Wat ben ik saai!

Lang heb ik me verbaasd over het Bureau Krediet Registratie (BKR). De club waar je financiële handel en wandel wordt geregistreerd. Zodat banken en andere instellingen kunnen zien of je een beetje goed van betalen bent. Niet zo bizar als het Amerikaanse systeem van credit scores, maar heel lang ook een enorme black box. Als gewone burger werd het je niet makkelijk gemaakt om je gegevens in te zien.

Langzaam is dat veranderd. En sinds het BKR een tijdje geleden opnieuw op de vingers getikt is door de Autoriteit Persoonsgegevens is het makkelijker geworden om je gegevens in te zien. Gewoon gratis, snel en digitaal. Zoals het hoort anno 2019.

Dus ik ben nu ook maar eens een keertje gaan kijken. Niet dat ik veel verwachtingen had. Mijn financiële leven is erg overzichtelijk. Een hypotheek, een creditcard, en de optie tot rood staan op mijn lopende rekening. Meer smaken aan (potentiële) schulden heb ik niet. En die creditcard wordt, aan het eind van elke maand, automatisch afbetaald. Die roodstand heb ik de afgelopen jaren eigenlijk niet meer gebruikt, sinds ik mijn liquiditeitsmanagement beter op orde heb. Maar je bent toch nieuwsgierig. Ik in elk geval wel. Ik wil graag weten wat zo’n mysterieus gesloten instituut van mij weet.

Dus ging ik inloggen. Dat kon gewoon met mijn bankpas en apparaatje van de Rabobank. IDIN heet dat, en het voelt veiliger dan Digi-d van de overheid. Daarna een formuliertje invullen met mijn gegevens, In dat proces werd ik er meerdere malen op gewezen dat zij het Burger Service Nummer niet mogen gebruiken. Alsof ze ergens gefrustreerd over zijn… Een half uurtje later kreeg ik een berichtje in mijn mail, dat vertelde dat mijn gegevens klaarstonden in de MijnBKR-omgeving.

Dus opnieuw inloggen, en snel kijken. Welke verschrikkelijke financiële geheimen zou ik ontdekken? Geheimen die zo geheim zijn dat ik ze zelfs niet eens weet? Welke fouten van malafide financiële instellingen zouden zich aan mij openbaren? In mijn ergste visioenen voorzag ik al jarenlange correspondentie en zelfs rechtszaken om partijen te dwingen om mijn gegevens te corrigeren…

Helaas, niets van dat alles. Of eigenlijk: Gelukkig, niets van dat alles. Het was zéér overzichtelijk. Alleen mijn optie tot roodstaan is bekend bij het BKR, als doorlopend krediet. Verder is er niets van mij geregistreerd. Eigenlijk ook wel logisch, gegeven de maandelijkse incasso van mijn creditcard en het feit dat we geen achterstanden hebben op de hypotheek (maar juist ver voorlopen op de aflossing).

Wat ben ik saai. Heerlijk!

Heb jij wel eens naar jouw gegevens gekeken bij het BKR?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Geld is tijd

  Als je minder saai wilt zijn, dan raad ik aan om een kopie van je paspoort bij fraudeurs te laten slingeren. Dan heb je binnen notime bkr registraties bij bol tot wehkamp. (ik spreek uit ervaring….)

  1. Geldnerd

   Oef….

 2. Mijn BKR is (gelukkig) net zo saai als dat van jou. Ook ik was er erg benieuwd naar, dus heb het gelijk de tweede week al aangevraagd (de eerste week kon niet, omdat er nog veel meer mensen dezelfde gedachte hadden als wij met tot gevolg een overbelast systeem…)

  Vergeet trouwens niet je linkje naar sneeuwbaleffect in beeld nog even toe te voegen 😉

  1. Geldnerd

   Dank voor de tip! ?

 3. nicole

  Ja, warempel een tijdje terug. Het is inderdaad veel makkelijker geworden. Ook bij mij geen schokkende zaken.

 4. Kim

  Toevallig heb ik ook een tijdje geleden gekeken. En net als bij jou stond er bij mij alleen de mogelijkheid tot roodstand geregistreerd. Omdat ik binnenkort misschien wel weer een hypotheek moet gaan aanvragen heb ik die meteen maar laten opheffen.

 5. Erik

  Na het lezen van jouw blog heb ik zojuist ook maar even gekeken. Ook hier niks bijzonders, behalve het rood staan als doorlopend krediet en een duurzaamheidslening voor de zonnepanelen. Op deze lening ga ik vanwege het lage rentepercentage (0,5%) niet versneld aflossen. Zeker niet omdat ik van dit percentage ook nog de helft via IB terug krijg.

 6. Petra

  Wist je dat … ook Experian in Nederland actief is?

  Bij hen kun je ook opvragen wat voor gegevens er van jou bekend zijn:
  http://www.experian.nl/

  Zelf had ik daar een paar jaar geleden alleen mijn abonnement bij Vodafone geregistreerd staan, en dat ik altijd keurig op tijd betaalde.

Reacties zijn gesloten.