Privacy: Dag Evernote, hallo Standard Notes?

Een van de onderwerpen in mijn zoektocht naar meer privacy en betere informatiebeveiliging is Evernote. Het digitale notitieboek dat ik al sinds 2012 gebruik. Ik ben er qua gebruikersgemak erg tevreden over. Het staat op al mijn apparaten (laptop, tablet, en smartphone), dus ik kan altijd een notitie raadplegen of bewerken. De meeste blogposts op mijn site zijn hun leven begonnen met een werktitel en een aantal steekwoorden in Evernote. Het kan prima omgaan met de dingen die ik op wil slaan: tekst, afbeeldingen en af en toe een ander soort bestand als bijlage.

Maar ik ben me ook goed bewust van de nadelen. Evernote data staat volledig in de Verenigde Staten en valt onder de privacyregels daar. Die ik niet vertrouw. Je kunt je data niet zomaar standaard versleutelen. De software is niet open-source. En ik heb een relatief goedkoop abonnement op Evernote, dat inmiddels niet meer verkocht wordt. Eigenlijk erger ik me aan de regelmatige verzoeken tot upgraden naar een duurder abonnement, terwijl ik al betaal…

De afgelopen periode heb ik wel de informatie uit Evernote verwijderd die ik té privacygevoelig vind, of die raakt aan onze beveiliging. Denk daarbij bijvoorbeeld aan details over de inrichting van ons computernetwerk thuis, en mijn accounts en wachtwoorden. Het heeft er toe geleid dat ik in Evernote eens goed opgeschoond heb. Voor die opruimactie stonden er zo’n 1.200 notities, inmiddels nog maar ongeveer 350. Vooral conceptblogjes en lijstjes, bijvoorbeeld mijn inpaklijst voor vakanties. En informatie voor de opleiding die ik volg.

Onlangs heb ik dus de stoute schoenen aangetrokken, en Standard Notes geïnstalleerd. Op papier biedt dit alle functionaliteit die ik nodig heb. De applicatie is open-source en beschikbaar voor alle platformen. Je kunt het op een onbeperkt aantal apparaten installeren. Standaard zijn alle notities versleuteld en alleen voor jezelf toegankelijk. En migratie van je notities vanuit Evernote wordt ondersteund. Ook Standard Notes is overigens een Amerikaans bedrijf.

De installatie was simpel. Ik heb wel meteen een betaald abonnement genomen voor één maand. Dit om serieus te kunnen testen of dit voor mij een volwaardige vervanger is voor Evernote. Het doel is eigenlijk om helemaal van Evernote af te stappen.

De gebruikersinterface van Standard Notes is even wennen, maar wel heel intuïtief. Dat komt uiteindelijk vooral omdat ik al heel lang gewend ben om Evernote te gebruiken. Het kost me nog geen uurtje om eraan gewend te raken. De functionaliteit van de app is op mijn laptop veel lichter dan ik gewend ben van Evernote, maar het bevat wel alle functies die ik vaak gebruik. Al snel ben ik aan het experimenteren met alle add-ons die Standard Notes biedt, de vele verschillende ‘themes’, waarmee je allerlei aanvullende functionaliteit beschikbaar krijgt. Zo is er een heel complete spreadsheet, maar ook behoorlijk geavanceerde tekstverwerkers. Het kostte me wel wat moeite om de 2-factor authenticatie aan het draaien te krijgen in mijn Authenticator app op de smartphone maar uiteindelijk lukte dat.

De conversie van notities vanuit Evernote viel me tegen. Ondanks diverse pogingen met verschillende instellingen verdween de indeling in notebooks. Ook werden de notities omgezet in platte tekst. Maar eigenlijk vond ik dat met ‘slechts’ 350 notities nog best overkomelijk. Totdat ik begon aan de afbeeldingen en andere bijlagen die ik in de notities heb hangen. Dat waren er best veel.

Om met afbeeldingen en bijlagen te werken heb je de add-ons Bold Editor en FileSafe nodig. Daarmee kun je bijlagen rechtstreeks in je notities hangen. Eerst worden ze versleuteld. Maar vervolgens worden ze opgeslagen in een cloud van jouw keuze. Bij Dropbox, Google Drive, Amazon Web Service (AWS S3), of op een WebDAV server.

Tsja, en dat is eigenlijk niet mijn bedoeling. Ik wil juist minder afhankelijk worden van externe clouds. Ik heb geen Dropbox account, Google heb ik leeggehaald, en aan AWS wil ik niet beginnen.

