Het einde van de winkelstraat?

 • Berichtcategorie:Minimalisme

De afgelopen week werden we overspoeld door nieuws van het winkelfront. V&D, DA, alle schoenketens van de Macintosh Groep. Stuk voor stuk leggen ze het loodje. Erg vervelend voor de betrokken medewerkers, dat is zeker waar. En lege panden in grote winkelstraten is ook geen prettig gezicht. Maar ga ik ze missen? Niet echt.

De wereld is veranderd. Of in elk geval: genoeg mensen hebben hun gedrag veranderd. En die winkels hebben daar last van. Ik hoef alleen maar naar mijn eigen gedrag te kijken. Zelf consumeer ik niet echt om het consumeren. Ik koop dingen die ik nodig heb. Veel minder dan een aantal jaren geleden, maar toch. Als ik iets groters koop, vergelijk ik de mogelijkheden en de prijzen online. Liefst ook met gebruikersreviews: hoe ervaren anderen datgene wat ik wil kopen?  Wat zijn de voor- en nadelen? En uiteindelijk koop ik het daar waar ik een aantrekkelijke prijs en goede service verwacht. Vaak online. Want ik ben niet iemand die voor z’n plezier op drukke dagen naar winkels gaat.

Dat begon met boeken, elektronica en dergelijke. Maar ook kleding, voedingsmiddelen en luxe-artikelen koop ik steeds vaker online. De meeste online winkels hebben een goed retourbeleid. Bevalt het me niet, dan stuur ik het terug. De winkel komt naar mij toe, in plaats van dat ik naar de winkel moet.

Bewust consumeren is volgens mij een stuk makkelijker geworden door het internet. Er is meer keuze in winkels, maar ook veel meer informatie om als consument je beslissing op te baseren. En ik ben er ook gerichter door gaan winkelen. Ik doe ook minder impulsaankopen.

Dat al die winkelketens failliet gaan is dus ook een beetje mijn schuld, want ik kom er niet (meer). Omdat het niet meer aantrekkelijk of noodzakelijk voor me is. En die winkels hebben zich daar onvoldoende op aan weten te passen. De wereld verandert. Dat vinden we soms lastig, maar het gebeurt gelukkig wel. Want anders zaten we misschien nog in een grot na te denken of we het vuur nou wel of niet uit moeten vinden…

Ga jij die winkelketens missen?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. greet

  Ik denk dat de winkels in een winkelstraat die overblijven vooral de kleinere speciaalzaakjes zijn. De kaasboer, de notenbar, de wolwinkel, de opticien, de échte goede boekenwinkel misschien.
  Ik doe zelf mijn boodschappen op de markt of in een dorpje, niet in de stad waar ik woon. In het dorpje zijn wat familiezaken, gezellige winkels, nog net wel een kleine Hema. En op de uiteinden van de winkelstraat drie supermarkten. Slim, want daar moet je toch heen dus even door het centrum lopen doe ik daardoor soms wel. Het is een gezellig dorp met een pleintje met bankjes, een carillon wat muziekje speelt. Het personeel in de winkels is vriendelijker. kent je, is beleefder. De stad mijd ik, de V&D,Blokker,Scapino,Wibra,Action,Mediamarkt goot die je in elke stad ziet mijd ik. Al die ketens mijd ik, oa ook door de herriemuziek.
  Andere reden dat ik ze mijd is dat ik liever een kleine zelfstandige wat winst gun, en dus inkomen, dan een groot beursgenoteerd bedrijf wat de bonussen voor de hoge piefen wel ophoogt maar voor het personeel niet…ik koop dus liever lokaal, in kleine winkels, en soms online, maar dan liefst ook bij de kleinere en eerlijke winkels.

 2. Ineke

  Ik kom nog wel in de winkels maar steeds minder. Zelfs bij de Hema winkel ik online omdat ik dan vaak een hogere korting heb en niet in de winkel hoef te gaan zoeken, of zelfs mis grijp. Dus ook ik ben schuldig al geef ik als consuminderaar erg weinig uit. Alleen het noodzakelijke eigenlijk. Vroeger ging ik nog wel eens voor mijn lol winkelen maar dat komt ook nooit meer voor. Was net voor de kerst op een kerstfair op een kasteel. Dan verbaas ik me over de onnodige dingen die daar verkocht worden, voor veel te veel geld. Ik ging voor de gezelligheid met moeder en zussen en dat was wel een groot succes. Ben ook wel een fan van lekker kletsen en wat eten eten drinken met elkaar. 😉

 3. johmar

  Niet meer winkelen, oké mijn hobby is het ook niet en natuurlijk handig als je iets vanuit je luie stoel kunt bestellen, maar ik word een beetje naar van al die pakketbezorgers die bij mij aanbellen omdat ze een pakketje niet kunnen afleveren, oké van mijn naaste buren neem ik het graag aan ,die ken ik en spreek ik wel eens en die doen hetzelfde voor mij, maar van mensen die een halve straat verder wonen en die je niet eens ged a g zeggen als je ze tegenkomen of die je nooit ziet ,omdat ze veel weg zijn, nou nee daar heb ik geen zin in, en dat is dus vreemdcwant we laten iets thuisbezorgen ,maar vervolgens zijn we meestal niet thuis om het bestelde in ontvangst te nemen en hopen we dan maar dat iemand anders dat voor ons doet. En dan denk ik wat is dan het voordeel, want als we geen buren hebben die thuis zijn om het voor ons aan te pakken of die geen zin hebben omdat te doen, zodat we dat pakket vervolgens een straat verder moeten ophalen omdat er daar wel iemand thuis was of dat de pakketbezorgers op een andere dag nog maar eens moeten proberen om het aan te bieden, krijgen we ons pakketje dan nog wel op het moment dat we het graag willen hebben?

Reageren is niet mogelijk.