Stand op de Brokermarkt 2022

  • Berichtcategorie:Beleggen

Als je wilt beleggen is een broker onmisbaar. Het is de partij tussen jou en de aandelenmarkt, die jou in staat stelt om aandelen, beleggingsfondsen, ETFs, opties, en al die andere levensgevaarlijke financiële massavernietigingswapens te kopen en verkopen. Elk jaar kijk ik wel een keertje hoe het gaat op de brokermarkt in Nederland. En soms ook tussendoor als daar aanleiding toe is. Ik maak geen gedetailleerde vergelijkingen tussen brokers. Er zijn anderen die dat veel beter kunnen dan ik, en wat het beste is voor jouw situatie hangt af van hoe je wilt beleggen en van persoonlijke voorkeuren. Maar ik kijk wel naar de grotere ontwikkelingen en de dingen die me opvallen. En wat dat betekent voor mijn eigen keuzes. Toen ik vorige week schreef over mijn overwegingen om (niet) terug te gaan naar één huisbank, realiseerde ik me ook dat het tijd werd om hier weer eens de thermometer in te steken.

Huidige broker: Saxo Bank

Door een aaneenschakeling van overnames is mijn beleggingsportefeuille terechtgekomen bij Saxo Bank. De migratie van de klanten van Binck Bank naar Saxo Bank was geen onverdeeld succes. Er zijn momenten dat ik denk dat het langzaamaan wat beter gaat met Saxo, maar er zijn ook nog genoeg momenten dat ik merk dat ze er nog niet zijn. Te laat zijn met de fiscale overzichten is zo’n moment. En in het eerste halfjaar van 2022 heeft het ook enkele keren langer dan twee werkdagen geduurd voordat mijn maandelijkse storting werd bijgeschreven op mijn Saxo rekening, en ik mijn maandelijkse aankoop kon doen. Maar de afgelopen maanden gaat dat gelukkig weer beter. Afkloppen en hopen dat het zo blijft. Vooralsnog heb ik de (vrijwel ontoegankelijke) helpdesk van Saxo dit jaar al vaker nodig gehad dan die van Binck in drie jaar.

Eind juli schreven het FD en daarna ook de NRC over lopende onderzoeken naar Saxo door zowel de Nederlandse toezichthouder AFM als door de Franse toezichthouder. Voor mij geen reden tot paniek. Hier hebben we immers toezichthouders voor.

Maar het zet me wel weer aan het denken. Ik heb bewust niet gekozen voor de goedkoopste beleggingsoptie die er is. Ik ben bereid om te betalen voor kwaliteit en veiligheid van mijn beleggingsportefeuille, een substantieel deel van mijn vermogen. Maar dan moeten die kwaliteit en veiligheid er natuurlijk wél zijn. Bij Binck had ik daar vertrouwen in, bij Saxo (nog steeds) niet. Misschien wordt het tijd om een tweede broker te nemen en mijn portefeuille te gaan spreiden?

De verdeling van mijn vermogen per einde tweede kwartaal 2022

Ontwikkelingen in de markt

Begin dit jaar plaatste Laura van Geest, voorzitter van het bestuur van de AFM, op social media een post met een aantal interessante ontwikkelingen. Samen met de Franse toezichthouder lobbyt de AFM voor betere afstemming tussen Europese toezichthouders. En ze geeft aan dat een aantal buitenlandse brokers, met name uit Cyprus, na druk van de AFM niet meer actief zijn op de Nederlandse markt. Maar dan blijft er nog genoeg te doen over.

Want de markt internationaliseert en het beleggingsaanbod in Nederland wordt naar mijn mening de afgelopen periode schraler. Niet dat ik de Cypriotische brokers mis… Dat zijn geen partijen die ik serieus kan nemen. Ik vind het ook te kwetsbaar. Cyprus is (ook financieel) een klein land. Dat zegt meestal iets over de kwaliteit en kwantiteit van toezicht. Bovendien betekent het dat er niet heel veel financiële slagkracht zal zijn als er problemen ontstaan. Dat zagen we ook bij IJsland toen IceSave in de problemen kwam. Dat probleem was financieel (te) groot voor IJsland, en het duurde even voordat het geld terugkwam. Nu hebben we in de Europes Unie weliswaar wat mechanismen hiervoor, maar ik heb geen oneindig vertrouwen in de Europese solidariteit. Voor mij dus liefst alleen partijen onder toezicht van Nederland of van een ander groot Europees land.

