Voorlopig geen aanslag

 • Berichtcategorie:Belastingen

Afgelopen jaar rond deze tijd werd er een aanslag gepleegd op Geldnerd en Vriendin. We kregen een Voorlopige Aanslag van de ‘vrienden‘ van de Belastingdienst. We namen daarop ‘wraak’ door in onze Aangifte 2020 onze studiekosten af te trekken en dus netto geld terug te krijgen. Dat zou ze leren!

En inderdaad. Onlangs liet de Belastingdienst ons weten dat we voor 2022 geen Voorlopige Aanslag krijgen. Dat is mooi. En het was ook een signaaltje voor mij om even te checken of ik klaar ben voor het nieuwe belastingseizoen. Want als de systemen van de Belastingdienst het dit jaar wel aankunnen, kunnen we vanaf 1 maart aanstaande weer aangifte doen.

Plannen en Organiseren

In mijn Digitale Archief heb ik een aparte directory voor de Belastingdienst. Daaronder per belastingjaar een subdirectory. In die jaardirectory bewaar ik alle stukken die ik nodig heb voor mijn aangifte, de jaaroverzichten van mijn banken en broker en werkgever die ik in deze periode (digitaal) ontvang.

Ook staat er een (jaarlijks bijgewerkte) checklist in de jaardirectory. In die checklist staat een lijstje van de jaaroverzichten die ik verwacht te ontvangen. Verder staat daarin de informatie die ik nodig heb maar die de Belastingdienst om voor mij onverklaarbare redenen nog steeds niet vooraf in kan vullen (zoals de startdatum van onze hypotheek). Dat scheelt zoekwerk tijdens het doen van de aangifte. In de checklist houd ik ook bij hoe wij het vermogen en de aftrekposten afgelopen jaren hebben verdeeld om onze aangifte te ‘optimaliseren’, oftewel zo weinig mogelijk inkomstenbelasting te betalen. Dat geeft een vertrekpunt voor het verdelen van de aftrekposten in het nieuwe jaar. Als ik klaar ben met de aangifte voor jaar X maak ik altijd meteen een nieuwe directory aan voor het volgende jaar, en kopieer de meest recente Checklist daar naartoe. Zo heb ik altijd een plek om mijn actuele belastinginformatie te verzamelen.

Studiekosten

De Aangifte 2021 zal weer niet zo spannend worden. Geen studiekosten voor mij dit keer. Vriendin is wel met een studie bezig, die kosten kunnen we aftrekken. Dat is wel voor de laatste keer, want de aftrek van studiekosten is afgeschaft en daarvoor in de plaats komt een of andere STAP-regeling die je apart aan moet vragen bij het UWV (hoezo makkelijker?).

Box 3

Net voor Kerst kwam er ook nog wat lang verwacht nieuws. De Hoge Raad der Nederlanden deed eindelijk uitspraak in een lang lopende zaak over de rechtmatigheid van de vermogensrendementsheffing in Box 3 voor de jaren 2017 en 2018 en oordeelde dat deze in strijd is met het eigendomsrecht. Geen onverwachte uitspraak, want het advies hierover aan de Hoge Raad lag er al een tijdje. De NRC noemde het ‘een kerstcadeau aan de spaarders‘. Maar of het dat ook wordt is nog even afwachten. Ik verwacht wel dat het de hervorming zal versnellen van Box 3 naar een heffing gebaseerd op werkelijk rendement. Die stond in het regeerakkoord Rutte-4 gepland voor 2025.

Geldnerd en Vriendin hebben niet meegedaan aan de collectieve rechtszaak tegen de Staat. En wij hadden ook in de jaren 2017 en 2018 al een substantieel deel van hun vermogen in beleggingen zitten. Dus zelfs als er generale compensatie komt, verwacht ik niet dat wij daarvoor in aanmerking komen.

Klaar voor het belastingseizoen!

We zullen zien hoe onze belastingaangifte verloopt. In mijn agenda staat het in elk geval ingepland voor het eerste weekend van maart. Je kunt er maar van af zijn.

