Terug naar een huisbank?

Vroeger waren al mijn financiële zaken ondergebracht bij één dienstverlener. Mijn ouders hebben namelijk daags na mijn geboorte een spaarrekening voor mij geopend bij deze dienstverlener, en voor de rest van mijn leven gebeurde alles dus bij de Rabobank. Bankzaken, sparen, beleggen, verzekeren, de hypotheek, de hele boel. Totdat ik langzaam maar zeker in de gaten kreeg dat dit wel gemakkelijk en overzichtelijk was, maar zeker niet op ieder terrein voor mij de financieel voordeligste optie. Sindsdien ben ik een beetje op drift geraakt.

Overigens heb ik nooit enige (re)actie gezien vanuit de Rabobank toen ik stap voor stap al mijn producten weghaalde. Terwijl ik toch in elk marketingboekje lees dat een klant behouden veel goedkoper is dan een nieuwe werven. Dat geeft toch een beetje het gevoel dat ik interessant was als melkkoe, maar niet interessant genoeg om vast te houden. Een gemiste kans voor de Rabobank. Maar waarschijnlijk waren ze druk met dingen waar ze veel meer geld aan verdienen en nu ‘gemengde gevoelens’ over hebben. Of met het versturen van heel veel Rabo-scanners naar ZuinigAan.

In onderstaand overzicht zie je waar ik de afgelopen 10 jaar mijn financiële diensten afgenomen heb. Interpolis is de ‘huisverzekeraar’ van de Rabobank. Heel lang heb ik dus in mijn Rabo internetbankieren omgeving alles kunnen zien. Zeker in de periode tot en met 2010, toen ik ook mijn beleggingen en mijn (woeker)hypotheek bij de Rabobank had. Maar de afgelopen 10 jaar werd het snel minder. Vanaf 2008 werden de beleggingen stapsgewijs overgeheveld naar SNS Fundcoach. In 2013 opende ik een spaarrekening met hogere minder lage rente bij Nationale Nederlanden en openden Vriendin en ik een gezamenlijke rekening bij ABN AMRO. In 2016 kochten Vriendin en ik ons huis en namen we een hypotheek (en inboedelverzekering) bij ABN AMRO. En in 2020 beëindigde ik mijn hele verzekeringspakket bij Interpolis en nam een aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering bij Ditzo. En ondertussen verhuisden in 2013 mijn beleggingen naar Alex Vermogensbeheer, waarna ze door overnames nu bij Saxo Bank terecht zijn gekomen.

Per saldo zijn mijn financiële diensten sinds 2017 (het eerste volledige jaar na terugkeer uit het Verre Warme Land) behoorlijk goedkoper geworden. Vooral de wisseling van verzekeraar in 2020 is een klapper geweest. Ook zie je de effecten van mijn passieve beleggingsstrategie (één aankoop per maand, en alleen verkopen bij herbalanceren van de portefeuille) op de sinds 2017 gedaalde transactiekosten van mijn beleggingen. De overige fees van mijn beleggingen zijn een percentage van de portefeuillewaarde, dat is afgelopen jaren wel meegegroeid met de waarde van mijn beleggingsportefeuille. Binck en Saxo zijn niet de goedkoopste brokers.

NB: Cijfers 2022 gebaseerd op huidige tarieven en verwachte beleggingskosten voor de rest van dit jaar.

Soms denk ik wel eens dat ik het mijzelf te moeilijk maak. Verlang ik terug naar de eenvoud van alles op één plek bij één aanbieder. Want dat is immers ook een vorm van minimalisme. En na al die jaren buiten de grijpgrage klauwen van het Rabobank imperium ben ik eigenlijk ook wel eens benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen met mijn huidige situatie. Zeker sinds de migratie van mijn beleggingen van Binck naar Saxo, een stap waar ik nog steeds niet heel enthousiast over kan worden. Zeker nu ik recent las dat de problemen bij Saxo nog niet voorbij zijn. Ik heb al eerder nagedacht over waar ik mijn financiële diensten afneem, maar het is goed om af en toe te kijken of je er nog hetzelfde over denkt.

Dus ben ik maar weer eens op onderzoek uitgegaan. Wat kosten mijn financiële diensten mij op dit moment? En wat zou het kosten als ik dat allemaal via een huisbank zou laten lopen? En welke voor- en nadelen zitten daar in qua voorwaarden? Daarbij maak ik een onderscheid in drie categorieën: Betalen en sparen, verzekeren en beleggen.

