Vermogensdaling gestopt

‘Goed nieuws’ van het CBS vandaag. Het vermogen van huishoudens daalt niet langer. Tussen 2008 en 2013 daalde het doorsnee vermogen van huishoudens, de bezittingen minus de schuld, van € 47.000 naar € 19.000. In 2014 bleef het vermogen even hoog, voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis.

Het bericht laat ook zien wat de belangrijkste bestanddelen zijn:
55,0% Eigen woning
16,2% Bank- en Spaartegoeden
15,9% Effecten

Eerder heb ik al geschreven dat ik steeds weer verbaasd ben over dit soort berichten. Doorsnee € 19.000, waarvan meer dan de helft Eigen Woning. 16,2% Bank- en spaartegoeden is € 3,078 in snel beschikbaar cash geld, en dat is minder dan de aangeraden NIBUD-buffer. Gezien mijn eigen buffer zijn er dus al een aantal huishoudens zonder buffer. Maar ja, ik ben dan ook een ‘bufferfreak’.

Uiteraard ben ik wel blij dat de vermogensdaling tot stilstand is gekomen. De economische crisis lijkt echt voorbij. Geldnerd is wel benieuwd wanneer de volgende economische crisis uit gaat breken…

Hoe staat het met jouw vermogen?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Mijn vermogen is gelukkig wel iets hoger dan die 19.000 euro.
  Een deel zit in ons huis (daar staat nog wat hypotheek tegenover), een deel in beleggingen (klein, maar groeiend), een deel in deposito’s (ga ik omzetten naar aflossing/belegging), een deel staat op een spaarrekening en is direct beschikbaar voor als er belangrijke spullen kapot gaan of voor een half jaartje levensonderhoud voor als ik mijn baan kwijtraak.
  Dat half jaartje levensonderhoud is overigens niet gelijk aan een half jaarsalaris, zoals vaak aanbevolen wordt, het is veel minder.

 2. Ikke

  Vermogen? Welk vermogen, op het moment hebben we helaas alleen schulden. Door de verkoop van onze woning in november 2014. Hopelijk hebben we het half 2016 afgelost en kunnen we ook gaan bouwen aan een buffer. En de aflos vrije hypo langzaam aan aflossen.

  1. Geldnerd

   Tsja, ik vrees dat je niet de enige bent met dit probleem. Veel succes op de weg terug naar ‘de plus’!

 3. Ri

  Als je het tegoed in een (spaar) hypotheek mag meerekenen, dan zitten wij ook ruim in de slappe was. En toch ervaar ik die hypotheek meer als schuld en wil ik er vanaf.

Reacties zijn gesloten.