DirSyncPro, FreeFileSync of Syncthing?

Geldnerd is een groot fan van open-source software (OSS). Naast voordelen heeft dat af en toe ook een nadeel. Want de ontwikkeling kan stilvallen als die afhankelijk is van één of slechts enkele personen. Dat heb ik eerder meegemaakt met Pegasus Mail. Meestal zit er niks anders op dan op zoek te gaan naar een alternatieve (OSS) oplossing. Soms is dat de vloek van open-source software.

Het lijkt erop dat zoiets nu ook aan de hand is met mijn synchronisatiesoftware, de oplossing die ik gebruik om de data van mijn laptop naar mijn server te krijgen als onderdeel van mijn back-up obsessie. De meest recente versie van DirSyncPro is inmiddels 3 jaar oud, en de website en social media laten weinig activiteit meer zien. Het lijkt erop dat de ontwikkeling is stilgevallen en dat vind ik een risico.

Dus was het tijd om weer eens rond te kijken. Lang heb ik mijn backups gemaakt met een klein maar fijn softwarepakket je genaamd AIS Backup, waarbij alles keurig in ZIP-files terechtkwam. Later ging ik synchroniseren naar mijn server met de hulp van SyncBack. In de queeste naar een volledig open source gebaseerde omgeving is dat vervangen door DirSyncPro. En nu, tijd voor iets anders?

Naast de eis van open source ben ik op zoek naar software die op verschillende besturingssystemen werkt. In elk geval Windows en Linux, en liefst ook MacOS. Dit om zo flexibel mogelijk te zijn in toekomstige systeemkeuzes. En ik zoek ook naar software die een kopie maakt van het bestand op mijn server. Geen versleutelde archieven of zo, dat is alleen maar ingewikkeld als ik eens een keer een bestand wil terughalen. Om deze reden is Duplicati eerder afgevallen. En ik wil uiteraard dat er regelmatig een nieuwe versie uitkomt. In elk geval vaker dan eens per 3 jaar…

Syncthing of FreeFileSync

Na wat onderzoek kwam ik uit op twee alternatieven. FreeFileSync en Syncthing. Beide worden ze actief doorontwikkeld. Beide hebben ze voor- en nadelen. Bij FreeFileSync werd ik een beetje moe van de rommelige interface.  En het bleek best ingewikkeld om FreeFileSync zo in te stellen dat het automatisch mee opstart met Windows en op de achtergrond gewoon z’n werk doet.

Syncthing heeft een prettiger interface, maar nadeel was dan weer dat je het zowel op de verzendende als op de ontvangende machine moet installeren. En de ontvangende machine is mijn QNAP NAS. Maar daar bleek gelukkig ook een versie voor beschikbaar te zijn in de QNAPclub (tegenwoordig myQNAP). En er was ook een speciale Windows versie, Synctrayzor. Die onder andere met één druk op de knop gewoon ook ingesteld kon worden om automatisch mee op te starten met Windows 10.

Links FreeFileSync, rechts Syncthing.

Inmiddels heb ik een paar weken op proef gedraaid met Syncthing, gewoon parallel aan de bestaande DirSyncPro installatie. Het belangrijkste uitzoekpuntje was hoe ik Syncthing een Shared Drive van mijn NAS kon laten gebruiken, en niet een verborgen drive op Linux-niveau. Ik heb op de NAS een Shared Folder aangemaakt met de naam ‘Syncthing’ via ‘Control Panel | Shared Folders’. De standaard directory bij Syncthing op de QNAP moest vervolgens worden ingesteld op ‘/share/Syncthing’. En daarmee werkte alles als een zonnetje, dacht ik. Daarna heb ik nog even in Hybrid Backup Sync (de back-up software van QNAP) een extra job aangemaakt dat de Syncthing directory ook elke nacht synchroniseert met de backup-locatie.

Fileberichten

Maar in de weken dat ik proefdraaide met Syncthing begonnen we wel last te krijgen van stotterende videoverbindingen. Vriendin en ik werken nu allebei ruim een jaar thuis. We zijn afhankelijk van onze overheidswerkplek en de videovergadersoftware om ons werk te doen. We kregen stotterende audio en draaiende cirkeltjes waar je de vrolijke gezichten van je gewaardeerde collega’s verwacht. En behalve de installatie van Syncthing was er niks veranderd in ons netwerk. Geen upgrades, helemaal niks. Ik kreeg dus het ernstige vermoeden dat de continue synchronisatie door Syncthing zorgde voor fileberichten op ons netwerk.

De proef met Syncthing werd dus stopgezet, en het stotterende netwerk draaide weer als een zonnetje. En ik zette mij over de ergernis van de rommelige interface heen en ging ook testen met FreeFileSync. En dat bleek ook best mee te vallen. Ik heb eerst een paar keer handmatig een back-up gemaakt naar mijn NAS. En random een aantal bestanden gecontroleerd. Daarna heb ik me goed verdiept in de ins en outs van het draaien van een back-up zonder toezicht, en de instellingen daarop aangepast. Uiteindelijk viel ook dat instellen best wel mee, al moest je er wel voor naar de Windows Task Scheduler. Af en toe moet je iets meer techneut zijn om open source naar wens te laten draaien. Maar de handleiding van FreeFileSync was gedetailleerd. En het werkt.

Twee parallelle oplossingen

Op dit moment draai ik met beide oplossingen, zowel DirSyncPro als FreeFileSync. Gewoon omdat het kan, en omdat beide werken. Eigenlijk hoop ik stilletjes dat DirSyncPro nog weer tot leven gewekt wordt en dat er nieuwe versies komen. Al is er op dit moment geen enkel signaal dat daarop wijst. En dan zal er een punt komen dat ik DirSyncPro uit zal schakelen, en met FreeFileSync verder ga.

