De afwezigheid van Maxima

Het ging een beetje langs mij heen, totdat ik een bericht zag dat koningin Maxima niet aanwezig kon zijn bij een evenement. Maar het is Pensioendriedaagse. De deelnemers (vooral overheid en financiële instellingen) willen graag dat we ons beter informeren over ons pensioen. Dus is er een lijst met ‘evenementen’ en uiteraard de nodige persberichten.

Tsja. Ik weet niet of dit nou de manier is om mensen warm te maken voor hun pensioen. Over je pensioen nadenken in een hippe ‘pop-up store’? Zoals het bericht ook al zegt: “Extra communicatie over de problemen lijkt niet te helpen. Nog steeds hebben veel mensen geen goed overzicht in hun specifieke situatie. Alleen informeren is geen oplossing.”

De AFM zegt “meer te zien in het wegnemen van barrières om in actie te komen en gerichte ondersteuning, bijvoorbeeld via gepersonaliseerde digitale hulpmiddelen. Een persoonlijke aanpak in combinatie met periodiek digitale ondersteuning kan hindernissen overbruggen”. Helaas blijft dat allemaal een beetje vaag. Ik ben wel benieuwd hoe ze dat concreet voor zich zien.

Het is ook lastig. Voor veel mensen is het pensioen nog ver weg, en nadenken over financiën is altijd vervelend. Het papieren Uniform Pensioen Overzicht wordt niet gelezen, dat wordt vast niet anders als dat digitaal wordt. En wanneer je advies gaat geven over hoe iemand z’n pensioen in moet gaan richten of aanvullende maatregelen moet/kan nemen, dan kom je al gauw in een wirwar van commerciële belangen terecht. Ik weet niet of het daar nou beter van wordt. Maar een betere oplossing heb ik ook nog niet bedacht.

Voor mij is het elke week Pensioendriedaagse. En voor jou?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Greetje54

    Echtgenoot en ik zijn goed op de hoogte, maar ja, onze pensioendata zijn nog maar zo’n 5 – 10 jaar weg. Het lijkt er goed uit te zien, over 3 jaar is de spaarhypotheek afgelost en rest er nog een kleine, aflossingsvrije hypotheek. Maar wie kan er 20 tot 30 jaar vooruit kijken ?
    Ik zie dit bij mijn schoonmoeder, rond haar 70e de eigen woning verkocht waardoor er een leuk kapitaaltje op de bank kwam. Een appartement gehuurd, allemaal prima ! Maar nu, 20 jaar later, met de gestegen huur- en zorgkosten en niet-geïndexeerde pensioenen, teert ze iedere maand zo’n 600 euro in en de bodem is in zicht. Vergeet niet, dat je veel dingen niet meer zelf kunt als je rond de 90 bent. Niet koken: maaltijdservice, niet je nagels knippen: pedicure etc. Etc

  2. Anne

    Sinds de site http://www.mijnpensioenoverzicht.nl bestaat ben ik redelijk goed op de hoogte. Ik raad dat altijd iedereen aan om mee te starten bij pensioenvragen.

Reacties zijn gesloten.