Qua aanbieders is er het afgelopen jaar niet veel veranderd op de Nederlandse markt. De grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank zijn actief met een relatief duur en relatief schraal aanbod. Ik houd niet van de maatwerkfondsen die ze gelabeld aanbieden (bijvoorbeeld van Northern Trust), die kunnen ze namelijk eenzijdig aanpassen. En ik ben niet vergeten dat de grote banken de particuliere belegger ook zomaar in de steek laten als het speelveld niet meer gunstig voor ze is. Ik ben ooit zelf met mijn beleggingen bij de Rabobank vertrokken om die reden.

Dan zijn er Saxo Bank (eigendom van het Deense Saxo Bank) en DeGiro (eigendom van het Duitse Flatex) als grote gespecialiseerde brokers. Ik had ergens verwacht dat Flatex en DeGiro sneller en steviger geïntegreerd zouden worden, maar dat lijkt to op heden niet te gebeuren.

Schimmige verdienmodellen

Eind 2021 is ook de Duitse broker Trade Republic actief geworden in Nederland. Ze vallen onder Duits toezicht. Trade Republic lijkt qua businessmodel een beetje een Flatex-kloon: ‘gratis’ transacties aanbieden en het geld verdienen door de orders door te verkopen.

Daarmee valt Trade Republic voor mij in hetzelfde rijtje als DeGiro, Flatex, en Bux Zero. Partijen die voor mij als gebruiker een schimmig businessmodel hebben. Ik weet niet precies hoe ze hun geld verdienen. Ik weet wel zeker dat het geen liefdadigheidsorganisaties zijn. Ik weet niet precies wat ik betaal. Ik weet ook niet zeker of ik wel de ‘beste deal’ krijg, omdat de broker niet transparant is over wat er met mijn orders en portefeuille gebeurt. Dat is voor mij persoonlijk een rode vlag. Ik zal niet gauw gebruik maken van de diensten van een broker met een schimmig verdienmodel. Financieel Onafhankelijk Blog heeft eerder een review geschreven over Trade Republic.

De grootbanken kunnen er overigens ook wat van. Rabobank heeft volgens mij inmiddels z’n beleggingsaanbod uitbesteed (ik meen aan BNP Paribas maar kan dat nergens officieel bevestigd krijgen), dat wordt nog interessant als ze daar ooit strategisch van koers willen veranderen (en voor mij een reden om daar zeker niet naar toe te gaan). Als klant zie je er niets van. Overigens vind ik het nog steeds een strategische Blunder met Hoofdletter B van de Rabobank dat ze ooit Alex Vermogensbeheer verkocht hebben. Het beste beleggingsaanbod dat ze ooit gehad hebben. Eikels. En als ik op hun websites kijk dan zie ik dat de grootbanken mensen vooral richting Beheerd Beleggen proberen te bewegen. Daar valt voor de bank immers het meeste aan te verdienen.

Schraal aanbod

Als ik kijk op de overzichtspagina bij vergelijkingssite FINNER dan zijn er momenteel meer dan 25 brokers actief op de Nederlandse markt. Maar als je dieper kijkt, dan wordt de spoeling al snel heel dun. Partijen met schimmige verdienmodellen die orders doorverkopen en/of de effecten uitlenen, partijen onder buitenlands toezicht (in elk geval niet Nederlands of Duits), partijen die op Contracts For Difference of cryptovaluta gericht zijn, allemaal partijen die ik niet eens in overweging wil nemen. De transparantie in de sector is niet bepaald goed te noemen.

En ik negeer ook het aanbod voor beheerd beleggen en modelportefeuilles. Voor mij dus geen Meesman of Peaks of iets dergelijks. Mijn beleggingsstrategie is simpel. Ik wil zelf mijn eigen gekozen ETFs kopen op een echte aandelenbeurs. En dan kom ik niet verder dan de grootbanken, Saxo Bank, of het Amerikaanse Interactive Brokers (waar je als Nederlander gewoon rechtstreeks bij de Europese vestiging in Ierland een rekening kunt openen). En van de grootbanken valt voor mij de Rabobank dan ook nog af omdat het aanbod is uitbesteed. En ook wel omdat ze samenwerken met ‘cijfertjestovenaar’ PorteRenee, dat vind ik persoonlijk geen aanbeveling voor een serieuze financiële dienstverlener… 😈

Flatex/DeGiro gaat ondertussen vooral door met ruzie maken met de toezichthouder. Eind vorig jaar kregen ze ook nog weer een boete van de AFM. Ook dat is voor mij een rode vlag. Het wordt maar niet helder of ze nou iets gedaan hebben met de eerdere opmerkingen van de AFM.

