Elk einde is een nieuw begin

Geldnerd heeft een haat-liefde verhouding met van die vage uitdrukkingen die overal en nergens van toepassing zijn. Politici, bestuurders, en management (en daar hoor ik ook bij) grossieren er in. Zo volgde ik ooit een workshop bij een voormalig topsporter. Die trakteerde ons op platte werkelijkheden als ‘in elke nederlaag zit de kiem van je volgende overwinning’. Het strookte niet helemaal met mijn beeld van het werk dat ik geacht werd te doen, ik zag er geen gevecht of wedstrijd in. Maar blijkbaar had ik dat mis.

De titel van deze blogpost is er ook zo eentje. Elk einde is een nieuw begin.

Geldnerd stopt

Dit bericht is de laatste blogpost van Geldnerd. En dat is géén verlate 1 april grap. De afgelopen periode heb ik veel nagedacht over mijn blog. Onze verhuizing en de andere grote projecten en veranderingen waar we mee bezig zijn vroegen veel tijd en aandacht. Dat ging ten koste van de blogtijd. Maar dat was niet het enige. Geldnerd voelde steeds meer als een belemmering. Het bood me niet genoeg ruimte meer.

Want ons leven verandert. De focus ligt niet meer alleen op persoonlijke financiën. Er komt een nieuw huisje dat meer aandacht gaat vragen, met een grote tuin en moestuin. Een nieuw leven Elders. Je weet dat je leven verandert als je in het weekend niet meer standaard alleen maar The Economist leest, maar ook alles wat je kunt vinden over composteren (Huize Elders heeft een enorme actieve composthoop).

Het zesde projectje: Elders Leven

Ik heb serieus overwogen om helemaal te stoppen met bloggen. Maar dat voelde ook niet goed. Geldnerd heeft mij de afgelopen 8,5 jaar veel moois gebracht. Nieuwe vrienden die ik niet ontmoet zou hebben zonder mijn blog. Structuur in mijn gedachten over financiën, verrijkt met de inzichten van lezers die reageerden en blogs die ik bij anderen las. En uiteindelijk werd het ook een enorm naslagwerk over mijn eigen persoonlijke financiën. Er gaat geen week voorbij dat ik niet denk ‘hoe zat dat ook al weer?’ en één of meer van mijn eigen schrijfsels teruglees. Mijn tweede brein.

Maar de knoop is dus doorgehakt. Geldnerd stopt. Maar (En!) een nieuw blog staat al klaar. Elders Leven. Waar echt nog wel geschreven gaat worden over persoonlijke financiën, een aantal vaste rubrieken van Geldnerd gaat bijvoorbeeld gewoon mee. Maar ik wil ook gaan schrijven over alle andere dingen in ons nieuwe leven. Het wordt dus een breder blog dan Geldnerd kon zijn.

Ik wil iedereen die de afgelopen 8,5 jaar hier heeft meegelezen heel hartelijk bedanken. In het bijzonder de mensen die de moeite namen om te reageren. Deze website blijft nog wel heel lang online. Ik kan vanuit mijn huidige hostingcontract meerdere websites ondersteunen en heb meer dan genoeg opslagruimte, de enige specifieke kosten betreffen de domeinnaam. En dat is te overzien. Bovendien wil ik dit stukje van mijn identiteit ook niet zomaar opgeven. Hopelijk kan mijn persoonlijke reis nog heel veel mensen inspireren en verder helpen.

Lees je ook mee op mijn nieuwe blog Elders Leven?

Dit bericht heeft 49 reacties

 1. Jan

  Dat is een moedige stap. Ik wens je geluk met het nieuwe blog en heb me alvast geabonneerd.
  Ik ben verheugd dat de oude website gewoon blijft bestaan. Er zijn veel veranderingen in mijn leven op komst en zal er het komende jaar ongetwijfeld informatie opzoeken om mijn eigen keuzes goed voor te bereiden.

  Zelf heb ik ook al gedroomd van een rustig plekje op het platteland. Ik wil graag wat grond zodat de buren niet altijd bijna bij me op schoot zitten. Maar anderszijds ben ik niet graag onderweg, dus ik wil dichtbij m’n favoriete evenementen, mensen en winkels zitten. Er zal nog veel gewikt en gewogen worden. Ik ben eigenlijk een beetje jaloers dat jij een keuze hebt kunnen maken 🙂 maar het is je gegund en ik wens je een hele fijne toekomst in Elders!

  1. Erik

   Dank voor alle jaren van interessante, leerzame en vermakelijke blogs. Ik ken er geen betere van Nederlandse bodem.