Wat heb ik nodig wil ik hebben?

De eerste vraag hierbij is natuurlijk welke financiële diensten ik eigenlijk nodig heb om mijn leven te kunnen leiden. De enige ‘must haves’ zijn een lopende rekening en een paar verzekeringen. Maar ik wil wel iets meer dan dat. Ik heb mijn eerdere analyse dus maar eens even bijgewerkt.

Bij de lopende rekening wil ik in elk geval een bankpas. En ik wil graag kunnen betalen met Apple Pay. Dat is gewoon gemak. Toegang tot contant geld vind ik dan weer minder belangrijk, want dat gebruik ik nauwelijks. Een veilige en moderne internet omgeving voor mijn bankzaken vind ik dan wel weer essentieel. Net als dat ik mijn transacties wil kunnen exporteren om ze te verwerken in mijn administratie.

Ik heb ook een tweede lopende rekening nodig, voor de gezamenlijke huishouding met Vriendin. Een bankrekening met twee passen dus. En liefst ook toegang tot Apple Pay en Google Pay (want Vriendin leeft in het ‘Android universum’).

Dan een creditcard. Die vind ik toch wel erg handig. Ik gebruik ‘m voor verschillende doelen. Voor online aankopen, voor het spreiden van grote aankopen over de tijd (er hoeft alleen voldoende geld op mijn lopende rekening te staan als de creditcard eens per maand wordt afgerekend), voor borg bij autohuur, en voor betalingen tijdens vakanties in het buitenland. De echte puriteinse consuminderaars vervloeken natuurlijk het gebruik van een creditcard, maar ik ben gewoon een gemakzuchtige ‘boomer’. Dus voor mij is dit een ‘must-have’.

Ook heb ik een spaarrekening nodig. Niet dat ik veel spaargeld heb, het merendeel van mijn geld zit in het huis (versneld aflossen) en in mijn beleggingsportefeuille. Maar ik heb een buffer en een aantal voorzieningen op een aparte spaarrekening, bij een andere aanbieder. En ik gebruik de spaarrekening die bij mijn lopende rekening hoort om overtollig geld van de lopende rekening gedurende de maand te parkeren.

In principe zou ik dit allemaal met één spaarrekening kunnen doen. Zeker nu mijn potjes boekhoudkundig gedetailleerd bijgehouden worden in GnuCash. Maar in het verleden was het renteverschil tussen de grootbanken en de prijsvechters op de spaarmarkt te groot. Bij 0,50% renteverschil scheelt dit op een saldo van € 10.000 toch € 50 per jaar. Ik verwacht niet dat dit beter wordt. En ergens blijf ik het fijn vinden om de potjes een beetje op afstand te houden, een drempel te hebben om dit over te boeken naar mijn lopende rekening. Maar als minimaliseren het doel is, dan kan ik met één spaarrekening toe.

Met verzekeren kun je het zo gek maken als je wilt. Ik denk dat dit voor veel mensen de grootste uitgavenpost in het financiële segment is. Dat was het bij mij in elk geval wel voordat we hier een drastische schoonmaak hielden. Ik sta nog steeds achter de uitgangspunten van destijds. Alleen verzekeren wat wettelijk verplicht is en welk risico je niet zelf kunt of wilt dragen. Voor ons is dat momenteel een aansprakelijkheidsverzekering en een inboedelverzekering. Opstal loopt via onze VVE, dat hoeven we dus niet zelf te regelen. En een auto hebben we niet, dus die hoeven we ook al niet te verzekeren.

En tenslotte mijn beleggingen. Ik merk dat mijn behoefte daarin steeds eenvoudiger wordt. Een heel beperkte set Exchange Traded Funds (ETFs). Eén aankoop per maand. Zo min mogelijk verkopen, eigenlijk alleen bij herbalanceren of het vervangen van een fonds in de portefeuille. Maar ik wil hier wel zelf keuzes in blijven maken. Zelf beleggen dus, geen vorm van beheerd beleggen. Dat scheelt ook in de kosten

Samenvattend betekent dit dat ik op zoek ben naar de volgende producten:

 1. Persoonlijke lopende rekening
 2. Persoonlijke spaarrekening
 3. Persoonlijke Creditcard
 4. Gezamenlijke lopende rekening met twee bankpassen
 5. Inboedelverzekering
 6. Aansprakelijkheidsverzekering
 7. Beleggingsrekening

De eerste drie komen bij de meeste banken overigens gebundeld in een pakket.

