Ik ben er bijna ingetrapt

 • Berichtcategorie:Minimalisme

Marketing is geniepig. Dat weet ik. En ik verzet me er stevig tegen. Met behoorlijk succes, want mijn spaarpercentage zit in de lift. Maar soms, heel soms, trap ik er (bijna) in.

Zo ook onlangs. Geldnerd was jarig. Nou is mijn geboortedatum (en -jaar) staatsgeheim, maar sommige mensen en sommige bedrijven weten dat helaas toch. En dus kreeg ik een mailtje van een grote woonwebwinkel waar we, rond de verhuizing naar Geldnerd HQ, wel eens wat gekocht hebben. “Beste Geldnerd, van harte gefeliciteerd, en hier is een actiecode voor 10% korting, die een week geldig is”. Je kent het soort mailtjes vast wel.

En tsja, we kunnen eigenlijk nog wel een bijzettafeltje gebruiken in de woonkamer. We hebben er drie. Twee uit een setje van dezelfde woonwebwinkel, en één goedkoper oudje van onbestemde herkomst. En die is, op z’n zachtst gezegd, nogal wankel. Het tafelblad staat zelfs scheef.

Dus, voordat ik wist wat er gebeurde, klikte ik door naar de website van de woonwebwinkel en zocht het setje tafeltjes op. “Nog zo’n setje erbij kopen,” dacht ik, “dan hebben we een nieuwe ter vervanging van het oudje én nog een reservetafeltje voor als er nog eens eentje kapot gaat of ernstig beschadigd raakt”.

Ik vond het setje tafels. En kijk eens! Ze waren in de Sale!! Maar liefst 30% extradubbelplus korting op het setje. Klik, klik, en ze lagen in mijn winkelmandje.

Op weg naar het afronden van de bestelling. Kijk, de inlogpagina is al vooringevuld met mijn gebruikersnaam en wachtwoord voor de woonwebwinkel. “OK” klik ik, en ik ben in mijn eigen omgeving. En daar zie ik die andere handige functie. Het Verlanglijstje. Met een hartje ernaast, want je houdt van de spullen die je op je Verlanglijstje zet, toch? Net als vroeger in de aanloop naar Sinterklaas. En in het hartje het cijfer 5. Dat suggereert dat er nog 5 artikelen op dat verlanglijstje staan.

Toch maar even kijken naar de dingen die nog op het verlanglijstje staan. Die staan er al een tijdje, want sinds de periode net na de verhuizing ben ik hier eigenlijk niet meer geweest. Oh ja, een mooie nieuwe afvalemmer. RVS en met een kleurtje dat bij onze inrichting past. Die wilden we toen heel graag, waarom hebben we die destijds eigenlijk niet besteld? En ook in de aanbieding! Klik, klik. Even later zit er voor ruim € 200 aan spullen in mijn winkelwagentje.

En verder naar het afronden van de bestelling.

Gelukkig greep Vriendin in. Wacht even. Waar zijn we eigenlijk mee bezig? We hebben die afvalemmer toch helemaal niet nodig? En ook die tafeltjes niet. Drie tafeltjes is toch al teveel, twee tafeltjes is ook voldoende.

“Klik”. Dicht die webpagina. Was Geldnerd er toch bijna ingetrapt!

Word jij wel eens te grazen genomen door de marketing van bedrijven?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Marc

  Leuke blog geldnerd, maar als marketeer wil ik toch graag even reageren voordat je mijn vakgebied helemaal te grabbel gooit. Je hebt het hier namelijk over (gepersonaliseerde) reclame, niet over marketing.

  Marketing is niet geniepig, het is een vakgebied waarbij je zo goed mogelijk probeert te voldoen aan de behoeften van je klanten. Net zo goed als bijvoorbeeld finance een vakgebied is.

  Just sayin’ 🙂

  1. Geldnerd

   Dank voor je reactie. Vroeger was ik bankier, tegenwoordig ambtenaar. Beide staan al heel lang in de top-3 van meest gehate beroepsgroepen (samen met politici), dus ik begrijp hoe je je voelt. ? Voor mij is het één pot nat, gepersonaliseerde reclame is een marketinginstrument…

 2. Pasja

  Heel slim van je vriendin!
  Maar ook heel herkenbaar hoor.

  1. Geldnerd

   Mijn Vriendin is heel slim!

   1. Team CF

    Knikt hoofd 😉

   2. Vriendin

    Het bijsturen van de koopdrift van Geldnerd is makkelijker, dan zelf de verleidingen weerstaan van de webshops voor jurkjes, schoenen en tassen….?

 3. dertigermetkids

  Tuurlijk trap ik er wel eens in en hou mezelf voor dat ik het toch al wou kopen 😉

 4. Geld is tijd

  100 jaar na de geboorte worden gegevens van de burgerlijke stand openbaar gemaakt. We moeten dus nog even geduld hebben:-p

 5. B at Fire The Boss

  Mijn oplossing is me uit te schrijven voor alle nieuwsbrieven en marketing van webshops. Heeft geen zin, de verleiding uit de weg gaan is vaak genoeg. Scheelt ook veel email trouwens 😉

Reacties zijn gesloten.