Soms verlang ik er naar dat een marktpartij als Vanguard beleggen voor particulieren aan gaat bieden in Nederland. Hun ETFs blijven mijn favoriet. In Duitsland hebben ze nu een beleggingsplatform voor consumenten, maar ik vrees dat Nederland een te kleine markt voor ze is. Mochten ze meelezen: ik zal als eerste een rekening bij ze openen als ze hier beginnen!

Wat doet Geldnerd?

Kommer en kwel, denk ik als ik mijn bericht zo eens teruglees. De situatie rond mijn huidige broker Saxo Bank is niet ideaal. Maar goede alternatieven zijn schaars. Ik kom dan uit bij ABN AMRO (waar onze hypotheek en gezamenlijke bankrekening zijn ondergebracht) of bij Interactive Brokers.

Zoals ik al schreef: ik overweeg om een tweede beleggingsrekening te openen, naast mijn huidige rekening bij Saxo. Daar wil ik dan mijn nieuwe inleg gaan doen. En daarna stapsgewijs de portefeuille overhevelen vanuit Saxo, of die gewoon laten staan. Ook niet ideaal, het nodige werk, terwijl buy-and-hold juist gebaat is bij rust en saaiheid. Ik ga er nog eens rustig over nadenken…

Welke broker(s) gebruik jij? En waarom?

Dit bericht heeft 26 reacties

  1. germanicus38

    1. Is er meer informatie te vinden over het uitbesteden van Rabobank aan BNP? Ik kan er niets over vinden.
    2. Ik vermoed dat je een Duits paspoort en/of adres moet hebben om een account bij de Duitse Vanguard tak te kunnen aanhouden? Het zou tof zijn als ze hun diensten ook in andere Europese landen gaan aanbieden.
    3. In je portfolio artikel lees ik dat je vast houdt aan Lloyds bank voor een deel van je spaar tegoed. Wat houd je om over te stappen op bijvoorbeeld BigBank of Renault? Die bieden een significant beter rendement en Lloyds houdt blijkbaar vast aan het lage rendement om vage redenen.

    1. Geldnerd

      1. Ik heb alleen mondelinge informatie, ik zoek ook nog naar bevestiging.
      2. Dat klopt. Ik heb een deel van het aanmeldproces doorlopen, maar je kunt je alleen aanmelden als je in Duitsland ingeschreven staat en belastingplichtig bent.
      3. Luiheid. Ik ben een jaar geleden naar Lloyds gegaan, toen gaven ze nog 0,3%. Nu 0,05%. Maar BigBank valt onder het Estlandse garantiestelsel, daar geldt het ‘IceSave-risico’ (klein land grote financiële sector) dus dat vermijd ik. Renault zou kunnen, maar ik heb dusdanig weinig spaargeld dat het verschil in rentebedrag niet groot zou zijn. Ik wil niet aan het schuiven blijven. Ik wacht tot de spaarrentes weer gaan stijgen, dan kijk ik mogelijk verder.

  2. Tiny

    Ik zit momenteel wel bij ING zelf beleggen en doe een deel via BND. Die laatste is behoorlijk beperkt qua keuze, maar zitten wel de fondsen van Vanguard en NT is.
    ING is voor mij redelijk voordelig omdat ik daar alleen ETF’s inkoop en de transactiekosten daarvoor zijn gratis. Per keer leg ik niet enorm veel in. Voor Saxo moet je dan elke keer transactiekosten betalen. Maandelijks fee percentage ligt dan wel weer een stuk hoger bij ING dan Saxo. Saxo lijkt me vooral voordelig als je flinke bedragen in 1x in wilt leggen, zodat je niet elke keer die transactiekosten hebt.

    1. Geldnerd

      Ik vind de transactiekosten wel meevallen, ik betaal 6 euro per maand. Maar ik leg maandelijks dan ook best een stevig bedrag in. En heb een behoorlijk grote portefeuille inmiddels, dus heb ik baat bij de lagere fee.

      1. Tiny

        Misschien als ik straks een groter bedrag heb staan bij ING dan juist een groot bedrag naar Saxo over ga hevelen. Is best interessant tegen die tijd.

  3. Gerben

    Gebruik Interactive Brokers (IBKR).

