Twee jaar koffie

 • Berichtcategorie:The HOT Life

Twee jaar geleden vervingen we ons Nespresso-apparaatje door een mooie glimmende volautomatische koffiemachine van Jura. Daar lag een uitgebreide berekening aan ten grondslag over de prijs per kopje. En één jaar geleden heb ik gekeken wat er van die verwachting is uitgekomen door de werkelijke prijs per kopje koffie in het eerste jaar te berekenen. Tijd om te kijken hoe de vlag er na twee jaar bijhangt.

Koffiecrisis?!

Het was een dynamisch jaar in koffieland. Niet eens zozeer in onze keuken, onze machine bleef gewoon braaf de kopjes vullen en zeuren om schoonmaakbeurten, filters, vers water en koffiebonen. Maar eind 2021 las ik veel berichten over de gestegen koffie prijzen op de wereldmarkt. De oogst in Brazilië, een van de grootste producenten, is deels mislukt. De vooruitzichten voor 2022 zijn iets beter, maar nog steeds slechter dan verwacht werd. Daar bovenop kwamen de problemen in de wereldwijde logistieke ketens. Iedereen kent de berichten over vertraagde containers en andere vervoersperikelen.

En dat alles raakte ook onze koffieconsumptie. In de hele maand maart was er geen aanbieding van onze favoriete koffiebonen. We kochten meestal groot in tijdens aanbiedingen, een stuk of zes zakken van 500 gram. Genoeg voor een week of vijf. En dan was er altijd wel weer een aanbieding. In april kwam er gelukkig weer een aanbieding met 25% korting, maar die omvatte niet het biologische assortiment. Gelukkig werd het daarna beter, de afgelopen periode kunnen we weer altijd inslaan met minimaal 25% korting. En inmiddels drinken we al wel een tijdje ‘biologisch’. Het prijsverschil met normale bonen is niet groot. Maar we willen ze wel met korting inkopen…

Nog een kopje…

En we hebben er uiteindelijk geen kopje koffie minder om gedronken. Integendeel. Maar het afgelopen jaar is onze voorkeur in koffieproducten wel iets veranderd. Geldnerd zelf drinkt minder koffieproducten met melk, zoals latte macchiato of cappuccino. ‘Gewone’ dubbele espresso zonder poespas, dat blijft toch mijn favoriet.

Statistiekjes

Het melksysteem is de afgelopen twee jaar 226 keer gereinigd, het apparaat heeft inmiddels 26 maal een uitgebreid reinigingsprogramma gevraagd en gekregen. We zijn inmiddels met ons 16e waterfilter bezig, die gaan nog steeds gemiddeld 7 weken mee. En we hebben in de periode 1 juli 2021 – 1 juli 2022 meer koffie gedronken dan in het eerste jaar.

KoffieproductJaar 1Jaar 2Totaal
Ristretto022
Espresso3.3314.4457.776
Coffee14515160
Cappuccino722799
Café au lait202
Macchiato044
Latte macchiato17070240
Portion of milk foam112637
Portion of milk11415
Hot water101
Flat white1796113
Totaal aantal koffieproducten3.6704.6898.449

In jaar 2 hebben we 58 pondspakken koffiebonen gebruikt. Dat waren er in het eerste jaar 56. De prijs van die pakken is wel behoorlijk gestegen (terwijl we toch nog steeds hetzelfde huismerk gebruiken). Was de normale winkelprijs in het eerste jaar € 7,30, in het tweede jaar is dat opgelopen tot € 8,80. Een stijging van maar liefst 20,5%! We kochten ze wel met gemiddeld 20% korting, gelukkig.

Aannames

Voor mijn berekeningen heb ik zoveel mogelijk dezelfde aannames gebruikt als vorig jaar:

 1. Voor de levensduur van de machine ga ik nog steeds uit van 5 jaar.
 2. Ook nu schat ik in dat we nog voor ongeveer een half jaar onderhoudsartikelen in huis hebben. Waterfilters, reinigingstabletten, vloeistof om het melksysteem te reinigen, vervangende slangetjes en filters voor het melksysteem. Naar rato neem ik dus een deel van de totale uitgaven aan onderhoudsartikelen om toe te rekenen aan dit jaar, de rest is ‘in voorraad’.
 3. Voor de koffieproducten waarin ook melk verwerkt is (o.a. cappuccino en latte macchiato) ga ik uit van 70 ml (0,07 liter) melk per product en reken met een literprijs van € 1,20 (dat was vorig jaar € 1,10). In Huize Geldnerd wordt nog steeds halfvolle biologische melk gebruikt.
 4. Op koffie met melkschuim gebruiken we ook nog steeds een vleugje kaneelpoeder, ik heb dus ook de kosten van een potje kaneel meegenomen.
 5. De gemiddelde prijs van een pondspak koffiebonen was € 8,80, maar gemiddeld hebben we deze gekocht met 20% korting. Ik reken dus met € 7,04 per pond koffie (dat was vorig jaar € 5,84).
 6. Ik heb geen kosten gerekend voor het drinkwater. Vorig jaar heb ik dat nagerekend en die kosten waren ongeveer 0,025 eurocent per kopje.