Ben jij klaar voor het belastingseizoen?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Belia

  Studiekosten niet meer aftrekbaar. Het gaat maar door. Het rijkste land is een kruidenier. Ik wist het nog niet.
  Wel de kosten vermogensbelasting en fictief rendement. Wat ik me afvraag of in andere landen de belasting voor de burger zo verhoogd wordt, of dat Nederland het enige land is dat zo schraapt.
  Alles voor klimaat en immigratie.

 2. Kapitalisman

  Hoi Geldnerd, de belastingdienst vult de hypotheek gegevens niet vooraf in vanwege de informatieplicht die per 1-1-2016 in de wet is opgenomen. Zie artikel 3.119g van de wet inkomstenbelasting 2001. Er zijn gevallen die hierdoor renteaftrek mislopen, zie ECLI:NL:HR:2021:1719.

  1. Geldnerd

   Dank. Zo ver was ik zelf nog niet gekomen bij het doorlezen van de wet inkomstenbelasting 2001, ik val meestal halverwege een artikel in slaap….

 3. DutchRN

  Ik heb meteen de start datum van de hypotheek opgezocht en opgeschreven. Dank voor de tip.

 4. Luxe of Zuinig

  Door de uitspraak is Box 3 nu wel “opgeschort”, LET OP dus niet “vrijgesteld” van betalen van Box 3 belasting. Je zal voor 2021 hierdoor geen definitieve gaan krijgen op basis van je ingevulde belastingpapieren maar alleen een voorlopige.
  De vraag die bij mij dan ook rijst is, is die gebaseerd op de normale box 3 VRH afdracht? Of slopen ze die eruit?
  Met als gevolg dat je, of geld terug gaat krijgen als hier een uitspraak over is, of bij moet betalen.

  Ik ben in ieder geval er benieuwd hoe dit verder gaat en of wij, naast het recht, ook daadwerkelijk iets van de compensatie gaan terugzien (geen bezwaar ook gemaakt)

 5. Loes

  Ter info op de opmerking “waarom de datum van aanvang hypotheek niet reeds vooraf is ingevuld”. Omdat bijv een hypotheek niet altijd automatisch bij aanvang voldoet aan een box 1 lening maar soms ook (eerst) een box 3 lening is of bijvoorbeeld indien er sprake is van een familiebank lening

 6. Jan

  Ik kreeg ook een voorlopige aanslag. Maar ik heb echt geen tijd om te gaan checken of het bedrag min of meer klopt. Kan het vervelende gevolgen hebben om gewoon te betalen en later te moeten bijbetalen of terug te krijgen? Daar maal ik eigenlijk niet om, maar ik weet niet of dat negatieve gevolgen kan hebben.

  1. Geldnerd

   Vervelende gevolgen heeft het niet, er wordt afgerekend op basis van jouw definitieve aangifte volgend jaar. Het kan dus hooguit zijn dat je tijdelijk iets teveel geld voorschiet aan de overheid… Of iets te weinig, en volgend jaar moet bijbetalen.

   1. Jan

    Bedankt voor je antwoord, Geldnerd. Ik heb er niets op tegen om tijdelijk wat geld aan de overheid uit te lenen als het daarna toch terugkomt.

    1. Geldnerd

     De overheid betaalt geen rente en geeft geen beleggingsrendement…

 7. Maurits28

  Over het digitale archief… Ik verwijder na de wettelijke bewaartermijn al mijn digitale bestanden ook, dus begin 2022 kan ik de belastingaangiftes en jaaropgaven van 2016 weggooien. In het kader van digitaal minimalisme, ik weet dat het weinig opslagruimte vereist maar het is wel ‘uit mijn systeem’, en hoef het niet meer te managen.

  1. Geldnerd

   Dat zou ik waarschijnlijk ook doen als ik geen blog had waarop ik af en toe verder terug wil kijken….

 8. Robert

  Hi Geldnerd, met veel plezier lees ik altijd je blogs. Mijn complimenten! Fijn dat er geen sluikreclame doorheen geweven zit. Ga zo door!

  Groeten,
  Robert

Reageren is niet mogelijk.