Wat als de markt 50% daalt?

Lezen bij andere bloggers blijft een belangrijke inspiratiebron. Ook voor Geldnerd. Daarom vind ik het erg jammer dat er steeds minder andere lezenswaardige finance-bloggers lijken te zijn. Gelukkig zijn er uitzonderingen!

Zo las ik onlangs bij Groeigeld een interessante risico-analyse over zijn beleggingen. Aan de hand van een heel eenvoudige vraag: wat zou er gebeuren als de markt (en zijn beleggingsportefeuille) nú 50% in waarde dalen. Onlangs heb ik zelf ook naar het risico in mijn beleggingsportefeuille gekeken, maar die vraag had ik mijzelf nog niet gesteld. Terwijl die, zoals Groeigeld terecht constateert, wel zeer relevant is met de huidige hoge rente, aanhoudende inflatie, geopolitieke spanningen en haperende economieën in China en Duitsland.

Wat betekent een halvering?

In onderstaande grafiek zie de ontwikkeling van de actuele waarde van mijn beleggingen, vergeleken met mijn totale inleg. Je kunt hier goed zien dat ik sinds begin 2017 de strategie volg om elke maand in te leggen, inmiddels dus al ruim 6,5 jaar.

Afgelopen week was de totale waarde van mijn beleggingen 53,2% hoger dan mijn totale inleg. De ontwikkeling van dat percentage over de afgelopen jaren zie je in onderstaande grafiek. Ik heb de afgelopen tien jaar nog niet meegemaakt dat mijn beleggingen op weekbasis minder waard waren dan de inleg. Dat is overigens vooral geluk, ik pretendeer niet dat ik slimmer ben dan de markt.

Net als Groeigeld heb ik uitgerekend wat het betekent als de marktwaarde van mijn beleggingsportefeuille halveert. Ik kom dan 23% in de min te staan (zie ook het rekenvoorbeeld bij Groeigeld). Dat wordt voor een klein deel hopelijk nog wel gecompenseerd door dividendinkomsten, maar een goede 20% in de min zal er toch echt wel overblijven. Twintig procent van mijn zelf verdiende en naar de beleggingsrekening overgemaakte centjes verdampt. En dat voor iemand die de afgelopen tien jaar nog nooit in de min heeft gestaan…

Wat doe je dan?

Een daling van 50% is natuurlijk heel uitzonderlijk. Maar het kán gebeuren. Dat zagen we in de eerste maanden van de coronapandemie. De beurzen (en de waarde van mijn beleggingen) duikelden toen naar beneden. Dat kan zomaar nog een keer gebeuren. We hebben een zomer van wereldwijd extreme weersomstandigheden achter de rug, wat als er een gigantisch noodweer de oostkust van de Verenigde Staten treft en New York van de kaart vaagt? Het scenario van deze slechte rampenfilm ineens uitkomt? Of dat gekke mannetje in Moskou ineens op een rode knop drukt? Het is allemaal (gelukkig) niet heel waarschijnlijk, maar het kán gebeuren.

Dat is het risico dat ik neem als belegger. Ruim 40% van mijn vermogen zit in mijn beleggingsportefeuille. Als die in waarde halveert, als je minder overhoudt dan je er instopt, dan doet dat wel even pijn.

Tegelijkertijd: een verlies is pas een verlies als je verkoopt. Ik heb mijn voorzieningen, mijn potjes, achter de hand om ervoor te zorgen dat mijn leven gewoon door kan lopen als er iets gebeurt. Om te voorkomen dat ik mijn beleggingen moet verkopen op een moment dat het niet uitkomt. Als de markt net gehalveerd is, bijvoorbeeld.

Tijdens de coronapandemie lukte het mij om gewoon te blijven zitten. En zelfs gewoon door te gaan met elke maand bijkopen met mijn inleg. Maakte ik mij zorgen? Ja, zeker wel. Ik herinner het mij als een erg onzekere periode, waarbij we nog weinig wisten over corona en de langere-termijn effecten, en of er bijvoorbeeld wel een vaccin zou komen. Hoe zou het gelopen zijn als dat niet gelukt was? Gelukkig kwam het er wel en herstelden de markten ook snel. Dat is in de historie al vaker gebeurd. Maar resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Ook bij toekomstige dalingen hoop ik dat ik de rust kan bewaren en gewoon kan blijven zitten. Gewoon door kan gaan met maandelijks bijkopen. Ik zal niet extra bijkopen. Daar heb ik eenvoudigweg het contante geld niet voor achter de hand. ik heb een zorgvuldig berekende pot voorzieningen, geld in de afgeloste hypotheek op ons huis, en mijn beleggingsportefeuille. Geen duizenden euro’s vrij op de bank staan om bij te kopen als de beurs eens daalt. Dat geld staat al op de beurs.

Waar staat jouw beleggingsportefeuille als de markt 50% daalt? En wat doe jij dan?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Mr. Groeigeld

  Leuke post Geldnerd en bedankt voor de verwijzing! Met 8 en 5,5 jaar bloggen beginnen we bijna een uitstervend ras te worden.

  Knap dat je portefeuille afgelopen 10 jaar in de plus heeft gestaan. Zou je toch niet wat reserve achter de hand willen hebben om te kunnen bijkopen bij een flinke daling?