Dus voorlopig ben ik afgehaakt. Het abonnement is alweer beëindigd, mijn account is verwijderd en ik heb de software verwijderd van mijn apparaten. Ik ga de ontwikkeling van Standard Notes wel in de gaten houden. Als zij andere opties toevoegen voor bijlagen ga ik er zeker weer naar kijken. Maar voor nu blijf ik nog even bij Evernote. Met als winstpunt dat ik daar enorm heb opgeruimd, dat wel.

Ik heb ook nog even gekeken naar Typora. Maar die heeft ook geen fijne ondersteuning voor bijlagen én geen ondersteuning voor de migratie vanuit Evernote. Bovendien is Typora ook (nog) niet beschikbaar voor mijn tablet en smartphone. Dus ik zoek rustig nog even verder.

Migreer jij wel eens naar andere software?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Ik ben (toevallig ook sinds 2012) enorm fan van DailyNotes. Die houdt het meeste lokaal. Tenminste een aantal jaar later kon syncen via iCloud e/o Dropbox. Maar ik had al zoveel aantekeningen staan dat dat bij mij niet werkte. En toen heb ik net als jij weer een lange zoektocht gemaakt naar een alternatief. Maar niet gevonden….
  Momenteel wordt Daily Notes trouwens al twee jaar niet meer geüpdatet. Bij een nieuwe job ga ik maar eens een verse start maken in een andere app. Ben dus benieuwd naar de uitkomst van jouw zoektocht!.
  (Heb zelf trouwens wel een hekel aan app’s in abo vorm. Liever betaal ik een keer wat meer voor lifetime toegang dan maand in maand uit een (klein) bedrag. Iets met #teamlagelasten 😉 )

  1. Geldnerd

   Daily Notes! Dat gebruik ik zakelijk ook, sinds 2012. Tot op de dag van vandaag. Ik heb het even overwogen als alternatief, maar inderdaad ook gezien dat het al twee jaar stilstaat. Jammer, want het bevalt nog steeds uitstekend.
   En ik betaal zelf ook liever een keer dan maandelijks…

 2. Bon

  Een nieuwsgierig vraagje, waarom gebruik je geen Dropbox?

  1. Geldnerd

   Omdat het Cloud is. En Cloud is de computer van iemand anders. En die wil ik vermijden.

 3. Niels

  Dus de ‘notities’ app van Apple valt dan ook voor je af? – want gaat via de iCloud. Maar zodra er een synchronisatie plaatsvind loopt het toch altijd via een ‘cloud’?
  Ik was eerst huiverig of alles wel zou werken maar voor mij werkt ‘notities’ fantastisch. Of ik nu op mijn iPhone, iPad of MacBook werk, het is altijd beschikbaar.

  1. Geldnerd

   Ja, die gebruik ik ook maar heel beperkt. Ik werk vooral met QNotes, een notitie-app op mijn eigen server die ook (via VPN) repliceert naar mijn smartphone en tablet. Elke cloud is de computer van iemand anders.

 4. Tom

  De meeste notities maak ik als ‘concept’ in mijn mailbox. Zou dat een optie zijn?

  1. Geldnerd

   350 notities in ruim 30 notitieboeken, dat wordt me iets te onoverzichtelijk….

 5. René

  Ik heb een paar maanden geleden geïnvesteerd in een Synology NAS. De Notes applicatie is het bekijken waard. Het is geen enkel probleem om de NAS aan het internet te koppelen met ‘niet-admin’ gebruiker en 2 weg authenticatie.
  Daarnaast krijg je een hele suite aan kantoorsoftware, ‘drive’-functionaliteit etc.
  Alles in eigen hand en volledig encrypted. Ook voor de niet technisch aangelegde mensen goed in te stellen en beheren.

  De DS218 Play kost zo’n 230 euro en 2 SSD’s van 512GB kosten ongeveer 130 euro. Dat lijkt een hele investering, maar uitgaven aan licenties en abonnementen tellen ook aardig op.

  Demo-omgeving:
  https://demo.synology.com/nl-nl

  Ik vind het een briljant apparaat (zelfs met mijn 25 jaar tech-IT ervaring).

  1. Geldnerd

   Ik gebruik zelf een QNAP, ook met een prima Notes app die ik ook gebruik, en mijn enthousiasme voor QNAP is net zo groot als jouw enthousiasme voor Synology!

   1. René

    QNAP en Synology zijn beide prima apparaten met vergelijkbare functionaliteit.

Reageren is niet mogelijk.