   Goed om te zien dat ook de nieuwe blog verder gaat zonder commerciële nonsens. Voor mij was dat naast de kwaliteit van de posts een van de dingen die Geldnerd bijzonder maakt!

   Ik heb de nieuwe blog meteen in mijn Feedly lijst gezet, in de korte lijst van favorieten. Zie je daar!

 2. Tom

  Bedankt! En ik verhuis gezellig mee. Een heel herkenbare reis die je aan het maken bent. Wij hebben ook een moestuin en composthoop en alles wat erbij komt kijken. Daarbij zijn we nog niet uitgeleerd.

  1. Annette

   Dit is de logische consequentie van fire!
   Je doet waar je voor staat. Petje af en bedankt voor alle leerzame blogs! Ik ga je weer Elders volgen!

 3. Tom

  Dan toch maar een keer een reactie…..om jou te bedanken voor vele jaren (financiele) wijsheid. Vanuit een fire bevlieging veel mensen gaan volgen. Er zijn er maar weinig overgebleven die nog steeds de moeite waard zijn. Tijd voor iets nieuws, moedige stap, het ga je goed!

 4. Anoniem

  Heel veel geluk Elders en dank voor de bruikbare en interessante posts! Ik las heel graag bij je, en zal dat ook Elders blijven doen!

 5. Tess

  Heel veel succes, ik ben heel blij dat deze blog niet op zwart gaat zoals Geldsnor.. Al deze informatie gaat nog zo vaak van pas komen! En ik kom natuurlijk ook graag mee naar de nieuwe blog! Groetjes Tess

  1. Geldnerd

   Geldsnor is inmiddels ook weer begonnen, op Blogspot. Wel zonder zijn rijke historie helaas…

 6. erik

  🙁 jammer

 7. Cheesy Finance

  Een mooie volgende stap in het leven van een blogger na de FIRE reis. Ben erg benieuwd naar je nieuwe avonturen in Elders!

 8. Marta

  Thank you! I read all your posts and learned not only about finance but also dutch 😀

 9. HJ

  Je bent een van de weinige Nederlandse fin/FIRE-bloggers die ik nog volgde. Dank voor al je schrijfsels en regelmatig leuke en interessante blogs.
  Ik verhuis mee naar je nieuwe blog!

  Veel succes!

  HJ

 10. Marianne

  Volgens mij wordt je nieuwe blog nog leuker en leerzamer. We willen alles weten over de beste temperatuur om te composteren 😉
  Ik schrok dat je met Geldnerd blog wilt stoppen maar gelukkig blijf je doorgaan in een iets andere vorm. Jij houdt me namelijk bij de financiële les .
  Ik ben benieuwd!

 11. Meer door minder

  Zo nu en dan is het goed om het roer om te gooien. Ik ben best benieuwd naar hoe het leven elders zich gaat ontwikkelen voor je partner en ex-geldnerds/-/het nieuwe begin.

 12. Esther

  Bedankt voor al je blogs hier en ik verhuis zeker mee naar elders, al is het maar per blog.

 13. Anon

  Nooit gereageerd, wel heel veel gelezen. Bedankt voor al je blogs en ik ga zeker de nieuwe volgen!

 14. Crystal

  Bedankt voor de vele jaren leesplezier, Geldnerd.
  Het was even schrikken toen ik las dat je ging stoppen, maar gelukkig ga je door met het documenteren van je nieuwe leven op een andere website.
  Heel fijn dat deze website nog in de lucht blijft. Ik merk dat ik regelmatig terug kom omdat de blogs mij inspireren.
  Nogmaals, dank en tot op die andere website!

  1. nicoletteleeuwerke

   Dank voor de Geldnerd blogs, heel leerzaam, jammer maar heel fijn dat je doorgaat met vertellen over jullie uitgekomen droom, het leven elders. Ik verhuis gezellig mee.
   Gr. Pasja

 15. Jeroen

  Heel herkenbaar Opa Geldnerd,

  met en rijker leven op meerdere vlakken moet je keuzes maken en merk je dat de interesses en hobby’s verschuiven en dat je daarin keuzes moet maken.