Moet jij wel eens van software wisselen?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. MP

  Waarom gebruik je qsync (van qnap) niet? Ik heb zelf een synology nas en gebruik daar (het vergelijkbare) programma synology drive. Bevalt prima, vooral als je meerdere computers thuis hebt.

  1. Geldnerd

   Terechte vraag. Qsync is geen open-source. Mijn uitgangspunt is sinds een aantal jaren dat ik pas naar dat soort oplossingen kijk als er geen goed open-source alternatief beschikbaar is.

 2. Rob

  Je wil waarschijnlijk syncthing een beetje tegenhouden (throttlen). Dan duurt je sync langer, maar heb je er geen last van. Voor backups mogelijk geen probleem 😉
  Ik ken ’t programma verder niet, maar een snelle google bevestigt dat meer mensen hier last van hebben. Je kan op 2 manieren throttlen:
  – in Windows (10): https://www.reddit.com/r/Syncthing/comments/mlevu4/throttling_speed_on_windows_at_certain_times/
  – in Syncthing. Daar heb je de ’throttlelanspeed’ (of iets vergelijkbaars – google) setting voor nodig.

  1. Geldnerd

   Dat is ook nog een goeie tip. Want Syncthing is wel met afstand de mooiste van de drie. Dank!

 3. Niels

  Wat is het probleem met onedrive (als je windows hebt) of iCloud (mocht je een mac hebben)? Is toch veel minder gedoe + version history zit automagically erbij.

  1. Geldnerd

   ‘De cloud’ = de computer van iemand anders.

   1. Niels

    Je maakt je zorgen over bijvoorbeeld beveiliging en privacy?

    Er zijn heel wat control checks bij de big guys m.b.t. IT Security en Europese privacy regulering (GDPR). Bij bedrijven zoals een Microsoft of Apple kan ik me inbeelden dat ze ook moeten voldoen aan de Duitse Privacy regelementering (which is zeer streng). Daarnaast heb je nog het fenomeen concurrentie (dus o.a. kosten).

    Deze leveranciers hebben sowieso ook grote bedrijven als klant, waaronder financiële instellingen en/of overheden. De contractuele regels m.b.t. data privacy en data/it security bij deze klanten zijn zèèr ingrijpend. Ik kan me niet inbeelden dat deze bedrijven significant verschillende applicaties krijgen dan particuliere klanten (grote betalende bedrijfs-klanten krijgen mogelijks wel sneller de security updates). Tenslotte is de reputatieschade ingrijpend als zo’n leverancier steken laat vallen bij klanten van dit kaliber.

    Ik heb ooit zelf mijn backup proberen te beheren. Ik dacht toen: zelf is goedkoper en wat kan er mis gaan? Ik kon echter niet voorspellen dat ik ooit per ongeluk mijn backup schijf zou laten vallen. Toen dit gebeurde had ik geen backup data meer. Alles was weg. Sindsdien betaal ik liever een capabel bedrijf waardoor ik de human mistake van mezelf eruit haal. Daarnaast geeft het me rust om niet alles obsessief continu te hoeven controleren.

    1. Geldnerd

     Ik heb een back-up obsessie… Dus het risico op het laten vallen van een disk is hier niet zo groot. En ik ben me er van bewust dat ik zeker niet de goedkoopste optie heb gekozen. Maar dat is wel een bewuste keuze.

 4. Mr. Dreamer

  Hoewel het geen open source oplossing qua backup is. Maar het is wel gratis 🙂

  Kan je ook naar Veeam kijken ( linkje : https://www.veeam.com/nl/windows-endpoint-server-backup-free.html )
  Het maakt volledige backups van je machine, je kan losse bestanden terug halen. Je kan meerdere retentie punten hebben.
  je backups zijn beveiligd ook tegen ransomware enzo.

  het wordt goed bijgehouden qua updates en qua mogelijkheden. Al met al zijn er echt veel meer voordelen aan dit pakket dan een pakket dat alleen file sync doet.

  Als je dat alleen wilt doen dan kan je net zo goed een Robocopy script maken en deze met diverse retenties laten lopen. Heb je alleen geen GUI maar maakt het nog simpeler.

  1. Geldnerd

   Open-source gaat voor bij mij.

 5. Joris

  Wat is voor jou de reden om bestanden lokaal op te slaan en dat te synchroniseren met een NAS boven gewoon alle documenten alléén op de NAS (en die elke nacht te synchroniseren met de back-up NAS) en die netwerk-map onder een stationsletter te mounten? Daar heb je overdag dan geen last van. Of zijn je bestanden dermate zwaar dat je daar in het dagelijks gebruik last van hebt?

  1. Geldnerd

   De meeste bestanden (>90%) staan alleen op de NAS, de bestanden die wel op de laptop staan zijn of heel zwaar, of wil ik ook wel eens gebruiken als ik (pre-corona in elk geval) buitenshuis mijn laptop gebruikte.

   1. Joris

    Helder, dat verklaart. Je weet dat je je NAS ook van buiten kunt benaderen? Vast IP, SSL-certificaat, DNS-record voor een subdomein, VPN server. Mogelijk doe je dat bewust niet, omwille van veiligheid.

    1. Geldnerd

     Veel van de dingen die je noemt heb ik. Maar het klinkt misschien gek anno 2021, ik wil ook graag een tijdje zonder internetverbinding kunnen werken.

Reacties zijn gesloten.