Berekeningen

In onderstaande tabel zijn de diverse variabelen opgenomen.

#Jaar 1Jaar 2Eenheid
ATotale investering1.573,29
BAfschrijvingstermijn5jaar
CAfschrijving per jaar ( A / B )314,66314,66
DOnderhoudskosten per jaar244,39227,56
EAantal pondspakken koffiebonen5658#
FPrijs per pak5,847,04
GTotaal kosten koffiebonen ( E x F )327,04408,32
HEenheden melk266131#
ILiter per eenheid0,070,07liter
JLiters melk18,629,17liter
KPrijs per liter melk1,101,20
LTotaal kosten melk ( J * K )20,4811,00
MPotje kaneelpoeder2,202,50
NTotale kosten in jaar ( C + D + G + L + M )908,77964,05
OTotaal aantal koffieproducten3.6704.689#
PPrijs per kopje ( M / N )0,240,21

Op basis hiervan heeft de koffie ons dus € 0,21 per kopje gekost. Minder dan de € 0,24 per kopje van het eerste jaar, en ook minder dan de € 0,36 per kopje die ik oorspronkelijk verwachtte in het ‘hoge scenario’ van 2.000 kopjes. En zeker minder dan de € 0,43 per kopje die de Nespresso ons kostte. De koffiebonen waren weliswaar duurder, maar we dronken meer kopjes, De kosten van afschrijving en onderhoud kunnen dus over meer kopjes verdeeld worden. Daardoor komen we per kopje toch goedkoper uit!

En het belangrijkste: de koffie uit ons nieuwe apparaat is nog steeds erg lekker. En dat blijft uiteindelijk het belangrijkste. Ik ben tegenwoordig weer wat vaker op kantoor, maar het donkerbruine slootwater uit de automaten daar vermijd ik graag.

Kijk jij ook wel eens of jouw grote aankopen de verwachtingen waarmaken?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Rob

  Wow! Dat is gemiddeld 6 koppen ‘koffieproduct’ per dag, inclusief werkdagen? Ik deed dit ook, maar werd er wel gelukkig van toen ik dat terugbracht naar zo’n beetje de helft. Leef je ook langer van 🙂

 2. Jelle

  Hi geldnerd, wij hebben al 6 jaar een Jura (E8). Waarom gebruik je die dure filters nog? Tabletten (zelf op laten lossen in water) zijn veel goedkoper. En een jura afschrijven in 5 jaar is ook niet nodig. Wij hebben in 6 jaar zelfs nog nooit een onderhoudsbeurt laten doen en merken nog geen verschil met nieuw. Gr

  1. Geldnerd

   Die afschrijving in 5 jaar is een conservatieve keuze, dat weet ik. Het is een economische levensduur, geen technische, ik ken ook verhalen van Jura-gebruikers die hun apparaat na 12 jaar in perfecte staat inruilen voor een nieuwe. Die 5 jaar is vooral bedoeld als reminder voor onszelf, na minimaal 5 jaar mogen we nadenken over iets anders.

   En voorlopig houd ik het even bij originele Jura producten. Misschien dat ik dat na de garantietermijn verander.

   1. Eva

    Wij gebruiken inderdaad ook ontkalkingstabletten (wel van Jura) ipv het waterfilter. Wij moesten onze filter bijna elke maand vervangen en vond dat wel erg prijzig worden. Wij hebben onze Ena8 nu bijna een jaar en zijn er verder ook heel blij mee!

 3. Belia / Opnieuwbegonnen

  Heb lang een kop capucinno gedronken in Delft. Heerlijke tent Kaldi aan de Molslaan. Hij verkocht ook Jura en hamerde er op dat ik er ook een zou kopen. Dat verkooppraatje zorgde voor irritaties. Hij is zeven dagen per week open. En ik zag dat het moeilijk was voor hem.
  Maar zoveel keer het apparaat wegbrengen voor onderhoud…. Ik blijf dromen. Helaas mag ik nu minder koffie drinken.

