Financiële gedragsproblemen?

Vandaag een berichtje op nu.nl over de rol van gedrag bij financiële problemen van mensen. Dit naar aanleiding van een onderzoek van het NIBUD.

Het lijkt een open deur, maar daarom is het nog niet minder waar. Omgaan met geld is vooral een gedragskwestie. En op een of andere manier lijken cijfertjes toch nog steeds veel mensen af te schrikken. Ik ben als Geldnerd zeker niet representatief (ik ben dol op cijfers), maar ik merk in mijn omgeving dat veel (ook hele intelligente mensen) liever met een grote boog om cijfers heenlopen. “Zo hangt het niet op orde hebben van je administratie samen met weinig vertrouwen hebben dat je in staat bent om je administratie op orde te maken”, zegt de onderzoekster. “Of de noodzaak er niet van zien”, voegt Geldnerd daar aan toe.

Ik heb een missie. Laten zien dat iedereen die tot 10 kan tellen, z’n administratie bij kan houden. Zonder al te veel moeite. Want ieder boekje en iedere methodiek die ik lees begint ermee. Als je niet weet wat er in komt en wat er uit gaat, leg je de basis voor toekomstige financiële problemen.