Betalen voor advertenties?

Er is iets geks aan de hand op deze planeet, mensen. Steeds vaker betalen we om reclame te mogen zien. Tot op zekere hoogte is dat al jaren zo. Denk aan je kabelabonnement waarop je eigenlijk alleen maar reclameblokken ziet, met tussendoor stukjes van oude televisieseries of uitermate gedateerde films. Of een tijdschrift met advertenties. Maar het wordt erger. En vooral: slinkser…

Zo gaat Microsoft met Windows 10 steeds verder met het verzamelen van jouw gegevens om je ‘een betere ervaring’ (lees: meer advertenties) te kunnen bieden.

En eind 2016 al wond de Consumentenbond zich op over de gebruiksvoorwaarden van smart TV’s. Niet gek als je bedenkt dat onder andere Samsung medio 2016 al aankondigde advertenties in de menu’s van smart TV’s op te gaan nemen. Ik heb ze overigens nog steeds niet gezien op mijn TV, en denk (hoop) zelf dat de AVG hier een stokje voor gestoken heeft..

Ik vind hier wel wat van. Ik wil best voor iets betalen, maar dan wil ik niet lastig gevallen worden met reclame. Op mijn brievenbus zit ook een NEE-NEE sticker. Maar die optie geeft de smart TV mij niet, en Microsoft is ook steeds beter in het verstoppen van de privacy opties. En soms, na een upgrade, staan ze ineens weer op de standaardinstelling. Zomaar. Grrrr… Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de gebruiksvoorwaarden niet te accepteren. Maar dan verlies je ook heel veel functionaliteit. Functionaliteit waar je dat apparaat juist voor gekocht hebt.

We worden dagelijks bestookt met duizenden reclame-impulsen. Allemaal bedoeld om ons aan te zetten tot consumeren of tot wat anderen als ‘wenselijk gedrag’ beschouwen. Het is best moeilijk om je daarvoor af te sluiten. Ik probeer het wel, en het lukt me beter dan een aantal jaren geleden. Maar de geest is gewillig, en het vlees is zwak. Om nog maar te zwijgen over de visuele en auditieve vervuiling die reclame oplevert…

En ja, ik heb ook een advertentie op dit blog staan. Maar die kun je met een beetje advertentie-blokker nog ontwijken. Bij Microsoft en mijn smart TV wordt dat steeds lastiger. De toekomst laat zich raden. Er komt straks vast een keer een duurdere versie waarbij we extra betalen om geen advertenties te kunnen zien.

Hoeveel betaal jij om reclame te mogen zien?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Windows 10? Daar heb ik met Apple gelukkig niets mee te maken 😉 Hier gaan de huis-aan-huiskrantjes nog automatisch de papierbak in, een sticker halen staat op het lijstje. Tv kijken we nog wel met enige regelmaat, maar meestal nemen we dingen op, zodat we de reclame door kunnen spoelen. Toch denk ik dat ik er op allerlei manieren alsnog veel aan bloot word gesteld. Zo kom ik bijvoorbeeld steeds vaker sites tegen die weer een soort blokkering voor de adblocker hebben. Logisch; zij leven van advertenties (doe ik zelf immers ook!), maar het maakt wel dat je steeds iets minder de keuze lijkt te hebben om advertenties te blokkeren. En dat doe ik het liefst, want negeren werkt de ene keer beter dan de andere keer.

 2. Erik

  Ik gebruik een ad blocker maar maak een uitzondering voor de blogs die ik volg en Youtube, aangezien ze mij gratis van heel veel interessante content voorzien.

  Ik hoop inderdaad ook dat de smart tv’s geen reclame gaan maken.

 3. Astrid C.

  Hai, goeie tip dat Windows na een update soms weer terugspringt.
  Na de laatste grote update (Spring-update) staan bij mij inderdaad bijna alle machtigingen weer op ‘aan’. Nu toch maar weer op ‘uit’ gezet en bewaarde gegevens zoveel mogelijk gewist.
  Enne… juist omdat ze meekunnen luisteren via de microfoon en mee kunnen kijken via de camera, wil ik geen smart-tv. Ik heb de camera op mijn laptop afgeplakt met een stukje tape en een afgeknipte koptelefoonaansluiting in de microfoonpoort gedaan. Alle beetjes helpen.
  Grtjs, Astrid C.

 4. Project Lonica

  Ik vind reclame alleen maar superirritant. Ben er volgens mij de afgelopen jaren nooit meer door verleid. Het werkt bij mij zelfs averechts. Ik kan me die vreselijke radioreclame van Carglass nog herinneren. Ik heb me toen heilig voorgenomen om daar nooit een cent uit te geven.

  1. Team CF

   Dit klinkt heel bekend, voor het niet naar bedrijven gaan met irritante reclames!

 5. Ik zou het verschrikkelijk vinden als mijn smart tv advertenties gaat laten zien! Ik wil best advertenties bekijken, maar dan alleen als de dienst gratis is. Niet als ik ervoor betaal.

  Dat lijkt me ook geen houdbare constructie eerlijk gezegd…

 6. CK

  Ik betaal juist om GEEN reclame te zien.
  Bijvoorbeeld voor Netflix of Spotify Premium.
  Of een betaald digitaal dagblad in plaats van Nu.nl of iets dergelijks.
  Of CD’s en DVD’s kopen in plaats van naar de radio te luisteren en TV te kijken.

Reageren is niet mogelijk.