Minimalistisch met boeken

 • Berichtcategorie:Minimalisme

Via No Sidebar las ik een artikel over minimalisme en boeken. Ook Geldnerd is een groot liefhebber van lezen. Ik heb zelfs een aantal jaren geleden een cursus snellezen gevolgd om er meer van te kunnen verslinden. Als ik me goed kan concentreren haal ik meer dan 1.000 woorden per minuut (en neem ik ook nog op wat ik lees). En op het hoogtepunt van mijn boekenverzamelwoede had ik meer dan 25 meter boekenplank gevuld.

Wat is daar nu nog van over? Ongeveer 2,5 meter. Het fysieke ruimtebeslag is dus met zo’n 90% verminderd. Op papier heb ik alleen de boeken bewaard die echt iets voor me betekenen. De Bommel en Tom Poes verhalen van Marten Toonder. Mijn collectie verhalen van en over J.R.R. Tolkien. En ik heb een kleine collectie boeken over zeilen en vooral de bouw van oude houten zeilschepen. En nog wat losse boeken in diverse categorieën die om een of andere reden bijzonder voor mij zijn. Maar de rest is weg.

Wel heb ik nog een paar honderd e-books op mijn tablet staan. Dat is voor mij nu de voornaamste manier om nieuwe boeken te consumeren. Ik ben nog in afwachting van een Spotify-achtige service voor boeken. Eén maandbedrag en lezen maar… Ik zie diverse partijen waaronder de bibliotheken wel wat proberen, maar het aanbod is mij nog niet compleet genoeg.

Het loslaten van fysieke boeken was ook voor mij een proces. En eigenlijk was het mijn begin van mijn zoektocht naar minimalisme. De overgang naar e-books was vrij abrupt toen ik tijdens mijn echtscheiding de gezamenlijke woning verliet.   En 95% van de boeken die ik nu nog over heb, zijn niet meegeweest naar het Verre Warme Land en hebben drie jaar opgeslagen gestaan. Ik weet nog dat ik dacht: “Als ik mijn boeken los kan laten, dan kan er nog veel meer”. Ik kan ze dus missen. Maar ik wil ze niet missen. Dus ben ik blij dat ze nu weer gewoon in de boekenkast staan. Niet in de woonkamer, maar in een slaapkamer. En ook al heb ik, sinds we hier wonen, nog geen papieren boek opengeslagen.

Hoe zit het met jouw boekenverzameling?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Ik heb er nog maar heel weinig, heb er ook heel veel weggedaan. Maar ik lees ze niet digitaal, daar heb ik een hekel aan. Hier is het dus nog vooral lenen/bieb of toch kopen en ze daarna weer verkopen. Dat zit me nog niet helemaal lekker, want dat is natuurlijk ook verspilling.

 2. Minimaal

  Bol heeft zo’n service. Heb er goede verhalen over gehoord, maar niet zelf geprobeerd.

  Persoonlijk hou ik, naast een paar sentimentele items (jup, ik heb boeken met sentimentele waarde), een aantal referentieboeken. Er is bijzonder weinig fictie op mijn boekenplank.

  Wat ik verder ook doe, is ‘meedoen’ met little free libraries, waar ik gratis boeken leen en een aantal van mijn eigen boeken weg zet. Zo blijft het een beetje opgeruimd. Afgezien van de stapel boeken die nog op mij staan te wachten tot ik ze lees.

 3. Consuminderen

  Na de cursus heb ik nooit meer het aantal woorden per minuut geteld dat ik lees. Ik lees liever papier en ik hou er dan nog graag een bladwijzer of papiertje onder de woorden /zin die ik lees. Ik leerde het van de expert.

  Digitaal snellezen schijnt te kunnen. Maar als ik iets op het scherm hou, dan slaat de bladzijde om, voor ik zover ben.

  Ik heb een minimale kast in de woonkamer met sentimentele boeken. Het huis van oom Tom in een antieke versie, zuid Afrikaanse boeken en enkele non-fictie boeken.
  Ik overwoog om de fotoboeken te digitaliseren. Ik zag er van af, omdat je snel een boek kunt pakken om iets te laten zien. Gaat sneller dan de pc opstarten.

 4. Team CF

  Door kon marie zijn er een stuk minder boeken over op dit moment. Maar we hebben nog wel een lange weg te gaan voordat de boel echt opgeruimd is.

 5. Amandjuh88

  Wat Leesboeken betreft die hebben vooral onze kinderen. Echt stapels! En ze worden verslonden. Zelf heb ik bergen kleurboeken, die digitaliseren is een stuk lastiger hahah. Kan wel maar dan heeft het kleuren niet de voldoening waar ik naar opzoek ben.

Reacties zijn gesloten.