  Dank voor je leerzame blogs en tot ziens aan de overkant bij je nieuwe leerzame blogs…

 16. Franciska

  Ook ik heb bijna nooit gereageerd, maar altijd heel trouw gelezen en schrok eerst ook wel, want je bent de enige blog die ik echt volg, maar gelukkig kan ook ik gewoon meeverhuizen 🙂

 17. Eddie

  Je zette me aan het denken, soms aan het twijfelen. Altijd leerzaam en dat vanaf de eerste dag. Dank hiervoor en zie je bij EldersLeven 🙂

 18. Luxe of Zuinig

  Ergens had ik dit berichtje al verwacht. Maar ik ben blij om te lezen dat je niet stopt met bloggen. Ik lees gewoon met je mee op “elders”

 19. Mr. Groeigeld

  Jammer dat je stopt Geldnerd, maar dapper. Ik heb altijd veel inspiratie uit je blog en je scherpte commentaar gehaald, ook al waren we het niet altijd eens over de aanpak. Je laat me wel achter in het steeds dunner wordende lanschap van fire-bloggers 😉 Alvast veel succes met je nieuwe blog.

  Oja en dat (moes)tuinieren, daar moet je gewoon lekker induiken. Ik doe het al 18 jaar en het blijft leuk en verwonderend om je eigen groenten/fruit te laten groeien.

  1. Geldnerd

   Maak je geen zorgen, FIRE blijft een thema op mijn nieuwe blog. Maar niet meer het hoofdthema inderdaad.

 20. NVdb

  Ik heb nog nooit gereageerd op jouw blog, maar ik lees al sinds 2016(?) mee, toen ik begon met de reis naar financiële onafhankelijkheid. Bedankt voor de mooie inzichten, gestructureerde manier van denken en schrijven, en het delen van je persoonlijke gedachtes en levenskeuzes. Toevallig gaan mijn vriend en ik ook richting het oosten, uit de Randstad, verhuizen. Ons huis wordt nu verkocht, en ons bod is net geaccepteerd op ons nieuw huis “elders”. Jullie aanpak (plan a/b/c, eerst huren dan kopen) en jouw blogs hebben mij vooral de afgelopen ~half jaar erg geïnspireerd. Heel erg bedankt voor deze blog, en ik blijf je volgen op de nieuwe site!!

 21. Harm van de Wetering

  Bedankt 🙂

 22. Patrick

  Zelf woon ik al jaren in Klein Dorp. Wat zeg ik? Al mijn hele leven en dat is al meer dan een halve eeuw en dat bevalt me prima. Geen grote stad voor mij, dus ook niet verhuizen voor werk. Ik heb een wat ambigue houding tov werk: ik vind het heerlijk om te doen omdat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt en mijn hobby daarbij niet verloren ben. Wel ben ik een dochter verloren en dat heeft mijn kijk op de wereld en werk wel veranderd. Je merkt op zo’n moment wie er wel en wie er niet voor je is. Vandaar: werk is leuk en mooi en geweldig en voldoenend en nodig en belangrijk, maar familie en vrienden zijn belangrijkER.

  Ik ga je zeker volgen op je nieuwe blog (en geldsnor ook weer, dank voor het melden). Bedankt voor de fijne inzichten hier en succes in Elders!

 23. AnnaElse

  Hartelijk dank GeldNerd! En ook ik blijf je volgen op ‘elders’.

 24. marijke

  Ik had het niet storend gevonden als je deze blog verder had gebruikt voor je toekomstige elders-avonturen, maar weet je vast weer te vinden op je nieuwe blog. Maar ik snap ook wel dat jullie nieuwe situatie ook om een frisse start met een nieuwe blognaam vraagt. Je schrijft altijd leuke en interessante artikelen dus ik blijf gezellig mee lezen. En fijn dat deze blog ook zichtbaar blijft voor financiële inspiratie. Sowieso leuk dat je evengoed blijft schrijven.

 25. Aaf (Zuinigaan)

  Natuurlijk blijf ik je volgen! Je nieuwe blog staat al op mijn blogrol. Ik hoop op leuke en interessante nieuwe blogs over je leven elders.

  Door jouw overstap naar een andere blog had ik even een moment dat ik dacht: zal ik ook stoppen en opnieuw beginnen? Maar nee, dan had ik dat ruim 5 jaar geleden moeten doen, toen ik met pensioen ging, of toen ik even dààr weer voor mijn hypotheek volledig had afgelost. Ik had toen een blog kunnen starten als Happy Senior Aaf of OMaNiDo (oud maar niet dood) of zo.
  Daarvoor is het nu te laat.

  Misschien begin ik wel opnieuw als mijn levenseinde nadert en het blijkt dat ik terminaal ziek ben ….
  Maar ik hoop dat dat nog een tijdje duurt.

  1. Geldnerd

   Dat hoop ik samen met jou!

 26. Tom

  Dank je wel voor alle inspiratie en het delen van jouw reis! Je hebt blogtalent, dus fijn dat je doorgaat 🙂

 27. Marij

  Snor en Nerd weg 🙁
  Wat een aderlating!

