Waar gaat de beurs naartoe?

Heen en weer…Het is een fantastisch nummer van Drs. P. Maar het is ook de vraag die ik me momenteel stel als het over de beurs gaat. Welke kant gaat het op?

De S&P500 is de afgelopen week aardig bijgetrokken. Het 50-daags gemiddelde werd doorbroken en ook de lijn van het 200-daags gemiddelde wordt nu aangetikt. Op zichzelf is dat positief.

20160314 S&P500 5Y

Kijk je naar de Eurostox index dan loopt die een stukje achter. Daar is nu wel de lijn van het 50-daags gemiddelde doorbroken, maar het 200-daags gemiddelde is nog een stukje weg.

20160314 ESTX50 5Y

De olieprijs krabbelt weer een beetje omhoog na een voorlopig dieptepunt. Maar het is nog ver uit de buurt van de prijzen die veel producenten (en landen) nodig hebben om winstgevend te zijn danwel hun begroting sluitend te krijgen (of niet, meneer Poetin?). Voor mijn werk lees ik de nodige rapporten over deze sector, en het is een slagveld. Als de olieprijs niet snel gaat stijgen dan gaan er bedrijven en landen omvallen. Maar daar hebben anderen weer belang bij.

20160314 WTI 7Y

China heeft voor de komende jaren een lagere groeidoelstelling neergezet. 6,5% – 7,0%, nog steeds respectabel. En de Chinezen kennende zullen de officiële statistieken die groei de komende jaren ook wel laten zien. Over de realiteit doe ik maar even geen uitspraken. Maar die 6,5% is moeilijker te realiseren. Er moet omgeschakeld worden van industriële productie naar diensten. Er komen massa-ontslagen in bijvoorbeeld de staalindustrie. En voor diensten hoeft de rest van de wereld minder grondstoffen te leveren. Er komen dus allerlei neveneffecten die elders weer rimpelingen gaan veroorzaken. En dan heb ik het nog niet over de onrust in de Zuid-Chinese Zee.

Ook zijn er nog de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Brrr. Ik schrik als ik de TV beelden zie en de verdeeldheid. Normale Republikeinen die zich kandidaat willen stellen lijken er niet meer te zijn. En de agressieve toon van Trump roept tegenagressie op. Iets waar we in de Nederlandse politiek ook ervaring mee hebben. Maar de Amerikaanse president heeft iets meer macht en iets meer kernwapens dan ‘onze Mark Rutte’. Ik ben nog niet gerust op de uitkomst. Er wordt misschien dan wel geen muur gebouwd op de grens met Mexico, maar de kans dat Amerika de blik weer een aantal jaren naar binnen richt is wel groot.

Dichter bij huis hebben we de vluchtelingencrisis in Europa, de nog steeds niet opgeloste economische problemen in Zuid -Europa (hervormingen, meneer Frankrijk?), en het komende referendum over de BREXIT in Groot-Brittannië. Ik hoop niet dat de Britten zo dom zullen zijn om ervoor te kiezen uit de Europese Unie te stappen. Dat zou slecht zijn voor henzelf en voor de Europese Unie. Mijn lijfblad The Economist heeft er een prachtige analyse van gemaakt. Ja, ik een voorstander van Europese integratie. Iedereen die tegen is raad ik aan het eerste hoofdstuk te lezen van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Of de boeken van Isaac Asimov, ook een aanrader als je gelooft dat we ons anno nu achetr onze Nederlandse dijken kunnen terugtrekken….

De centrale banken hebben weinig munitie meer over om de economie te stimuleren als die wederom vertraagt. De rente is al nul. Persoonlijk denk ik dat de ECB afgelopen week te ver is gegaan met haar meest recente renteverlaging. Maar goed, ik heb geen schulden, alleen maar bezittingen. Wat ik vooral lees is dat de groeiverwachtingen naar beneden worden bijgesteld. Dat merken we hier in het Verre Warme Land ook. Het toerisme staat onder druk (al kan dat ook met het Zika virus te maken hebben).

Technisch gaan de signalen dus weer wat naar boven, in ieder geval bij de S&P 500 index. Maar mijn ‘emotie-indicator’ staat nog op rood. Dus ik zit nog even stil. Want ik snap maar niet wat de basis is van het huidige optimisme op de beurs. De enige reden die ik kan bedenken is dat er geen alternatieven zijn als je rendement zoekt.

Wat denk jij van de wereld op dit moment?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Kreupelgeld

    De wereld is niet zwart wit, maar een beetje grijs. Gisteren zag ik een opbeurende uitzending van Tegenlicht waar de verduurzaming van de energiebehoefte centraal stond. Hieruit blijkt dat de mens door nood gedwongen – co2 uitstoot, eindige voorraad fossiele brandstof – een oplossing vormt. Inspirerend. In plaats van focussen op het probleem dus wat meer focussen op de oplossing.

    Bekend spreekwoord: Stocks climb a wall of worries. Deze duidt aan de beurs onverwacht kan stijgen (en dalen) omdat investeerders klaarblijkelijk inprijzen dat er een oplossing zal komen. En dat risico dus lager inprijzen dan jij nu doet.

    Ik ben gestopt met het voorspellen van de richting van de beurs. Ik had het net zo vaak goed als fout. Ik hecht ook weinig waarde aan technische analyse als je belegt voor de langere termijn. Het zal best een effect hebben doordat systemen geautomatiseerd aan- en verkopen op basis van diezelfde analyse. Op langere termijn geloof ik hier niet in.

  2. mariimma

    Tijd om in te stappen, toch?

    🙂

Reacties zijn gesloten.