Schending van de mensenrechten

 • Berichtcategorie:Belastingen

Een schending van de mensenrechten is het niet. Maar de Hoge Raad, de hoogste rechtbank in ons land, is wel erg kritisch over de vermogensrendementheffing. Dat bleek eerder deze week.

Ik word altijd een beetje ongemakkelijk als mensen voor dit soort zaken claimen dat het om een schending van de mensenrechten gaat. Daarbij heb ik toch eerder het beeld van dictators en onderdrukte bevolkingen en martelingen en gebrek aan persvrijheid en zo. Zelf ben ik blij en trots dat ik in een behoorlijk democratisch land mag leven. Dus om nou te claimen dat de belastingdienst onze mensenrechten schendt….?

Tegelijkertijd ben ook ik geen fan van de vermogensrendementheffing, daar heb ik al vaker over geschreven. Het ontmoedigt mensen om vermogen op te bouwen. En feitelijk betaal ik nog een keer belasting over geld waar ik ook al eerder inkomstenbelasting over betaald heb. Ik ben dan ook blij om te lezen dat de Hoge Raad kritisch is over deze belasting. Want in haar vonnis staat wel dat als een verondersteld rendement van 4 procent voor particuliere beleggers niet haalbaar is, van de wetgever mag ‘worden verlangd dat hij de regeling aanpast teneinde de beoogde benadering van de werkelijkheid te herstellen’. En nou maar wachten op de reactie van het Ministerie van Financiën.

Worden jouw mensenrechten wel geschonden?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. consuminderen

  Ik dacht ook dat er dan wat zou gaan veranderen. Maar niet dus. Er gaat helemaal niets veranderen.

  Er zijn nog wat aanpassingen, wat kronkels die rechtgebreid worden en alles was zoals het was.

  Wassen neus berichtje dus.

  Lijkt wel het referendum waarin 61% van de bevolking aangaf tegen het OekraIene voorwaarden te zijn. De regering doet alles wat mogelijk is om aan de wet te ontkomen. Alles.

 2. Roger

  Mensenrechten schenden. .. Nee
  Echte democratie. .. ook nee

  Alle uitspraken door de hoge raad – die ik mee krijg – worden allemaal in het voordeel van de overheid beslist, gewoon omdat het de overheid anders teveel geld kost. Hoezo beïnvloeding, welke democratie?

 3. Gerard

  Nee zo zwaar til ik het niet. Het past wel een beetje in het beeld dat als je altijd keurig je geldzaakjes regelt als burger je daarvoor extra moet betalen. En fair is dat niet. Ik ontloop wat belastingbetaling door groen te beleggen. De rendementen zijn daar niet echt hoog maar je dient wel de goede zaak. Triodos Groenfonds levert extra vrijstelling. Vroeger deed ik groendeposito’s maar inmiddels staat daar de rente op 0%

Reageren is niet mogelijk.