Waar wil ik dit hebben?

De volgende vraag is waar ik deze producten af wil nemen. Het vertrekpunt van deze blogpost is dat ik dit allemaal van één huisbank zou willen afnemen. Dat beperkt de keuzemogelijkheden. Ook omdat ik mijn lopende rekening echt alleen bij een systeembank af zou willen nemen. Een ’too big to fail’ bank.

Feitelijk heb ik dan in Nederland drie opties: de Rabobank, ABN AMRO, en ING. De eerste is al mijn hele leven mijn huisbank geweest, bij de tweede ben ik al klant met de gezamenlijke rekening en onze hypotheek. Van Rabobank weet ik dat het beleggingsaanbod schraal is, en is uitbesteed aan een derde partij. Met ING heb ik helemaal niks. Ze sponsoren veel sport, en daar ben ik niet in geïnteresseerd.

Beschikbaarheid vind ik ook nog een belangrijke factor. Kan ik inloggen en bankieren op de momenten dat ik dat wens? Maar dat is in Nederland niet echt een onderscheidende factor. Alle grote Nederlandse banken zitten vrijwel altijd boven de 99,8% beschikbaarheid, lees ik bij de Betaalvereniging Nederland.

Ik heb ook wel eens gekeken naar de relatief nieuwe online aanbieders van bancaire diensten, zoals Revolut en N26. Die zal ik zelf niet snel gaan gebruiken. Ik heb maar één lopende rekening nodig, en die wil ik zoals gezegd echt wel bij een ‘systeembank’ hebben. Ik vind die nieuwe dienstverleners dus overbodig. Maar ik kan me voorstellen dat ze voor andere mensen met specifieke gebruiksdoelen wel nut kunnen hebben.

Daarmee is eigenlijk alleen ABN AMRO voor mij een serieuze kandidaat om mijn huisbank te worden. Alleen daar kan ik alle belangrijke financiële elementen van mijn leven in één omgeving beschikbaar krijgen. Inclusief mijn hypotheek.

Wat zou dat betekenen?

Wat zou het betekenen als ik alles onder zou brengen bij ABN AMRO? Naast alles in één overzicht, welke voordelen heb ik dan nog meer? Wat kan ik dan niet meer? En: wat zou het verschil in kosten zijn?

ProductHuidig€ / maandABN AMRO
€ / maand
Opmerkingen
Betaalpakket (1)Rabobank5,653,10Telt als extra betaalrekening
Rekening met extra pasABN AMRO4,354,35
InboedelverzekeringDitzo7,4911,82
AansprakelijkheidsverzekeringDitzo3,515,88
Beleggingsrekening (2)Saxo Green6,00 / transactie
3,50 + 0,01% portefeuillewaarde (3)
0,00 / transactie
0,20% portefeuillewaarde / jaar (4)
Zelf Beleggen Basis
Totaal30,50 + 0,01% portefeuille25,15 + % portefeuille
 1. Bestaande uit lopende rekening met bankpas, vrij opneembare spaarrekening, en een creditcard.
 2. Op basis van huidige beleggingsstrategie.
 3. Maximaal € 48,50 per maand.
 4. 0,20% portefeuillewaarde per jaar tot € 100.000, daarboven 0,12% portefeuillewaarde per jaar tot € 400.000, daarboven 0,06% portefeuillewaarde per jaar. Achteraf per kwartaal verrekend.

Wat ik in deze situatie bespaar op beleggingstransacties ben ik extra kwijt aan verzekeringen… En de beleggingsfee bij ABN AMRO is (bij mijn huidige portefeuille-omvang) duurder dan bij Saxo Bank. Dat vind ik opvallende verschillen. Met slechts twee verzekeringen kom je bij ABN WMRO overigens niet in aanmerking voor de pakketkorting van 5%. Daar heb je minstens drie verzekeringen voor nodig. Ook kan ik niet al mijn huidige ETFs verhandelen bij ABN AMRO. Dat vind ik minder een probleem, het afgelopen jaar koop ik namelijk alleen VWRL bij.

Ik heb ook nog even gekeken naar de Rabobank, maar ook daar ben ik niet goedkoper uit. En heb ik nog steeds geen totaaloverzicht, in elk geval niet zolang onze hypotheek bij ABN AMRO staat.

