RTL over financiën

Twee berichten op één dag, dat doe ik niet vaak. Maar vandaag ‘moet’ het even.

Dit weekend gaat het RTL Weekend Magazine over persoonlijke financiën. Normaal word ik dan al achterdochtig. Ik houd ook niet van programma’s als ‘Een dubbeltje op z’n kant’ en ‘Uitstel van executie’. Want dat gaat allemaal niet om de dingen waar het volgens mij om gaat, namelijk zelfbeheersing en volhouden. Maar uit nieuwsgierigheid heb ik het Weekend Magazine wel gelezen.

En ik werd niet teleurgesteld. Het was weer bedroevend. Een artikeltje over wat appjes om je financiën bij te houden. Wat verhaaltjes van ‘echte’ mensen over hun maandinkomen en maandlasten. Een artikeltje over de dooddoeners van persoonlijke financiën. Hou je inkomsten en uitgaven bij, ongelofelijk wat een inzicht. Een stukje over ‘goedkope’ stedentrips naar Oost-Europa. En als afsluiter een artikeltje over allerlei portemonnees die je kunt kopen om al dat geld dat je overhoudt in te bewaren.

Eigenlijk had ik niet anders verwacht, maar het stelt me toch teleur. RTL Nieuws is een organisatie die het grote publiek moet kunnen bereiken. Maar dergelijke stukjes, met weinig diepgang, zullen (vrees ik) niet heel veel bijdragen aan het vergroten van het financieel bewustzijn. En dat is een gemiste kans.

Ik merk het ook in mijn dagelijkse leven, het lijkt wel of de meeste mensen gewoonweg niet dieper in hun eigen financiën willen duiken. Cijfers. Bah. Eng. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, omdat ik zowel in werk als privé dol ben op cijfers, maar veel mensen zijn dat duidelijk niet. Dus er is nog veel werk te doen!

Heb jij ideeën hoe we kunnen bijdragen aan het financieel bewustzijn van mensen?

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Chris

    Al een paar keer geprobeerd in mijn vrienden en kennisen kring. Op een enkeling na wordt je glazig aangekeken en wordt er overgegaan tot de orde van de dag.

    Eigenlijk ook niet gek. De media zijn één groot reclame blok voor consumeren en uitgeven. Genieten in het hier en nu. Na mij de zondvloed.

    De consuminderaars en financieel onafhankelijken zijn een subcultuur waar een groot deel van de mensen nooit van gehoord heeft of geen belangstelling voor heeft.

    Benader het eens vanuit een andere hoek: hoe zou de wereld er uit zien als iedereen financieel bewust is? Zou de economie niet stilvallen op aangepast koopgedrag? Zouden de huizen niet nog onbetaalbaarder worden en de aandelen nog verder overgewaardeerd omdat iedereen op dezelfde manier voor zijn oude dag zorgt?

    Zijn de fianciële bloggers zoals jij en de lezers van deze blogs eigelijk niet een financiële elite? Niet op het vermogen dat we bezitten (of juist niet bezitten) maar omdat we bewust zijn van onze financiële positie en van de keuzes die we kunnen maken en de gevolgen die deze keuzes kunnen hebben?

    Zware kost op de vrijdagavond 🙂

  2. Financieel vrij!

    (Blijven) bloggen! Mede vanwege het gemiddelde kennisniveau op het gebied van personal finance, ben ik zelf met mijn blog gestart. Maar het is een lastige, omdat de gemiddelde Nederlander het beter heeft dan in het verleden, en daardoor de noodzaak door velen niet wordt gezien…

  3. VeggieMo

    In het onderwijs zou financieel bewustzijn gegeven kunnen worden. Dat kan in heek veel vakken, van economie tot maatschappijleer, rekenen, wiskunde. In de jaren tachtig zat ik op het voortgezet onderwijs en toen kregen we eens les over persoonlijke financien. Wat is een modaal salaris en wat zijn ongeveer de vaste lasten. Ik vond dat heel boeiend.
    En dan wat eenvoudige boekhoudkundige kennis erbij, lijkt me ook handig.
    Naar onze zoons zijn we al vrij snel open geweest over onze financien. Onze zoons vonden dat interessant, manlief en ik vertelden er graag over. Maar ik vraag me af hoe gemotiveerd ouders zijn als die financieel bewustzijn voor zichzelf al niet zo belangrijk vinden.

  4. Bon

    Ik ben altijd van mening dat als je mensen ergens van bewust wilt maken, dat je dan op de lagere school moet beginnen en op de middelbare en hogere scholen als vaste verplichte vak geven. Daar moet dan ook ‘het invullen van de belastingpapieren’ erbij nemen. Mensen moet leren hoe je met je geld om moet gaan. Zeker als de overheid zich meer terug trekt. Leer hoe geld voor je kunt laten werken en leer je grenzen kennen met geld. Kinderen pikken dat sneller op dan volwassenen. Begin spelendewijs (lagere school) en hoe ouder hoe serieuze je het moet aanpakken.

  5. Sas

    Het zou vanuit de overheid gestimuleerd moeten worden, maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren zolang het in de wereld op hoog politiek niveau nog steeds om macht gaat. En met geld heb je meer macht, om meer geld te bezitten moet de consument meer consumeren en het balletje is rond.

    Groetjes Sas

  6. Mr FOB

    Zoals Financieel Vrij zegt, blijven bloggen. Ik ben ook pas een blog over financieel onafhankelijk worden begonnen om anderen te helpen financieel bewuster te worden en zelf van de reacties ook weer te leren.

  7. Project Lonica

    Is dit niet precies hetzelfde probleem als met gezond eten? Een rare dieethype spreekt meer tot de verbeelding dan duurzaam op je eten letten. Financieel verstandig leven gaat ook over consequent en langdurig iets doen (of laten). Saai dus. Mensen willen snelle, spectaculaire resultaten.

Reageren is niet mogelijk.