Maximaal eigen risico

Het is weer december. Tijd voor de feestdagen en het jaar afsluiten en terugblikken en vooruitblikken. En tijd om weer even naar de zorgverzekering te kijken. Vooral naar het eigen risico.

Geldnerd maakt gebruik van de collectieve zorgverzekering van het werk van Vriendin. Dat is handig, zeker nu we in het Verre Warme Land wonen. We hebben een speciaal pakket voor Buitenland-Verblijvers. Gelukkig is de algemene zorg hier redelijk op niveau, maar voor bijzondere dingen is het wel fijn dat we gewoon in het vliegtuig naar Nederland kunnen springen.

Recent hebben we de premie voor 2016 ontvangen. Na wat afwegingen heb ik besloten om het maximale bedrag aan eigen risico te nemen, € 885. Dat scheelt mij € 15 per maand aan premie, oftewel € 180 per jaar. Ten opzichte van het verplichte eigen risico van € 385 neem ik dus een extra risico van €500. Ik durf dat aan om een aantal redenen:

  1. Ik ben en voel me gezond, heb geen chronische aandoeningen of andere redenen waarom ik zorg nodig heb. Ik leef redelijk gezond en reken er dus op dat dat in 2016 ook zo blijft.
  2. Ik heb een ruime buffer, waaruit ik dat eigen risico kan betalen als er wel iets gebeurt.
  3. De afgelopen jaren heb ik veel minder zorg gebruikt dan het bedrag wat ik in 2016 bespaar aan premie.

Geldnerd realiseert zich terdege dat niet iedereen in deze luxe situatie zit. Een tijdje geleden las ik dat één op de vijf weleens zorg heeft uitgesteld of gemeden, meestal vanwege het eigen risico. En afgelopen maandag was er nog nieuws over mensen die in de financiële problemen zitten door hoge zorgkosten.

Bij Geld.nl vond ik een handige checklist die je kan helpen om te bepalen of het verstandig is om je eigen risico te verhogen. Voor mij geldt: duimen en gezond leven om te zorgen dat dat zo blijft.

Wat doe jij met je eigen risico?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Wendy

    Ook al ben je gezond je eigen risico is toch zo persoonlijk. Mijn dochter van 18 is haar eigen bedrage al kwijt. Voor dit jaar en volgend jaar ook, want ze staat op de wachtlijst voor een kaakoperatie. Ze had laat een beugel en die draag ze nog tot na de kaakoperatie.
    En ja de kaakoperatie wordt betaald vanuit de basispakket. Maar ze moet eerst haar eigen risico op maken. En dan ben je nog maar net 18 jaar!!!!

  2. Ik heb ook al jaren een maximaal eigen risico. Wat ik gebruik wordt niet of niet in verhouding vergoed en tot nu toe ben ik qua gezondheid ook behoorlijk gezegend. Overigens wil ik komend jaar wel gaan sparen voor een extra potje om het eigen risico te dekken als het nodig is. Dat was er tot nu toe steeds bij ingeschoten.

Reacties zijn gesloten.