Conclusies

Qua kosten maakt het weinig verschil, al is (door de beleggingsfee en mijn huidige portefeuille-omvang) mijn huidige strategie goedkoper dan alles bij één huisbank onderbrengen. Maar deze exercitie laat me wel weer zien dat ik niet de goedkoopste beleggingsoptie heb gekozen. Dat weet ik, en is een bewuste keuze. Maar het is iets waar ik wel weer over aan het nadenken ben. Want vanwege die omvang wil ik wellicht mijn beleggingsportefeuille gaan spreiden over meerdere aanbieders. Het is dus wel tijd om weer eens naar het aanbod van brokers in Nederland te gaan kijken. Voer voor een nieuwe blogpost!

En verder doe ik even niks. Houd ik het gewoon bij mijn huidige verdeling. De voordelen van overzicht bij één dienstverlener wegen voor mij niet op tegen de risico’s.

Waar neem jij jouw financiële diensten af?

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Daniel

  Qua beleggen ben ik net als jij begonnen bij Alex, toen mee overgegaan naar Binck Bank en nu dus Saxo Bank. Zes maanden geleden ben ik de beleggingen gaan spreiden. De helft staat nog bij Saxo en voor de andere helft zijn we overgestapt naar Rabobank. VWRL heb ik aangehouden bij Saxo, bij de Rabo nu gekozen voor Northern Trust fondsen als brede ETF. De overstapservice was even spannend, gelet op alle slechte verhalen op internet over de service van Saxo Bank, maar is zonder problemen verlopen. Voelt goed om de boel nu op twee verschillende plaatsen ondergebracht te hebben. Alle nieuwe inleg gaat naar de Rabo, bij Saxo alleen herbeleggen van uitgekeerd dividend.

 2. Anna H

  Goedemorgen.
  Krijg je geen korting op je hypotheek als je je betaalrekening naar ABN doet? Bij Rabo is dat wel zo. Nadeel is dat in de hypotheekvoorwaarden staat dat ze meteen een pandrecht op je betaalrekening en spaarrekening hebben.
  Ik zie overigens geen meerwaarde van het hebben van een verzekering bij mijn bank. Als alles gaat zoals gewenst heb je alleen een maandelijkse premiebetaling. Welk extra overzicht levert die betalen aan je bank op?
  Alle drie de schadeverzekeringen (wonen + avp, auto) heb ik wel bij één verzekeraar.
  Antwoord op je vraag: Rabo, ASN, FBTO, Unive (stap over naar FBTO per september), Meesman, Brand New Day (pensioen).

  1. Geldnerd

   Die korting op de hypotheek geeft ABN ook. Maar die hebben we al omdat onze gezamenlijke bankrekening (waaruit de rente en aflossing op de hypotheek betaald wordt) ook bij ABN loopt.

   1. Anna H.

    oja, is ook zo. Was nog niet wakker 🙂

    1. Geldnerd

     Het was ook vroeg… 😉

  2. Shimon

   Ik begrijp niet helemaal waarom je ING direct afschrijft omdat ze veel sport sponsoren? Lijkt me wat kort door de bocht?

   1. Geldnerd

    Ik heb ook het beeld dat ze meer storingen hebben dan andere banken. En voor mij persoonlijk hebben ze ook een nog minder sympathieke uitstraling dan de andere banken. Allemaal subjectieve redenen inderdaad.

    Maar uiteindelijk komt het erop neer dat ik al deels bij ABN en deels bij Rabo zit. Dat zijn dus minder ingrijpende opties. In mijn situatie. Ik ben geen vergelijkingssite, ik beschrijf mijn eigen financiële keuzes en mijn persoonlijke afwegingen daarbij. Die hoeven niet altijd rationeel te zijn. De ‘homo economicus’ bestaat volgens mij namelijk niet.

 3. John

  Rabobank en ABN Amro sponsoren ook veel sport. Is dat bij ING echt significant meer of is dat gewoon een gevoel? Want anders is dat wel een vrij triviale reden om ze af te schrijven imo.

  1. Geldnerd

   Het voelt voor mij gewoon zichtbaarder, met grote contracten als Nederlands Elftal(ik heb een hekel aan voetbal…).

 4. Gerben

  Aan welke partij heeft Rabobank de beleggingen uitbesteed? Ooit daar klant geweest, maar daar zie je in ieder geval niks van.

