Geld terug bij vertraging

201610-treinGeldnerd is een treinreiziger. Al 15 jaar voor woon-werkverkeer (behoudens de periode in het Verre Warme Land) en sinds een jaar of 5 ook privé. Het is echt een stuk goedkoper dan het hebben van een auto. En als we die een keer nodig hebben dan huren we er eentje.

Regelmatig vertoef ik dus in een transportmiddel van de Nederlandse Spoorwegen. Dat is meestal geen straf. Maar soms gaat het een beetje mis. Dan heb ik vertraging en/of moet ik omreizen.

Daarvoor is er een mooie regeling ‘Geld terug bij vertraging’. Die ik jarenlang genegeerd heb. Maar toen het onlangs twee keer kort achter elkaar mis ging, vond ik toch dat mijn teleurstelling in geld moest worden uitgedrukt. Dus ik ging naar de NS-website en zocht uit hoe ik dat moest doen.

En dat is dus echt héél gemakkelijk. Je logt in, ziet je reisgegevens (lang leve de OV-chipkaart), kiest de reis die het betreft, geeft aan hoe laat je eigenlijk aan had moeten komen, en voert je bankrekening in. Klik-klik-klaar. Binnen twee weken bericht, en een paar dagen later staat het geld op je rekening. Dat ga ik dus elke keer doen als ik er recht op heb! Niks geen gedoe met ingewikkelde formulieren.

Vraag jij wel eens geld terug?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Team CF

  Zo, das idd wel heel erg makkelijk! Zou er bijna van met de trein gaan reizen. Misschien over een paar jaar, voorlopig is de auto nog noodzakelijk kwaad. Zeker nu dat de lease auto gaat verdwijnen.

 2. anoniem

  Al eens gehoord ( een paar jaar terug) van een ov student ( die gratis dus reist), een mooie bijverdienste had door het te laat komen van de NS. Het kwam dus nogal eens voor.

 3. anoniem

  Even op de site gekeken en ik denk dat ze deze vergoedingen voor de student aangepast hebben.

 4. Amber tree

  Lekker makkelijk.
  In elgie is dat een papierwinkel alom…

  JE moet per 6 maanden bijhouden wanneer je minstens 15 minuten te laat was. En vertraging is pas na meer dan 6 minute te laat.

  1. Krisp

   In Nederland is er geen mogelijkheid om bij minder dan een half uur te laat geld terug te vragen. Ik weet niet of dat veel beter is. 😉

 5. Vroeger had ik een NS-jaarkaart eerste klas van mijn werkgever, en reisde ik dagelijks van Leiden naar Utrecht of Eindhoven… (Drie maal raden wie mijn werkgever was).

  Toen had ik zo ontzettend vaak vertraging, dat ik het al heel snel ging claimen. Alles bij elkaar heeft dat me een bedrag opgeleverd, waarmee ik een volledige reis (vliegticket en hotel) naar Rome heb kunnen bekostigen.
  Tegenwoordig reis ik nooit meer met de trein, maar ik raad het iedereen aan om altijd terug te vragen. Het is echt zonde om te laten liggen.

 6. Toen ik nog student was, moest het inderdaad nog wat lastig met een papieren invulkaart enzo. Gelukkig gaat het tegenwoordig inderdaad net zo makkelijk als jij aangeeft. Het is alleen jammer dat als je bij trein A 5 minuten vertraging hebt, waardoor je trein B mist (die wel op tijd reed) en je nu trein C moet nemen, die ook nog eens 15 minuten vertraging heeft, dit dan weer niet geldt als een half uur vertraging. De NS was het in ieder geval niet met me eens toen ik 45 minuten later thuis was gekomen dat ik vond recht te hebben op geld terug bij vertraging…

Reageren is niet mogelijk.