Koopkracht na pensioen

 • Berichtcategorie:Pensioen

Zorgelijke berichten gisteren op diverse websites. 40% van de gepensioneerden kan niet rondkomen, blijkt uit een onderzoek door belangenvereniging ANBO. Nu ben ik altijd een beetje voorzichtig met onderzoeken waar de achterliggende partij een belang bij heeft (“wij van WC-Eend adviseren WC-Eend“), maar dat het koopkrachtplaatje van veel senioren er de afgelopen jaren niet beter op is geworden geloof ik ook wel.

De laatste keer dat ik zelf keek naar mijn opgebouwde pensioen had ik al 11% aan indexatie gemist. Indexatie waarbij je toekomstig pensioen wordt aangepast aan de inflatie, zeg maar. Nu heb ik nog een behoorlijke tijd te gaan voordat ik met pensioen mag, maar die 11% ben ik kwijt. Tenzij er uiteraard een wonder gebeurt en die indexatie over een aantal jaren alsnog wordt ingehaald. Je weet het niet. Als iemand ons 10 jaar geleden had verteld dat de rente nu vrijwel nul zou zijn hadden we die persoon ook voor gek verklaard.

Voor mezelf zorgen, blijft dus het devies. En nu eerst de verhuizing goed doorkomen. Als het hier de komende weken wat rustiger is, dan weten jullie hoe het komt.

Wat verwacht jij van de koopkracht na je pensioen?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Tonny

  Als ik zie dat mijn moeder met al haar clubjes en activiteiten het zelfs nog red met alleen AOW en dus geld overhoud per maand maak ik me nog niet zo snel zorgen.
  Het wordt pas zorgelijk als je vermogen hebt, dat niet aan jezelf wilt besteden maar laten erven door de kinderen en hoge zorgkosten hebt.
  Of alleen AOW en hoge zorgkosten.

 2. Kreupelgeld

  Vanochtend bracht Peter de Waard in de Volkskrant al enige nuance aan, 4 op de 10 voelen zich arm terwijl van ALLE leeftijdscategorieën de 65-plussers het minste risico lopen om in armoede te leven. Volgens mij fijn staaltje spinnen van de ANBO om politieke partijen mee onder druk te zetten.

  Hoe groot is het aandeel van je aanvullende pensioen in je pensioenpijlers? Als je daar volledig op in zet, dan is 11% indexatie missen vervelend. Als je echter diversificeert over aow, aanvullend pensioen, aflossen huis, lijfrentes, koopsompolissen en vrij box 3 vermogen kun je die 11% als feit aannemen.

  1. Geldnerd

   Ik diversificeer, dus die 11% is een feit.

 3. amber tree

  Wat mij vooral bezighoudt is de betaalbaarheid van het pensioen. In Belgie neemt de pensioenlast al gigiantische proporties in. end ebabyboomers begginen nu ng maar met pensioen te gaan…

  Zoadr het huis is afbetaald en alles nog eens verneuwd is vor je aan je pensioen begint, dan denk ik wel dat het KAN meevallen. Zeker als je daarnaast nog wat extra opzij hebt. Mooi wordt het helemaal als je Financieel Onafhankelijk bent voor je pensioen!

 4. Jill

  Om heel heerlijk te zijn moet ik me daar nog in gaan verdiepen. Tot nu toe nog niet echt met mijn pensioen bezig geweest. Daar moet maar eens verandering in komen.

Reacties zijn gesloten.