Tweehonderd en vijfentwintig duizend kilo en een beetje

Geldnerd is dol op spreadsheets. Of eigenlijk: dol op wat je kunt doen met spreadsheets. Ze helpen je om dingen in cijfers bij te houden. De ontwikkeling door de tijd heen te volgen. Te meten. En wat je meet, beïnvloedt je gedrag.

Dat is bijvoorbeeld het geval met mijn financiële spreadsheets. Mijn Administratie helpt me om te meten hoeveel geld er binnen komt en hoeveel geld er weer uit gaat (en waar dat aan besteed wordt). Mijn Beleggingsspreadsheet helpt mij om me aan mijn eigen beleggingsstrategie te houden, en in de gaten te houden wat dat opbrengt. Mijn Hypotheekspreadsheet bewaakt onze aflossingsstrategie en zorgt ervoor dat we elke maand weten wat we (extra) af moeten lossen.

Maar ik heb meer spreadsheets. Zo houd ik ook elke week een aantal statistieken bij van mijn rondje door de sportschool. Van elke oefening het aantal herhalingen en het gewicht dat ik daarbij gebruik. En aan het eind van de sessie noteer ik een aantal gegevens die mijn sportgadget bijhoudt. Gemiddelde en hoogste hartslag, verbrande calorieën, dat soort dingen.

Sinds een paar weken berekent deze spreadsheet ook een nieuw statistiekje. Geïnspireerd door de maandelijkse Health Reports van de Financial Freedom Sloth (FFS). Een van de finance-bloggers die ik al een jaar of vijf geleden voor het eerst ontmoet heb. Jarenlang hebben we een voorliefde voor financiële onafhankelijkheid, een mooi WordPress Theme, en een strijd tegen overtollige kilo’s gedeeld. In zijn Health Report houdt FFS onder andere bij hoeveel gewicht hij elke week bij elkaar tilt. En dat kan ik natuurlijk ook berekenen. Aantal herhalingen maal kilo’s per oefening.

Mijn registratie is niet helemaal compleet. Want ik registreer alleen de piekoefeningen, niet de opwarmers. Als ik bijvoorbeeld mijn biceps train, dan is mijn piekoefening momenteel 2 maal 10 herhalingen met in elke hand een dumbbell van 16 kilo. Maar om daar te komen, doe ik eerst 10 herhalingen met dumbbells van 10 kilo, daarna 10 herhalingen met dumbbells van 12 kilo, dan 10 herhalingen met dumbbells van 14 kilo. Als opwarmer. En dan pas de piekoefeningen. Het is dus een zwaar vertekend beeld. Ik registreer 2 x 10 x 16 = 320 kilo. Maar in werkelijkheid til ik 320 + 140 + 120 + 100 = 680 kilo. Ook heb ik geen registratie van een aantal trainingssessies in de buitenlucht, die ik tijdens de verschillende corona-lockdowns gedaan heb. Maar alle sessies met de personal trainer in de sportstudio, en mijn eigen sessies in de sportschool, zitten wel in de administratie.

Als ik de gegevens bij elkaar zet voor alle sportsessies sinds de zomer van 2019, dan krijg je onderstaand grafiekje. Lang niet zo indrukwekkend als de gestaag stijgende grafiek van FFS. Ik train natuurlijk ook maar één keer per week.

Maar als ik alle sessies bij elkaar optel, dan lijkt het al heel wat. Ik heb totnogtoe 225.423,5 duizend kilo getild. En waarschijnlijk het dubbele als ik de opwarmers mee zou tellen.

Op dezelfde manier kan ik kijken naar de calorieën die ik verbrand heb, en het aantal uren dat ik getraind heb. Dat zijn dan respectievelijk 47.366 calorieën en 83 uur, 52 minuten en 46 seconden aan trainingstijd. Een volwassen man verbruikt ongeveer 2.500 calorieën per dag. Ik heb dus inmiddels met die 74 trainingssessies genoeg calorieën verbrand voor bijna 19 dagen aan ‘normaal’ verbruik dagen.

Ik weet het, dit zegt helemaal niks. Heeft geen enkele betekenis. Behalve dat ik de kilo’s niet getild zou hebben en de calorieën niet verbrand zou hebben als ik niet was gaan sporten. Maar het geeft niet dat het helemaal niks zegt. Het gaat om het idee. Om het stijgende grafiekje. Voor de motivatie.

Hoe motiveer jij jezelf?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. L.

  Goedemorgen Geldnerd,

  Indrukwekkend al die spreadsheets! Gisteren bij het vervangen van een peertje voor een led lamp dacht ik: hoeveel lampen heb ik eigenlijk in huis (met brede fitting, smalle fitting, andere fitting). Matcht mijn voorraadje met mijn behoefte? En toen dacht ik aan jou: Geldnerd heeft vast een spreadsheet met het aantal lampen, soorten fittingen en een voorraadje. Nu ik nog 🙂
  En verder dacht ik aan de vraag: zijn bij zijn no-spend days ook de automatische afschrijvingen meegeteld?
  Geldnerd, fijne dag en dank voor je fijne blog, heerlijk om elke keer te lezen.

  1. Geldnerd

   Inderdaad heb ik ook een spreadsheet voor de lampen, inclusief vervangingsdatum.

   En in de No Spend Days worden automatische afschrijvingen niet meegerekend. Als er een automatische afschrijving plaatsvindt, en verder geen enkele uitgave, dan telt het dus als No Spend Day in mijn definitie. Want ik kan de datum van de automatische afschrijving niet altijd beïnvloeden.

 2. wt

  Bedankt voor de goede blog! Het is leuk om te zien hoe de bron van motivatie per persoon verschilt. Als ik wakker wordt bedenk ik wat ik die dag wil gaan doen. Als ik geen duidelijke voorkeur heb bepaal ik de dag doelen willekeurig, bijvoorbeeld met een spel kaarten of een dobbelsteen. Zo kom ik ook best ver, mijn jaarlijkse hardloop en fiets kilometertallen mogen er zijn.

  Van de doelen en systemen raak ik juist gedemotiveerd. Een systeem voelt voor mij als vorm zonder inhoud.

 3. Zoals een echte sloth betaamd laat ik het registreren over aan de app! Maar inderdaad, die gestaag stijgende grafiek doet iets met een mens. Of op zijn minst voor mensen met ons type persoonlijkheid! Proficiat met het ondertussen kwart miljoen getilde kilo’s. Alleen zit ik natuurlijk wel al aan de 1 miljoen kilo. Kuch, kuch en stoef, stoef!!

  En ja, een bekentenis, ik heb gewoon schaamteloos je wordpress theme geript. Veel te lui om zelf op zoek te gaan …

Reacties zijn gesloten.