Clickbait en het afloskamp

In de Slack-groep FIREnl (sluit je vooral ook aan!) hebben we wel eens een discussie gehad over ‘clickbait’. In gewoon Nederlands: stukjes die vooral bedoeld zijn om je ergens naar toe te lokken, vooral om commerciële redenen. Een van de kenmerken van ‘clickbait’ is een ‘pakkende’ titel. Commerciële redenen heb ik niet, maar ik wilde het ook wel eens proberen. Vandaar de titel van mijn stukje ‘Aflossen is voor angsthazen’.

Dat heb ik geweten, want tot mijn verbazing werkt zo’n titel inderdaad. Het was een van mijn best bezochte dagen in de afgelopen 3 jaar. Sowieso blijven mijn bezoekersaantallen nog steeds groeien, maar deze sprong er toch weer bovenuit.

In mijn stukje schreef ik dat de discussie over al dan niet extra aflossen erg leeft in de financiële blogwereld. Dat was ook te zien aan het aantal reacties, en de inhoud ervan. Beide kampen goed vertegenwoordigd, van mensen die extra aflossen zien als ‘stelen van jezelf’ tot mensen die iedere beschikbare Euro in extra aflossingen steken. ‘Het’ antwoord op de vraag wat het beste is, dat kan ik je ook niet geven. Het is er niet, denk ik. Zoals diverse reacties ook aangaven. Iedereen moet vooral de keuze maken die het beste bij hem/haarzelf past, en er zijn geen foute keuzes als je er maar goed over nagedacht hebt. En het is ook niet erg om tussendoor een paar keer van gedachten te veranderen.

Voor mijzelf gaat het om het vinden van een balans tussen vermogensopbouw en lage maandlasten. Ik ben niet op weg naar FIRE, daarvoor vind ik mijn werk te leuk, en ben ik te laat écht begonnen. Een echtscheiding en een sabbatical van een jaar helpen dan ook niet echt, alhoewel een sabbatical natuurlijk erg HOT is.

Verder heb ik gemerkt dat het verlangen van mijn maandlasten verslavend werkt. Uiteraard zonder dat de kwaliteit van leven daaronder lijdt. We gaan gewoon uit eten als we daar zin in hebben, nemen vaak genoeg vakantie, en ik koop de dingen waarvan ik vind dat ze waarde toevoegen in mijn leven. Maar aflossen en beleggen zijn volgens mij twee kanten van dezelfde medaille. Veel vermogen is fijn, maar met lagere maandlasten heb je minder vermogen nodig voor dezelfde vrijheid. Dat heeft dus, ook voor mijzelf, helemaal niks met angsthazerij te maken. Maar alles met financieel bewust leven.

Dus voorlopig lossen we nog vrolijk verder af.

Klik jij wel eens op ‘clickbait’?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. NietTot71

  Clickbait zonder financieel oogpunt lijkt mij prima. Zeker als er een mooi artikel achter zit. Lekker blijven doen dus opa. Ik zal blijven lezen.

 2. mariimma

  Niks mis met een pakkende titel hoor! En ook niet met onderwerpen die “leven”.

  Zo lang bloggers die met hun blog proberen uit te stralen dat zij mensen voorlichten/informeren, vervolgens dan ook eerlijke informatie geven over aflossen versus beleggen (of in ieder geval de opties noemen…), ook al hebben zij zelf een uitgesproken voorkeur voor het één versus het andere, vind ik het allemaal helemaal prima.

 3. M - TwoPennies

  Leuk om te zien dat het direct effect heeft! Ik vind het verzinnen van pakkende titels een van de lastigste dingen van het bloggen.

  1. Geldnerd

   Het is meestal het laatste wat ik doe, na het schrijven. Ik begin meestal met een werktitel.

 4. dertigermetkids

  ik heb een aantal blogs gewoon opgeslagen in mn favorieten en kijk bijna dagelijks of er een nieuwe blog is, dus ongeacht de titel komt je blog automatisch wel voorbij (zeker sinds de Fire NL Slack idd)

 5. Ruth

  clickbait is prima maar inhoud nog belangrijker. Ik lees bepaalde blog niet meer omdat de titel en de inhoud totaal niet met elkaar rijmden. Ik werd gelokt met een pakkende titel en toen teleurgesteld door de inhoud. Dit geld trouwens niet voor jou blog:)
  Een pakkende titel is prima om (nieuwe) lezers aan te trekken en goede inhoud om lezers vast te houden.

 6. geld-is-tijd

  Clickbaits zijn verachtelijk, een titel hoort zich waar te maken.
  In je verhaal over aflossers zijn angsthazen kwam je nauwelijks terug op de titel, sterker nog, je ging vertellen waarom jij juist wel aflost, om hele andere redenen.
  Maar uiteindelijk ben je zelf baas over je eigen blog.:-)

  1. Geldnerd

   Je hebt uiteraard helemaal gelijk. Tenzij ik mezelf als een angsthaas beschouw. Maar dan had ik dat ook expliciet moeten zeggen in mijn blogtekst… Ik zal het produceren van clickbait weer overlaten aan bloggers die daar veel beter in zijn dan ik!

   1. geld-is-tijd

    haha, precies, schoenmaker, blijf bij je leest!

 7. marjolein

  Ik vind jouw blogs super informative. Met of zonder click bait. Leuk jullie hondje (neem ik aan) in je profiel avi.

  1. Geldnerd

   Dat is inderdaad ons hondje!

Reacties zijn gesloten.