400 biljoen dollar pensioentekort

Er zijn dagen waarop ik het niet op mijn bankrekening heb staan… Vierhonderd biljoen Amerikaanse dollar, oftewel US$ 400.000.000.000.000. Dat is het bedrag dat volgens het World Economic Forum wat er, op basis van een heleboel aannames, wereldwijd te weinig beschikbaar zal zijn om iedereen comfortabel met pensioen te laten gaan. Ze nuanceren het gelukkig zelf ook, want het is erg moeilijk om precies te bepalen wat ‘genoeg’ is voor een pensioen. Dat is een vraag waar vrijwel iedereen die op weg is naar financiële onafhankelijkheid ook mee worstelt.

En ach, het maakt ook niet zoveel uit of er 200 biljoen of 400 biljoen of 600 biljoen tekort gaat zijn. Maar dat er te weinig is lijkt wel duidelijk. Als voornaamste reden geven zij de fors gestegen (en nog stees stijgende) levensverwachting. Toen de meeste pensioensystemen bedacht werden, ging men er niet van uit zó lang te moeten betalen. Toen de Nederlandse AOW bedacht werd (en nog begon op 65) gingen de bedenkers er van uit dat er gemiddeld 8 jaar betaald zou moeten worden. Inmiddels is dat ongeveer 16,5 jaar en wordt uitgegaan van ongeveer 21 jaar in 2050. Dat verschil moet wel overbrugd worden, en daar is veel geld voor nodig.

Het artikeltje en het rapport wijzen er terecht ook op dat het probleem voor vrouwen nog groter is dan voor mannen. Vrouwen leven gemiddeld langer, en bouwen gemiddeld wereldwijd nog steeds 30-40% minder pensioen op dan mannen.

Het probleem valt voor Nederland nog wel mee. Nu 2 triljoen dollar, en in 2050 bij ongewijzigd beleid 6 biljoen dollar. Maar die 2 triljoen is wel ongeveer 8 keer de jaarlijkse begroting van de Rijksoverheid. Dus ik verwacht niet dat die het gaat oplossen. Ik verwacht sowieso weinig van de overheid. We zullen het dus zelf moeten gaan sparen (en beleggen). Het blijven onvoorstelbare bedragen.

Lig jij wakker van dit pensioentekort? Ik niet.

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Petra

  Ach, daar kan dan inderdaad voor mij zo’n 400.000 euro vanaf, hoor. Volgens mijn pensioenfonds moet ik wel minstens 3500 euro per maand verdienen tijdens mijn pensioen. Ik kom nu al rond van circa 1800 euro per maand, en dat gaat vast omlaag als ik tegen die tijd een afbetaald huis heb.

  Het verschil, 1700 euro per maand keer zeg 20 jaar, 400.000 euro, kan er dan dus wel af.

  1. Ontsladebaas

   Vergeet niet de inflatie mee te rekenen he. Wat nu 1800 euro is kan straks makkelijk 3500 zijn 😉

 2. hypotheekweg

  Nee hoor. En wat is pensioentekort? Ik las gisteren ook dat bijna 50% van de Nederlanders geen pensioen meer opbouwt.
  In definitie zou alleen AOW voldoende moeten zijn, maar dat is het intussen al lang niet meer.

 3. Team CF

  Pensioen/AOW? Elke euro die we gaan krijgen is meegenomen, de basis regelen we zelf wel 😉 Liggen we wakker? Nope!

 4. Meneer en Mevrouw

  Nee, geen zorgen. Wel heb ik het vermoeden dat de AOW afgebouwd gaat worden voor hogere inkomens. Of gefiscaleerd, wat op hetzelfde neerkomt 😉

 5. Minimaal

  Nou ja, ben een twintiger, wil nu beginnen met beleggen – dus niet echt. Ik wil ervoor zorgen dat ik gewoon mijn eigen broek kan ophouden. Daarnaast wil ik tegen die tijd ook gewoon minder uitgaven hebben, zeg maar, zelfredzaam zijn.

 6. Amber tree

  Zulke berichten zijn de reden dat ik op zoek ben gegaan en ik de FIRE beweging heb gevonden.

  1. Geldnerd

   Bij mij ook!

 7. Anna

  Een Amerikaans biljoen is een miljard bij ons.
  dus geen 12 nullen, maar 9;
  400.000.000.000

  Scheelt toch weer behoorlijk

  1. Geldnerd

   Maar het zijn Amerikaanse trillions. En dat zijn onze biljoenen. Dus wel 12…

Reageren is niet mogelijk.