  Benieuwd naar je toekomstige blogpost over brokers! De spoeling is dun. Als je gewoon je eigen ETFs op een echte beurs wil kopen dan kom ik ik niet verder dan: Interactive Brokers (rechtstreeks of via Lynx), Saxo of de grootbanken.

  DeGiro en Bux met hun wat meer schimmige verdienmodellen via gedwongen uitlenen, Openbank onder Spaans toezicht en de CFD georiënteerde brokers skip ik maar. Gok dat Geldnerd daar niet so snel uit zal komen 😉

  1. Geldnerd

   Dat klinkt wel ongeveer als de korte samenvatting van de komende blogpost, ja…

   1. Gerben

    Ben nog wel benieuwd aan welke partij Rabobank de beleggingen uitbesteed en hoe je dat weet en of ziet?

    1. Geldnerd

     Je ziet het niet. Het is ook niet algemeen bekend. Maar ze werken samen met Blackrock.

    2. Gerben

     Ah ok, dat is trouwens wel alleen als je naar beheerd beleggen gaat. Dan krijg je de ‘Blackrock 1895’ fondsen zonder dat je daar veel van ziet.

     Als je naar zelf beleggen gaat worden je spullen meen ik bij BNP Paribas aangehouden. Maar de informatie over hoe dat precies zit is volgens mij nergens publiek te vinden.

    3. Geldnerd

     BlackRock is nog wel publiek ja. BNP Paribas is ‘inside information’. Maar ik houd niet van dingen die niet transparant zijn, dus dat is voor mij al een reden om niet in te stappen.

 5. gerben

  Waarom neem je SNS/ASN niet mee bij de systeembanken?

  1. Geldnerd

   Rabo, ING en ABN AMRO hebben samen een marktaandeel van ongeveer 80%. De Volksbank (moederbedrijf ASN/SNS) een procent of 4 (bron). Dan kan ik ze niet serieus nemen als systeembank.

 6. Erik

  Ik zie dat je geen (doorlopende) reisverzekering meer hebt. Zou je willen toelichten waarom niet? Als er op vakantie iets gebeurt waarbij je in het ziekenhuis beland (waar je nooit vanuit gaat natuurlijk),dan zijn de kosten erg hoog. Deze zijn ook verzekerd bij een reisverzekering. Of heb je dat op een andere manier geregeld?

  Antwoord op je vraag: ik heb ook alle producten verspreid over verschillende aanbieders omdat dit goedkoper is dan alles bij 1 aanbieder.

  1. Geldnerd

   Als we op vakantie gaan sluiten we meestal een kortlopende reisverzekering af. Dat is voor ons goedkoper dan een doorlopende reisverzekering.

 7. Peter

  Ik zat eerst volledig bij DeGiro, maar omdat ik het risico wil spreiden, ben ik langzaam 50% aan het overhevelen naar mijn huisbank de ING. De kosten vind ik wel wat vervelend, maar drukken nou ook weer niet heel heftig op het rendement. Wat ik een voordeel vind van de ING, is dat ik iedere maand kosteloos onbeperkt ETF’s kan aanschaffen. Ik heb zelf nooit een rekening gehad bij de ABN of Rabo, maar heb nooit problemen gehad met de ING, en als ik ze wel nodig had, werd ik altijd correct geholpen.

 8. Hugo

  Hi Geldnerd, Leuke post! Ik ben momenteel ook mijn brokers aan het heroverwegen. Ben begonnen bij DeGiro, maar kreeg door alle negatieve berichten een beetje mijn twijfels. Nu vraag ik me ook af of het risico dat klanten hebben gelopen nog steeds bestaat. Om wat te spreiden én om ander fonds te kunnen kopen ook rekening geopend bij Binck, wat later overging in Saxo.

  Degiro heeft nog wel als ‘nadeel’, of meer als ‘schimmigheid’ dat je niet goed weet wat de kosten zijn. In helemaal gratis geloof ik niet. Maar weegt dat op tegen het nadeel van heel veel andere partijen die een servicefee berekenen als percentage over je vermogen? Daar heb ik echt grote moeite mee. De ‘service’ is toch hetzelfde?!

  Mijn pensioenaanbieder Bright werkt anders. Die rekenen een vast bedrag per jaar voor service.

  Inmiddels heb ik al enkele uren besteed aan vergelijken en zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik kijk dus uit naar jouw volgende blogpost!

Reageren is niet mogelijk.