Kaartenhuis

Het zijn de grote lekdagen. Elke dag verschijnen er nieuwtjes uit het regeerakkoord. Bijna teveel om op te noemen, en veel collega-bloggers hebben er al over geschreven. Ik was op de achtergrond ook al bezig met het berekenen van de effecten op mijn persoonlijke situatie. Maar ik ben er even mee opgehouden.

Waarom? Het is een regeerakkoord. Plannen. Voornemens. Nog geen wet. Nog geen feit. Waarschijnlijk wordt het morgen openbaar. Dan gaat Geldnerd het waarschijnlijk even heel druk krijgen op zijn werk. Want waarschijnlijk gaat het veel impact hebben op het werk dat ik doe. Dat zijn heel veel ‘waarschijnlijks’. Want ook wij weten het nog niet.

Wat moet er nog gebeuren? Al die voorstellen moeten door Geldnerd en z’n collega’s worden uitgewerkt tot beleid, tot wetsvoorstellen. Daar gaan allerlei mensen en belangengroepen en de Raad van State iets van vinden. Dan komt het bij de Tweede Kamer. Daar heeft het nieuwe kabinet een meerderheid, van één (1) zetel, 76 van de 150 zetels. Als er dus iemand wegloopt bij één van de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, dan is er al geen meerderheid meer. Als er één Kamerlid anders over denkt dan de ‘partijlijn’, dan gaat het al niet door. En stort het hele koopkracht-bouwwerk als een kaartenhuis in elkaar.

Na de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer de voorstellen nog goedkeuren. Daar heeft Rutte-3 38 van de 75 zetels. Ook een meerderheid van slechts één (1) zetel. En pas als de Eerste Kamer ook ‘ja’ gezegd heeft dan is het een wet. En kunnen we ‘m in gaan voeren. Dat kost ook best wel wat tijd. Denk aan IT-systemen die gebouwd en aangepast moeten worden. Dat kost bij jouw werkgever ook tijd, dus bij de overheid ook. Alleen ligt het bij ons vaak iets meer onder een vergrootglas. Terecht, want dit betalen we met belastinggeld, en bij veel regelingen (denk aan de Belastingdienst) hebben heel veel Nederlanders er last van als wij het niet goed doen.

Het gaat dus nog wel even duren. Ik denk dat de meeste regelingen pas op z’n vroegst per 2019 ingevoerd zullen worden. Dan merk ik het wel op mijn salarisbrief van januari 2019. Maar het heeft nu nog weinig zin om het totale effect in te schatten. Want mijn inschatting is dat er heel veel plannen nog wel ‘iets’ zullen veranderen voordat ze wet worden. En dat ‘iets’ kan zowel in ons voordeel als in ons nadeel zijn.

Wat verwacht jij van het nieuwe kabinet?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. hypotheekweg

  Niet heel veel als ik eerlijk ben. Daarvoor is de meerderheid inderdaad te klein denk ik..

 2. mariimma

  Ik denk dat de verschillen tussen de kabinetten in Nederland per definitie klein zijn, omdat het altijd meerpartijen-kabinetten zijn.

  Dat wilhelmus, dat vind ik eigenlijk nog het meest opzienbarend. Over onzinnige wetten gesproken…. 🙂

  1. Geldnerd

   Net als dat verplichte bezoek aan de Nachtwacht (terwijl het Rijksmuseum onvoldoende capaciteit heeft om die stroom extra bezoekers te verwerken)….

   1. Petra

    Ik denk dat er avond- en nachtbezoeken gaan komen in het Rijksmuseum. Graag melden om 22 uur, u heeft dan tot 22.30 uur de tijd om de Nachtwacht te bewonderen, daarna staat de volgende groep alweer klaar.

    1. Geldnerd

     Dat is dan voor volwassen, want jonge kinderen zo laat nog in een gevaarlijke stad als Amsterdam…?

 3. Divnomics

  Vind het interessant om te volgen, te meer omdat het me helpt kiezen op welke partij volgende keer wel/niet te stemmen. Verder dus vrij weinig.

  Vind het net als mariimma opvallend dat er soms erg onzinnige voorstellen tussen zitten. Altijd bijzonder dat een partij zoiets als zo belangrijk ziet…

 4. Meneer en Mevrouw

  Ik verwacht er ook niet bijster veel van, niet zo gek met een premier die ‘visie’ als een oogafwijking ziet.

  En wat een mafketelarij(is dat een woord?) van het CDA met z’n Wilhelmus en Nachtwacht..

 5. CN

  Het verhogen van (nationaal) historisch besef in enige context juich ik toe, maar op deze oubollige manier? Doet me denken aan de verplichte stompzinnige spelletjes, waar ik gruwelijk de pest aan had in mijn schooltijd, op 30 april, in de prehistorie. Heb elders al aangegeven dat ik niet verwacht dat Teflon III 2020 haalt, mede gelet op de Statenverkiezingen, en dus indirect de verkiezingen voor de 1e Kamer, volgend jaar. Ben het met Geldnerd eens dat invoering waarschijnlijk niet voor 2019 te verwachten is. Hoewel ambtenarij/ict anticipeert op te verwachten wet- en regelgeving dient e.e.a. eerst te lezen zijn geweest in de Staatscourant en wellicht aanvullend in het Staatsblad.

 6. Rinette - GeldvoorNop

  Inmiddels heb ik een deel van het akkoord gelezen en er staan toch ook wel positieve dingen in. Ik hoop dat het ze lukt om de plannen door te voeren. Al ben ik wel tegen de btw verhoging. Die gaat vooral de lage inkomens en zzp’ers raken. En cultuur blijft nog steeds een ondergeschoven kindje helaas.

 7. dertigermetkids

  we wachten maar geduldig af wat er wel of niet gaat veranderen
  hebben er weinig invloed meer op nu

  voor mij persoonlijk vooral belangrijk op mbo 3 verplicht gaat worden voor gastouders.. dan moet ik een keuze maken.. minder werken en zo de kans op alle contracten kwijt te raken en dus 0 inkomsten te hebben en dan een dure opleiding doen… of uberhaupt ander werk gaan doen ??? (stage etc verplicht ? hoe doe je dat als je 5 dagen werkt en een gezin hebt en dus niet de weekenden weg wil ? maar zal dan op zaterdag naar school oeten ooknog ergens stage ??)

  de rest qua financieen etc, tja we zien wel.. zolang we beide werk hebben (en dus houden…) maak ik me daar niet zo druk om…

Reacties zijn gesloten.