek wordt gedwongen om met hangen en wurgen door te gaan. Onze bankspaar hypotheek zal afgelost zijn als ik 61 ben. Dat biedt een hoop mogelijkheden om mijn arbeidsleven aan te passen.

 9. a

  Ik denk er globaal hetzelfde over als Puckie. Ik vind werken meestal leuk om te doen en kan me niet voorstellen in de toekomst niet te werken. Betaald werk en vrijwilligerswerk lopen bij mij vaak in elkaar over. Als freelancer heb ik tevens de mogelijkheid om zo nu en dan even helemaal niets te doen. Maar tegelijkertijd moet ik natuurlijk wel mijn inkomsten wel in de gaten blijven houden en soms werk aannemen dat minder leuk is. Dus ben ik blij met een eerder pensioen uit loondienst waardoor ik over 5 jaar in principe kan stoppen met werken, wat ik waarschijnlijk niet ga doen maar wat wel financiele zekerheid biedt.

  1. Petra

   @a …. tja, en dan wil niemand jou, of Puckie, meer hebben. Gewoon omdat jullie te traag zijn geworden, niet meegegaan met de tijd, óf omdat dat vooroordeel bestaat over mensen van 55+. Of misschien ook wel omdat je zelf chronisch ziek bent geworden en daarmee niet meer in staat bent om het werk te doen wat je deed.

   En dan?

   Dat is voor mij nog een reden om naar FI-status te streven: het is mogelijk dat ik op een gegeven moment mijn werk niet meer leuk vind, of dat mijn werkgever mij om de een of andere reden niet meer nodig heeft. (Maak er voor jou “opdrachtgevers” van). Op dat moment wil ik in staat zijn om zonder te kunnen, en die keuzevrijheid dus te hebben.

 10. HJ

  Op m’n 40ste kwam met een schok het besef dat ik theoretisch op de helft ben: vanaf mn 13e bijna alle vakanties en zaterdagen vakantiewerk gedaan en vanaf 15 daarbovenop ook nog 2 avonden vakkenvullen. Met 19 van school en dan nu een verwachte pensioenleeftijd van 67…
  Ik ben hard de hypotheek aan het aflossen en probeer me zo gunstig mogelijk voor te sorteren om eerder te kunnen stoppen of parttime te werken.

  1. Petra

   Als je lagere lasten hebt (door een lagere of geen hypotheek) dan heb je écht meer vrijheid dan iemand die nog heel hoge “verplichte” uitgaven heeft. Dus goed bezig! Ga zo door, en wie weet wanneer je met een gerust hart je financiële vrijheid kunt gaan vieren?

 11. Truus

  Ik hoop dat ik zo gezond mag blijven en zoveel plezier in mijn werk blijf houden dat ik tot mijn laatste dag mag werken!

  1. Petra

   Ik hoop het ook.

   Maar tegelijkertijd ben ik zo reëel dat ik weet dat het misschien ook níet zo is.

   Wie weet wat er nog gebeurt. Misschien wordt het werk om de een of andere reden minder leuk. Misschien word ik minder geschikt voor het werk door bijvoorbeeld een ziekte of slijtage. Misschien nemen robots mijn werk over.

   Daarom zorg ik er voor, dat ik eventueel op tijd kan stoppen met werken. En tegelijkertijd hoop ik ook, dat ik mijn werk nog lang met veel plezier kan doen.

 12. Truus

  Ik hoop dat ik zo gezond blijf en zoveel plezier in mijn werk blijf houden dat ik tot mijn laatste dag mag werken!

 13. Geld is tijd

  Er staat niet bij of ze fulltime werken, dus misschien is heel Europa HOT aan het worden.

 14. Fm

  Jij bent zo dol op cijfers. Fire is een piramide spel. Reken eens door wat er zou gebeuren als de hele wereldbevolking maar 30 jaar zou werken. Volgens mij per definitie alleen maar mogelijk voor een beperkte groep

  1. Petra

   Ik hoop het ook.

   Maar tegelijkertijd ben ik zo reëel dat ik weet dat het misschien ook níet zo is.

   Wie weet wat er nog gebeurt. Misschien wordt het werk om de een of andere reden minder leuk. Misschien word ik minder geschikt voor het werk door bijvoorbeeld een ziekte of slijtage. Misschien nemen robots mijn werk over.

   Daarom zorg ik er voor, dat ik eventueel op tijd kan stoppen met werken. En tegelijkertijd hoop ik ook, dat ik mijn werk nog lang met veel plezier kan doen.

  2. Petra

   @Fm…

   Stel… stel dat iedereen (echt iedereen) geen gadgets meer nodig heeft. Wat iedereen wél nog gebruikt, zijn dingen als een (klein) huis met (duurzame) apparaten er in, kleding die lang meegaat, korte stukjes vervoer (liefst met het OV en met de fiets), noodzakelijke medische zorg, schoon water, een communicatiemiddel/computer en eten en drinken.

   De wereld ziet er dan echt heel anders uit. Waarschijnlijk werk je dan eerst om anderen van één van deze dingen te voorzien. Je maakt iets of je levert een dienst die anderen nodig hebben. Van het geld dat je daarmee verdient, koop je de dingen die je zelf nodig hebt.

   Waarschijnlijk werk je dan van jongs af aan al minder uur per week, omdat je gewoon zoveel minder uitgaven hebt. Je investeert je extra geld in de bedrijven die de duurzame producten leveren voor iedereen. En uiteindelijk kun je stoppen met werken omdat je uitgaven heel laag geworden zijn (omdat je je huisje afbetaald hebt etc).

   En oh… natuurlijk gaat dit nooit echt zo gebeuren. Zo zitten wij mensen in het algemeen niet in elkaar. Helaas voor onszelf en helaas voor de wereld om ons heen.

   1. Fm

    Petra helemaal voor je idee om minder te consumeren. Maar dat verandert het idee niet. Iedereen werkt evenlang. Eerder stoppen dan de meerderheid kan alleen ten koste van mensen die langer werken om jouw eerder stoppen te compenseren. Of anders gezegd het rendement op jouw vermogen te realizeren

 15. Vera

  Ik vind deze plaatjes best motiverend, eigenlijk! Ik was in 2000 15jr en vrouw, dus ‘mijn’ verwachte werkjaren is 29 jaar.
  Dan ben ik nu op de helft (werk gehad sinds 16e) tot 1/3 (als je omrekent naar fulltime).

  Dat is meteen mijn grootste vraag, is dit in hoeveel jaren je werkt of hoeveelheid fullltime werkjaren.
  Succes trouwens voor de jongere generatie (mannen)…

  En waar in de jaren ‘80 is het mis gegaan? Tot die tijd nam de werkweek af (en ik neem aan dan ook deze cijfers). Economen in de jaren ‘70 gingen er nog vanuit dat we met 3 werkdagen nu voldoende welvaart zouden hebben. Intussen werken zowel mannen als vrouwen veel meer uren dan toen.
  Dus willen we zoveel meer welvaart of is het leven zoveel duurder geworden, of?

  1. Petra

   Ja, voor vrouwen (zoals jij en ik) is het getal waarschijnlijk lager omdat heel veel vrouwen er toch (vaak tijdelijk) tussenuit gaan om voor de kinderen te zorgen.

   Wat dus betekent dat je er eigenlijk nog eens gemiddeld ca. 10 jaar aan “werk” bij op mag tellen voor de gemiddelde vrouw, alleen dan onbetaald vrijwilligerswerk.

Reacties zijn gesloten.