  Bedankt

  1. Geldnerd

   Snor is er nog en ik ook hoor. Maar Elders.

   1. Marij

    Dat is heel fijn, ik heb jullie beide gevonden!
    Succes!

 28. Klaas

  Bedankt!

 29. S

  Al lange tijd aan het meelezen en niet eerder gereageerd. Bedankt voor de leuke leesmomenten en inspiratie. Op naar Elders.

 30. Ernst-Jan Pfauth

  Dank voor alle inspirerende posts Geldnerd! Verder was het geruststellend om te zien dat er ook nog andere mensen bestaan die net zo geobsedeerd door opruimen en organiseren zijn als ik, haha. Ik blijf je volgen!

  1. Geldnerd

   Die geruststelling is wederzijds! En je zult ongetwijfeld geconstateerd hebben dat mijn nieuwe WordPress installatie minstens net zo lelijk is als de oude, dat was ook een doelstelling…

 31. De Budgetman

  Wat!? Stop jij ook al!
  Dan wordt het inderdaad wel heel stilletjes in het fin/fire hoekje.
  Maar met alle veranderingen (op komst) niet meer dan logisch.

  Ondanks dat ik hier niets met composteren ga doen, blijf ik toch gewoon meelezen.
  Bedankt voor alle heldere posts en veel succes in de komende periode!

 32. Merel

  Dank je wel voor al jouw inzichten en open verhalen! Ik heb altijd graag meegelezen. Ga dat op je nieuwe blog zeker doen! Heel veel succes en vooral plezier in alles wat er op jullie pad komt!

 33. Robert Schotman

  Dank voor alle mooie blogs, ik keek er naar uit en heb ze met veel plezier en nieuwsgierigheid gelezen. Ze zorgden altijd voor geweldige inzichten en een glimlach door de droge humor tussen de regels. En de Fire calculator is mijn steun en toeverlaat geworden in mijn financiële planning. Het model geeft nachtrust voor de lange termijn en ik vind het geweldig om scenario’s snel door te rekenen als wij met een glaasje wijn wegdromen over de toekomst elders. Heel veel succes elders en veel geluk.

 34. Edgar

  Dank voor jaren informatie, inspiratie en entertainment. Je bijdragen hebben me echt aan het denken en aan het werk gezet. Mede daardoor heb ik nu een heerlijke spreadsheet met een geruststellende grafiek voor de toekomst.

  Je schrijfstijl vind ik ook erg prettig. Met genoeg scherpte maar niet om pijn te doen. Met genoeg diepgang zonder zwaar te worden. En met ook de nodige (zelf)kritiek op Nederland, de overheid en het leven als ‘nerd’.

  Het ga je goed daar Elders. Zowel fysiek als online. En hopelijk met een goede oogst!

 35. MM

  Deze stap lag natuurlijk in de lijn, al vind ik het wel heel jammer. Dit blog is een van de weinige die ik heel regelmatig lees, net als de berichten hierboven vermelden om de kwaliteit van het bericht en je prettige stijl van schrijven. Ik verhuis graag mee en ben heel blij dat het oude blog blijft bestaan, ook voor vrienden die nog geen structuur hebben aangebracht in hun financiën…
  Dank voor alle mooie berichten en tot in elders

 36. Ingeborg

  Dankjewel voor je fijne blogs. Stiekem denk ik dat het er met jouw nieuwe blog voor mij persoonlijk alleen nog maar beter op zal worden. Ik kijk ernaar uit en blijf je zeker lezen. Succes met alles wat je in het vooruitzicht hebt!

 37. Mark

  Beste Geldnerd,

  dank voor alle berichten, anekdotes en informatie! Alles in een prettig leesbare en licht humoristische stijl.
  Ik heb je met plezier gevolgd en zal ook je nieuwe blog aan mijn leeslijst toevoegen.
  Niet in de laatste plaats omdat ik zelf qua werk en wonen geen scenario wil uitsluiten en ik veel verschillende informatiebronnen wil aanboren.

  8,5 jaar zeg je? Dan…zijn we nagenoeg tegelijkertijd begonnen. Mijn eerste blogbericht dateert van januari 2015!
  Dat schept een band haha.

  Het allerbeste en een fijne dag!

 38. Jeroen

  Enorm bedankt voor verzameling van nuttige informatie in de blogs. Ik ben sinds september 23 in aanraking gekomen met FIRE. Jouw blogs (en niet commerciële) insteek hebben mij ontzetten veel informatie gegeven.
  Het is je van harte gegund om het leven elders op te bouwen en vorm te geven zoals jij dat wilt en ik lees daar graag verder.

Reacties zijn gesloten.