Twintig jaar financiële data

1 januari 2023 vier ik een klein feestje. Een nerdfeestje. Ik heb dan twintig jaar aan persoonlijke financiële data gestructureerd bij elkaar.

In 2003 ben ik stapsgewijs begonnen met het bijhouden van mijn financiën in spreadsheets. Eerst eens per kwartaal, maar al snel werd dat een wekelijkse bezigheid. Vanaf 1 januari 2003 heb ik elke banktransactie, elke creditcardtransactie, elke beleggingstransactie, en vrijwel elke contant geld transactie in beeld.

In die twintig jaar is er veel veranderd in mijn vastlegging. Ik begon ooit met 10 kostensoorten, inmiddels heeft mijn GnuCash administratie ongeveer 250 grootboekrekeningen. Dat levert een veel verfijnder beeld op. Tegelijkertijd is het bijhouden nu minder werk, omdat meer dan 95% van de boekingen bij het importeren automatisch op de juiste grootboekrekening terechtkomt.

Sinds 1 januari 2013 is het hard gegaan met mijn administraties. Tijdens ons verblijf in het Verre Warme Land bouwde ik mijn administratiespreadsheets verder uit, en bouwde ook een uitgebreide beleggingsspreadsheet. Die laatste bevat al mijn beleggingstransacties sinds 1 januari 2013, mijn eigen financiële leven na mijn echtscheiding. Ook de GnuCash administratie bevat alle financiële transacties sinds 1 januari 2013. Dat is dus een tienjarig jubileum.

De Basis

Het bijhouden van je inkomsten en uitgaven blijft voor mij de basis van gezonde persoonlijke financiën. Wat je meet beïnvloedt wat je doet. Ja, als je ruim in je inkomsten zit en niet (meer) op de kleintjes hoeft te letten kun je dat op een iets minder gedetailleerd niveau doen, maar zelf blijf ik toch alle inkomsten en alle uitgaven tot op de cent volgen. Dat is ook een beetje beroepsdeformatie, dat geef ik toe. Maar ik blijf ook trouw aan deze basis. Inkomsten en uitgaven bijhouden geeft je de mogelijkheid om te analyseren. Om bewuste afwegingen te maken. Wil ik bedrag X uitgeven aan Y? Om te kijken of je meer of minder uitgeeft dan andere mensen, onder andere het NIBUD heeft een schat aan informatie beschikbaar. Kortom, om te sturen op jouw eigen persoonlijke financiën.

Niet iedereen kan zich een spaarpercentage van tientallen procenten veroorloven. Veel mensen hebben moeite om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Maar iedereen die tot tien kan tellen kan wel zijn of haar eigen persoonlijke financiën bijhouden. Je kunt het zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt.En het hoeft helemaal niets te kosten. Ik schreef er ooit een uitgebreide blogpost over als onderdeel van mijn ‘cursus met een knipoog’ Financiën Op Orde. Die kun je nog steeds vinden op mijn startpagina onder het kopje ‘Persoonlijke Financiën’. En op mijn Downloads pagina vind je de spreadsheets die ik zelf gebruik. Alles helemaal gratis, zoals je van mij gewend bent.

Cijfertjes

En bij een Geldnerd jubileum horen cijfertjes! Nerdcijfertjes! Een actualisering van de cijfertjes die ik in een eerdere blogpost schreef. In mijn persoonlijke boekhouding hebben de afgelopen 10 jaar ruim 6.500 banktransacties plaatsgevonden. In mijn beleggingsadministratie zijn het er ruim 600 in diezelfde periode.

Het jaarlijkse aantal boekingen in de gezamenlijke administratie is behoorlijk constant. De woonlasten, de boodschappen, de uitgaven voor ons Hondje, dat draait elke maand gewoon door. Het aantal transacties in mijn persoonlijke administratie is sterk gedaald. De invloed van corona, geen dagelijkse uitgaven in het bedrijfsrestaurant meer. Ik verwacht dat het aantal transacties in mijn persoonlijke administratie nooit meer uit zal komen op het niveau van v’2019 en eerder. Maar we zullen zien…

Cijfers 2022 prognose op basis van de boekingen tot en met 3 december.

Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat ik nog elke keer geniet als mijn cijfertjes kloppen. Als de saldi in de administratie tot op de cent matchen met de saldi op de bank en het contante geld in mijn portemonnee. Alleen al om die reden zal ik ermee doorgaan. Op naar nog twintig jaar aan financiële data!

Hoe lang houd jij jouw administratie al bij?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. marijke

  Gefeliciteerd met de mijlpaal, ik zit pas op 4 jaar. Na mijn scheiding van een beroeps-boekhouder, ben ik het zelf gaan bijhouden, als noodzaak omdat ik geen idee had wat het leven nu eigenlijk kost na een royale periode van 2 mooie fulltime salarissen en geen kinderen. Het is vanaf het eerste moment een leuke sport geworden en gebleven. Ik kan zelfs zeggen dat ik het serieuzer neem dan mijn ex wiens werk het notabene is en ben het volledig met je eens dat je administratie strak bijhouden, echt zorgt voor een hogere spaarfactor. Dit soort blogs maken mij alleen nog maar fanatieker. Helaas gaat sparen in m’n eentje wat minder snel dan met een 2-persoons huishouden, maar m’n spaarfactor ligt evengoed op ca 45% wat ik vooral als eerst wil gebruiken om de hypotheek versneld af te lossen, zeker gezien de stijgende rente en mijn kort lopende vaste termijn met nog hele fijne lage rente. Beleggen vind ik nog te spannend en heb sowieso nog niet echt het gevoel dat ik hier geld voor over heb om mee te ‘spelen’.

 2. Geldsnor

  Gefeliciteerd. Ik zit nu op bijna 11 jaar: vanaf 1 januari 2012. Daarvoor hadden we een andere bank (Rabo) en daar ben ik al láng geen klant meer en kan ik dus niet meer terughalen. Vanaf 2012 zitten we bij de andere boefjes, die van de ING.
  In deze 11 jaar zijn er 10649 transacties geweest (inkomend en uitgaand, exclusief mutaties van & naar spaarrekeningen). Maar goed, het aantal inkomende transacties is beperkt tot 432 in die periode dus dat valt wel aardig mee. Blijft over: 10217 transacties “uitgaand. Bijna 786 per jaar.

 3. annej2019

  ik doe dus niets met excel en houdt ook niets bij, behalve in mijn hoofd, maar spaarcentage is ongeveer 40%, dus het luistert ook niet zo nauw, de afgelopen 6 jaar hebben we ons maandbudget niet verhoogd en alle loonstijgingen zijn dus richting sparen/beleggen gegaan. Eens per per jaar bij de belastingaangifte tel ik ons hele vermogen op, ik kijk overigens wel elke maand hoe het er voor staat bij de beleggingen en check mijn bankrekening elke dag, en reageer onmiddellijk als ik iets geks zie (gebeurt zelden). Maar altijd leuk om te lezen hoe andere mensen het doen….

 4. Luxe of Zuinig

  Voor de gezamenlijke rekening vanaf 2010, maar persoonlijk al vanaf 2003. Dus ik doe stiekem een beetje mee met je jubileum 😉

 5. Team CF

  eehh… ik weet sinds eind 2021 niet meer wat we gedaan hebben qua inkomen en uitgaven. Iets met de handen in de lucht gooien en een bouwput kopen 😉 Misschien de administratie maar eens bijwerken deze kerst, om te kijken wat de (lifestyle) inflatie geweest is.

Reacties zijn gesloten.