60% heeft geen vermogen

Vorige week sprak Professor Dr. Paul Schnabel, voormalig directeur van het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau en tegenwoordig bij de Universiteit Utrecht, op een conferentie. In zijn presentatie meldde hij dat 60% van de Nederlanders geen vermogen heeft.

Deze groep maakt het inkomen dat men (op welke manier dan ook) krijgt, aan het eind van de maand helemaal op, of komt zelfs tekort. Daar blijft dus geen geld van over om te sparen, laat staan om te beleggen.

Ik blijf me altijd verbazen over de grootte van deze groep. Dat je in de bijstand of met een uitkering geen ruimte hebt om vermogen op te bouwen, dat snap ik. En dat we met z’n allen de afgelopen jaren veel koopkracht hebben ingeleverd zie ik ook als ik naar mijn eigen financiën kijk. Maar 60%?

1,3% van de Nederlandse huishoudens heeft overigens meer dan EUR 1 miljoen aan vermogen. Ik hoor zelf bij de andere 38,7%.