Bang voor het BKR

201611-schuldVrijdagavond uitgebreid in het RTL Nieuws: de afgelopen weken hebben 100.000 Nederlanders de mogelijkheid tot roodstaan bij hun bank uitgeschakeld. Dit nadat vorige maand bekend werd dat de mogelijkheid tot meer dan € 250 roodstaan per 1 december leidt tot een registratie bij het beroemde Bureau Krediet Registratie (BKR).

Persoonlijk vond en vind ik de toon van de berichtgeving een beetje tendentieus. Alsof je automatisch ‘problemen krijgt’ als je een BKR registratie hebt. Zolang je netjes aan je betalingsverplichtingen voldoet is dat volgens mij niet het geval. En als je doorleest over de impact van de nieuwe registratie, valt het best wel mee. Uiteindelijk kun je een paar duizend Euro minder lenen. Zo dicht bij je hypotheeklimiet gaan zitten vind ik persoonlijk niet verstandig. Al weet ik ook wel dat veel mensen zich gedwongen voelen om het wel te doen.

Het BKR registreert naast de mogelijkheid tot roodstaan ook creditcards, doorlopend krediet of persoonlijke lening, uitgestelde betaling en private lease-regelingen. Hypotheken registreren ze pas bij een betalingsachterstand heeft van meer dan 120 dagen. Dus ik hoop dat al die mensen die nu hun roodstand uitzetten ook al die andere financiële instrumenten niet meer gebruiken.

Ben jij ook bang voor het BKR?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Samantha

  Nee ze doen maar. Wij kunnen 1000 euro roodstaan. Kunnen… gebeurd nooit, maar mocht het onverhoopt nodig zijn dan is die mogelijkheid er.

  Telefoons worden tegenwoordig ook geregistreerd in het bkr. Nou eens kijken of zoveel mensen daar ook vanaf stappen. ?

 2. Ik was met het regelen van mijn hypotheek er ook bang voor. Vooral vanwege mijn creditcards… echter, als je ze aan het einde van de maand volledig betaald, heb je geen krediet en staan ze niet geregistreerd! Dat weten veel mensen dan ook weer niet. Verder kan ik niet roodstaan. Ik sluis het meeste van mijn geld naar de spaarrekening, dus binnen 2 seconden kan ik het (gratis) zelf aanvullen. Van mij hoeft roodstaan dus ook helemaal niet.

 3. Mr FOB

  Heb rood staan wel uitgezet. Je weet maar nooit

 4. Bon

  Ik ‘mag’ bij de bank € 3.500 rood staan. Vind ik wel erg veel. Ik had nog gekeken hoe ik dan kon verlagen naar € 1.000, maar dat ging niet zo makkelijk dus laat ik het voorlopig maar zo. T.z.t. ga ik dat wel doen, maar niet vanwege de BKR toestanden. Dat interesseert me eigenlijk niet.

 5. wilma

  Nee hoor. Wij houden het zoals het is. Creditcard opgeven is ook geen optie. Veel te handig voor vakanties in het buitenland.

 6. zuinigezeeuw

  Heb al jaren geleden de mogelijkheid tot rood staan uitgezet.
  Voor die tijd stond ik nog weleens rood. Gebeurd snel als je niet oplet. Nu kijk ik dagelijks even via de app welk bedrag ik op mijn betaalrekening heb staan. Heel handig vermeld mijn bank ook de komende afboekingen een paar dagen van te voren zodat ik hier op in kan spelen.
  Rood staan is in mijn geval niet mogelijk en geld wat k niet heb kan ik dus ook niet uitgeven. Wel zo overzichtelijk.
  O ja, en de rente die je betaald op het rood staan is zo zonde van je geld….

Reageren is niet mogelijk.