  1. Geldnerd

   Reserve achter de hand houden? Dan mis ik veel te veel tijd in de markt…. Want je weet immers pas achteraf of een dip een echte dip was.

   1. Mr. Groeigeld

    Dat klopt ook wel weer. Beter tijd in de markt dan timen van de markt.

    1. Geldnerd

     Door maximaal in de markt te zitten weersta ik de verleiding om te timen…. 🤣

 2. Frank de Rouw

  Tja, het is pas een probleem als je geld uit de markt moet halen. Tegen de tijd dat je van je vermogen gaat leven zul je je risicoprofiel moeten verlagen of voor een aantal jaar liquide middelen moeten hebben. Ben zelf al 6 jaar FO en leef van mijn vermogen. Inflatie hakt er echt heel hard in kan ik je zeggen. Misschien ook een mooie stresstest. Reken je scenario eens door als je 2 jaar naar je FO te maken hebt met 3 jaren met respectievelijk 10%, 6% en 4% inflatie ipv de streefinflatie van 2%. Gevolgen zijn groot en worden minder makkelijk door de tijd gerepareerd. Iets om ook eens over na te denken.

  1. Geldnerd

   Ik ben inderdaad van plan om t.z.t. voor een of twee jaar liquide middelen aan te gaan houden (inclusief verwachte dividendinkomsten). En die inflatie, tsja… Ik heb lang gerekend met gemiddeld 2,2% (dat heb ik eens bij het CBS vandaan geplukt als 25-jarig voortschrijdend gemiddelde), maar ik houd inmiddels toch 3,0% aan als langjarig gemiddelde. Jaren als deze hakken er wel in, ja.

 3. Spreadsheets FTW

  Mijn portefeuille is nog te jong om bij zo’n klap in de + te blijven…

  De theorie zegt dat je in zo’n situatie moet herbalanceren. Gezien het feit dat dat ik geen obligaties heb, zal dat hem dus niet worden. Wordt gewoon uitzingen dus…

  Ik hoop dat ik op zo’n moment ’the guts’ heb om mijn inleg naar boven bij te stellen.

 4. DutchRN

  Ik doe niets. Ik zat al in de markt tijdens 9/11 en de beurzen waren dicht, en daarvoor in 2007 was er een grote dip. Tot nu toe is het steeds weer geheel hersteld. ” De beste belegger is een dode belegger” — ik dacht dat Warren Buffet dat ooit zei, maar dat kan ik niet terugvinden…

 5. wt

  Wat doe je als de beurs 50% daalt? Dat hangt ervan af of je dat aan ziet komen. Als je weet dat de mensheid aandelen gaat “dumpen” dan stap je op tijd uit. Als je zelfs ziet aankomen waar het geld heen gaat, dan stap je daar vroeg in, en maak je een mooie winst.

  Vraag mij weleens af welke andere vormen van bezit er zijn, naast huizen en aandelen.

 6. Rolien

  Ik zit in de markt sinds 2002 en heb dus de halvering van 2008 meegemaakt. Op de jaaroverzichten van de ABN Amro is te zien dat in 2009 dit al weer is hersteld. Een crash zoals met corona word ik wel wat nerveus van, zeker nu het inmiddels om echt serieuze bedragen gaat, maar de kennis van toen helpt daar bij. Ik zit op 80% beleggingen en 20% op spaar (Bunq 2,46% rente). Huis is op 50k na hypotheekvrij, rente 1,12% dus die kost nog geen €50 per maand.

  De opmerking over inflatie is een hele goede, die maakt dat ik in plaats van over 2 jaar stoppen toch maar zeker nog 3 jaar doorwerk.

  1. Geldnerd

   Ja, 2008…. En daarvoor de dot-com crash van 2000. Dat waren nog eens tijden… In 2001 zat ik niet stevig in de markt, in 2008 wel. Maar niet zwaar in tech. Dus dat herstelde inderdaad vrij snel.

  2. MrPFP

   Een daling van 50%, tja dat kan gebeuren. En is zeker niet fijn, maar de wetenschap dat het papieren winst is wat dan – tijdelijk/middelang – verloren gaat en het op langere termijn weer goed komt, geeft troost 🙂 aan de lange termijn belegger.
   Ik beleg sinds 1998 en was dus het hele ‘lost decade’ 2000-2010 ook belegd. Dat het toen om kleinere bedragen ging dan nu, maakte het wellicht wel gemakkelijker om belegd te blijven tijdens de dot.com crisis en bankencrisis.
   Mijn belegde waarde mag op dit moment met 92% dalen voordat het minder wordt dan de cumulatieve inleg.

 7. eddie

  een klap van 50% naar beneden overleven we nog wel. Mijn angst is meer de inflatie over een lagere periode. Ik rekende eerst met 2.2% als gemiddelde inflatie, eind vorig jaar overgaan naar 2.6%. Nav opmerking van Geldnerd dat hij rekening houdt met 3% heb ik mijn model aangepast (dank voor de FIRE calculator!) en ben geschrokken van de impact. Wanneer ik 2.2% als uitgangspunt neem, dan dien ik (met de andere aannames die ik gebruik) bij gem. 2.6% inflatie 160% meer savings te hebben dan bij 2.2% en een gem. inflatie van 3.0% heeft tot gevolg dat ik 220% meer moet sparen. Slik.

Reacties zijn gesloten.