    Waarom: bestaat al 40+ jaar met vrij goede track record, brengen assets direct onder bij Euroclear/Clearstream zonder tussenpartijen, vrij groot met 314 miljard onder beheer, beursgenoteerd, zijn alleen een broker (dus doen geen andere risicovolle dingen zoals banken), solide balans en investment grade credit rating: BBB+, kosten zijn vrij laag en product aanbod is zeer breed. Je krijgt een account bij IBKR Ierland, daar is gewoon 20k bescherming net als in NL. IBKR Ierland gebruikt IKBR LLC als custodian, vanaf daar heb je 500k SIPC bescherming.

    Is het dan allemaal hosanna? Nee het is dus een Amerikaanse broker met een kleine Ierse vestiging. Je kan dus wat Amerikaans regels gedoe hebben. Bijvoorbeeld bij een eventuele erfenis schijnen nabestaanden (als ze alles officieel doen) nogal wat Amerikaans papierwerk te krijgen met lange doorlooptijden. Verder is het platform gericht op professionele traders, dus voor buy and hold consumenten niet super intuïtief.

    1. Gerben

      Het Amerikaanse papierwerk bij een eventuele erfenis schijnt trouwens alleen van toepassing te zijn bij bezit van meer dan 60k aan US assets. Dus bij enkel bezit van Ierse ETFs zoals VWRL heb je daar geen last van.

  4. Rob

    Leuk, zo’n hernieuwd overzicht. Ik heb minder moeite met het verkopen van transacties door DeGiro. Ik zit voor het overgrote deel van mijn beleggingen bij Saxo, om vergelijkbare herhaalde overname-redenen. Ik mis Binck ook nog steeds. Het platform werkt niet in mijn standaard browser (firefox nota bene!), communicatie is onduidelijk, en ik irriteer me aan de weergave van accruals voor nog niet uitgekeerde dividenden als onderdeel van m’n cashbalans. De systemen voelen ook weinig solide. Veel bugs en rare vertragingen en een voor mij onlogische interface.

    Voor ETF’s heb ik een account bij DeGiro, en daar staat ongeveer 20-25% van mijn totale beleggingen. Ik heb er voor gekozen om die ETF-component te laten groeien, dus alle nieuwe investeringen en het maandelijkse bijstorten gaan daar naartoe.
    Bij Saxo handel ik dus nauwelijks, en cash die daar vrijkomt door dividenden of verkopen gaat naar DeGiro in ETF’s in de kernselectie (vanguard). Zo schuift langzaam de balans op – zodra ik 50/50 DeGiro/Saxo heb, dan ga ik overwegen wat ik wil gaan doen. Misschien wel ‘full ETF’.

    Wat ik nog wel mis is een manier om cash in een DeGiro account te laten afromen door automatische aankoop van ETF’s. Maar dat is vooral luiheid, want eens in de maand inloggen om een aankooporder te plaatsen is ook geen drama 🙂

    1. Geldnerd

      Ik gebruik ook Firefox, en heb geen problemen met de werking van het platform van Saxo in die browser. Maar er zijn verschillen tussen SaxoInvestor (waar de ‘Binckers’ standaard op zijn over gezet) en SaxoTraderGo. Ik log altijd in via die laatste.

  5. Pieter

    Ik heb de afgelopen jaren mijn portefeuille opgebouwd bij DeGiro omdat dat gewoon makkelijk en snel was. Momenteel ben ik in het proces om dit af te bouwen en om te zetten naar ABN Amro Zelf Beleggen Basis. Ik zit al bij ABN voor een heleboel zaken en Mr FOB rekende laatst nog eens voor dat ze daar erg voordelig zijn (dat lijkt indexfondsenvergelijken punt en el ook te bevestigen).

    Het is allemaal even wennen, maar het werkt best aardig bij ABN. Voordeel is wel automatisch inleggen.

  6. Nancy

    Een kleine correctie: Bux Zero verkoopt geen orders door.

    Quote:
    Steun in Nederland
    In Nederland zal een verbod met open armen worden ontvangen. Zo ook bij onlinebroker Bux, die lang gekant was tegen het doorverkopen van orders van klanten aan het hoogstbiedende handelsplatform. Het is immers niet in het voordeel van de klant, omdat die daar misschien minder goede prijzen krijgt.

    Bron: https://fd.nl/financiele-markten/1419704/eu-is-dicht-bij-verbod-op-doorverkopen-effectenorders

    1. Geldnerd

      De zin over het doorverkopen van orders ging over Trade Republic, niet over Bux. Maar ook voor Bux geldt dat hun verdienmodel voor mij niet transparant is, en dat is voor mij een rode vlag. Ik heb de tekst aangepast zodat dat (hopelijk) duidelijker is.