  1. Geldnerd

   Oh, ik heb ‘m nog nooit weggebracht hoor. Dat onderhoud is gewoon een volautomatisch reinigingsprogramma waar het apparaat zelf om vraagt. Mijn acties zijn: een bakje onder de kraantjes zetten, een reinigingstablet er in gooien, en op een knop (touchscreen) drukken…

   1. Belia/Opnieuwbegonnen

    Ah, dat scheelt. Ik zag wel mensen binnenlopen met zo’n apparaat. Vandaar.

 4. Nona

  Oh wow! Ik en mijn man drinken 1 kopje per dag, instantkoffie wel te verstaan. Beide dochters drinken ook af en toe 1kopje koffie, niet elke dag.
  Zo n leuke dure machine is teveel gedoe qua onderhoud (en kost ook teveel naar mn zin).
  Als ik eens een dag veel geld aan koffie wil uitgeven, dan ga ik wel ergens een kopje drinken met mn dochters. Héél af en toe doen we dat, zo blijft het ook een speciale gebeurtenis.
  Maar ieder zn eigen keuze.
  En fijn dat je het hier hebt uitgerekend.

 5. Marianne

  Vanaf mijn 18e koffie gezet met een French press. Altijd heerlijke koffie. De laatste jaren moeten we meer op het cholesterol letten en daardoor zetten we nu koffie handmatig met een filter. Af en toe kijken we wel eens naar een Jura apparaat en sinds jouw eerste verslag helemaal 🙂 maar tot nu toe vinden we dit ook wel gemakkelijk en we zijn er aardig aan gewend.

  1. Geldnerd

   Wij hebben ook gewacht op een logisch vervangingsmoment.

 6. Luxe of Zuinig

  Ah wat een heerlijke post weer.
  Ik heb mijn “na 1 jaar” post ook al in concept staan op mijn blog. Ik ben benieuw waar ik op uitkom in vergelijking met jouw.
  1 ding valt me sowieso al op, wij zijn melkspecialiteit liefhebbers 😉 Flat White is het meest gebruikte product hier in huize Luxe of Zuinig 🙂

  Overigens ben ik wel meteen van die filters en Jura only producten afgestapt. Gewoon tabletje erin voor ontkalken, werkt net zo goed en is veel goedkoper. Ook reinigings tabletten en melkschuim reiniger niet van Jura zelf. Ik merk geen verschil in ieder geval. Maar begrijp ook jouw overweging qua garantie. Mocht je willen weten welke producten ik gebruik “ter overweging na je garantieperiode” kan ik je even de linkjes dumpen.

  Mooi dat je nog blij ermee bent, wij ook! Jura FTW

  1. Geldnerd

   Uiteraard ben ik benieuwd welke alternatieven jij (en anderen) gebruiken!

   1. Luxe of Zuinig

    Nou here it comes dan 😉 (Geen affiliate links!)

    Ontkalkingstabletten:
    https://www.amazon.nl/Coffeeano-Ontkalkingstabletten-volautomatische-koffiezetapparaten-Ontkalkingstabs/dp/B088QHBHHV

    Reinigingstabeletten:
    https://www.amazon.nl/Coffeeano-Reinigingstabletten-koffieautomaten-koffiezetapparaten-geschikt/dp/B075JKJC4H

    Melkschuimreiniger:
    https://www.amazon.nl/GlobaClean%C2%AE-concentraat-melksysteemreiniger-melkopschuimer-universele/dp/B01CES4XE4

    Die laatste moet je zelf verdunnen. 15 ml op 500 ml water (uit mijn hoofd) wat je dan kan gebruiken voor reinigen. Daar kan je dus eeeeeuwen mee doen en dat voor een zeer schappelijke prijs. Dat geldt overigens ook voor de rest, 1 tablet is voldoende voor ontkalking.

    Alleen de onkalkingstablets zijn 2 euro duurder dan toen ik ze kocht.

 7. Spreadsheets FTW

  Hier een Ena5 in de keuken. Zet geweldige, maar wel onderhoudsgevoelig. Spoelen, tabletten en filters zijn nog tot daaraantoe, maar elke 6 maanden moet de zetgroep er wel uit voor een schoonmaakbeurt. Er gaat serieus veel prut op plekken zitten waar je dat niet wil hebben en ik wil niet dat ie ermee stopt op het moment dat het mij niet uitkomt. (Om over de schimmel maar niet te spreken.) Met YouTube kom je een eind als je het zelf wil doen. Maar trek er de eerste keer maar een paar uur voor uit. Nu kan ik het in een half uur.

Reacties zijn gesloten.