        1. Geldnerd

          Lijkt me geen vetpot voor ze…

  7. Vigo

    Helemaal eens met Gerben. Ik heb ook lange tijd getwijfeld over Interactive Brokers. En daarna IB (VS ondersteuning) vs Lynx (NL ondersteuning), Heb uiteindelijk gekozen voor IB. Werkt prima, ben er erg tevreden mee. De NL ondersteuning heb je helemaal niet nodig. Op de site van Mustachian Posts staat een uitgebreide IB handleiding, als je die volgt dan kun je er prima mee werken.

  8. A Dividend Dream

    Ik ben ook al 10 jaar met tevredenheid klant bij Interactive Brokers/Lynx. Stortingen zijn een paar uur later beschikbaar. Aan- en verkopen via de app op de telefoon werkt in principe prima, heldere overzichten per dag/maand (allemaal instelbaar). Paar jaar geleden zijn structurele kosten ingevoerd van $5 per maand of iets dergelijks. Bij belegde bedragen van meer dan 25k lijkt me dat goedkoop genoeg. Ik beleg overigens in individuele aandelen, en heb dus verder geen andere fund kosten ofzo.

    1. Gerben

      IBKR rechtstreeks kent de structurele kosten (inactivity fee) niet. Vorig jaar zijn deze afgeschaft.

  9. Michiel

    Ik ben juist overgestapt van DEGIRO, Peaks etc. naar 1 broker, namelijk mijn huisbank ABN. Ik beleg daar in de NT-fondsen en dat bevalt erg goed. De maandelijkse kosten liggen ook behoorlijk laag.

  10. Nancy

    Een nadeel van IB is dat de aandelen niet op jouw naam staan, maar dat alles op “steet name” staat

    1. Gerben

      Naar mijn weten werkt voor consumenten bij alle banken en brokers zo.

  11. Daniel

    Dankjewel voor het herkenbare artikel, het vinden van een extra broker is niet gemakkelijk 🙂 Je schrijft dat bij de Rabobank “het beleggingsaanbod is uitbesteed”. Wat bedoel je daarmee? Op de Rabo-website staat hun actuele assortiment van beleggingsfondsen en ETF’s per januari 2022 en daar zit wel een hele rits BNP fondsen tussen, maar ook van een aantal andere grote aanbieders… Ikzelf zat bij Alex/Binck/Saxo en heb sinds zes maanden de helft overgeheveld naar Rabo. Volgende maand open ik een nieuwe rekening bij ING en dan gaat het restant van Saxo daarnaartoe, zodat alles eind dit jaar “veilig” bij een Nederlandse grootbank zit. Dat voelt toch beter.

    1. Gerben

      Weet niet of het volledig is uitbesteed. Maar de Rabo beleggen desk gaf bij mij iig een keer aan zelf geen rechtstreekse Euroclear aansluiting te hebben, maar de bewaring aan BNP Paribas te hebben uitbesteedt.

      “Al meer dan 240.000 klanten beleggen met Rabo Zelf Beleggen” staat er nu op de site. Dat is vrij weinig in vergelijking met DeGiro en Interactive Brokers die beide rond de 2 miljoen accounts zitten. Dus kan me wel voorstellen dat Rabo eea moet uitbesteden.

      1. Geldnerd

        Mijn beeld is inderdaad ook dat orderafhandeling en bewaring door BNP Paribas gedaan worden. Want Rabo is door haar in mijn ogen weinig aantrekkelijke aanbod op dit gebied een kleintje in particulier beleggen. Niet belangrijk genoeg blijkbaar.

  12. Kapitalisman

    Hier ook een tevreden gebruiker van IBKR. Wat houdt Geldnerd tegen om voor IBKR te kiezen?

    1. Geldnerd

      Niets. Behalve dat ik het liefst maar één broker heb en geen zin heb in ‘gedoe’.

  13. Marc

    Ik zit bij ‘brokers’ ASN-bank en Meesman. Voor mij zijn dat geen brokers, want ze hebben een heel beperkt aanbod en ASN ook alleen hun eigen huisfondsen.
    Ik wil graag een keer aan de slag met echte aandelen. Daarbij wil ik liefst een Nederlandse partij of anders een Europese partij uit een betrouwbaar land (dus geen Cyprus). Ook de schimmige bedrijfsmodellen vallen af. Als ik jouw verhaal goed begrijp, dan blijft alleen Saxobank over. Amerikaanse partijen sla ik uit principe over.

Reacties zijn gesloten.