
Afgelopen vrijdag spatte de opluchting in Den Haag van het scherm af. Er was (wederom) een pensioenakkoord. Net als vorig jaar. De opluchting was wel begrijpelijk. Minister Koolmees wil nog snel met de benodigde wetgeving aan de slag, en de Tweede Kamerverkiezingen zijn volgend jaar maart al. Dus hij heeft een beetje haast om de pensioenhervorming nog als ‘zijn succes’ te kunnen claimen en de benodigde ‘staatsman’ en ‘hervormer’ puntjes binnen te kunnen slepen. En de vakbonden en werkgevers hadden een heel ander belang. Die weten dat na de zomer de verkiezingscampagne losbarst. Dan loop je altijd het risico dat controversiële en ingewikkelde onderwerpen geparkeerd worden tot na de verkiezingen. En dan moet je maar afwachten wie er gewonnen heeft, wat voor coalitie er komt, en wat die met elkaar afspreken over het thema. Kortom, de verschillende partijen hadden zo hun eigen redenen om opgelucht te zijn.
Wat er precies is afgesproken weten we nog niet. Het schijnen 5 A4tjes te zijn en het FD claimt ze te hebben. Ik heb ze zelf nog niet kunnen vinden. De komende dagen overleggen de vakbonden en werkgevers met hun achterban. Als daarbij geen ongelukken gebeuren (en dat is niet 100% zeker, al klonken de partijen vrijdag bij de presentatie uiteraard positief) gaat het verhaal met de achterliggende berekeningen naar de Tweede Kamer. Ik ga er van uit dat de hele stapel documenten dan ook openbaar wordt. De verzekeraars meldden afgelopen zaterdag in elk geval dat ze al een ‘weeffout’ gevonden hadden. Politiek correcte terminologie voor iets dat je niet goed uitkomt of waar je het niet mee eens bent.
Afschaffing doorsneesystematiek
Ook ik ben er nog niet helemaal gerust op. Eén van de issues van de nieuwe plannen was en is de compensatie voor de afschaffing van de doorsneesystematiek, de bijdrage van jongere werknemers aan het pensioen van oudere collega’s. Als je dat doet ontstaat er een gat in de pensioenopbouw van werknemers ouder dan 35 (ja, ik heb hier eigenbelang…). Deels lijkt dat opgelost als ik de berichten zo lees, maar het FD meldt dat er in de tekst staat dat ‘er een adequate compensatie moet komen’ voor de gevallen waar dat niet zo is. Uhuh. Blijft dus een bommetje.
Rekenrente wordt projectierendement
Een ander issue was de rekenrente, die pensioenfondsen moesten gebruiken om hun toekomstige verplichtingen te berekenen. Die is gebaseerd op de kapitaalmarktrente. En die zweeft al een hele tijd rond de nul, voorlopig is daar geen zicht op verbetering. Vrijwel iedereen wilde daar dus van af. Pensioenen gaan in het nieuwe stelsel meer meebewegen met de financiële markten. Pensioenfondsen mogen pensioenen gaan berekenen met een ‘projectierendement’. De hoop is dat uitkeringen dan minder omlaag hoeven en vaker stijgen. Ik ben vooral benieuwd wie dat projectierendement gaat vaststellen en wat daarvoor de basis wordt.
Zware beroepen
Blijkbaar gaat er ook iets extra gebeuren voor de zware beroepen, een ingewikkelde en deels subjectieve discussie. Wat precies is nog niet duidelijk, al klonk het bedrag (€ 200 miljoen bovenop de € 800 miljoen die al was afgesproken) mij niet erg hoog in de oren.
Nabestaandenpensioen
Er zijn ook afspraken gemaakt over het nabestaandenpensioen, blijkt volgens het FD uit de A4tjes. Dat is relevant voor Geldnerd en Vriendin, wij gebruiken het nabestaandenpensioen als alternatief voor een overlijdensrisicoverzekering op onze hypotheek. Het nabestaandenpensioen wordt gebaseerd op risicodekking, een soort verzekering dus. Bij overlijden houdt de partner recht op een levenslange uitkering, het eerdere idee van beperking tot vijf jaarsalarissen heeft het (gelukkig voor Geldnerd en Vriendin) niet gehaald. De hoogte is onafhankelijk van de diensttijd. Nadeel van risicodekking is dat wie uit dienst gaat, niet meer verzekerd is, daarover lijkt afgesproken te zijn dat de dekking nog een tijdje doorloopt na uitdiensttreding.
Smeerolie was nodig
Als ‘smeerolie’ voor het akkoord, om de partners over de streep te trekken, heeft minister Koolmees beloofd om eind dit jaar opnieuw de regels voor pensioenverlagingen te versoepelen. De kans op pensioenverlagingen is dus een stuk kleiner geworden. Ik had dat eigenlijk wel verwacht, een pensioenverlaging vlak voor de verkiezingen is meestal niet zo goed voor je populariteit. Twee vliegen in één klap dus.
We zijn er bijna nog lang niet
Wie denkt dat we er nu bijna zijn: vergeet het maar. Alle achterbannen gaan wat vinden, de Tweede Kamer waarschijnlijk ook. Daarna moet alles verankerd worden in wetgeving. En dan moeten de werkgevers en werknemers alles nog vastleggen in nieuwe pensioenregelingen en daar afspraken maken met de pensioenfondsen. De pensioenfondsen krijgen tot 2026 om over te stappen op het nieuwe pensioensysteem. Er moet in de tussentijd nog heel veel gebeuren voordat we weten wat het voor ieder van ons persoonlijk gaat betekenen.
Houd jij het pensioennieuws in de gaten?
NB: Uiteraard ben ik niet de enige financiële blogger die hierover schrijft. Groeigeld schreef vrijdag al over het pensioenakkoord. En Stoppen Voor Mijn Vijftigste (SVMV) noemde het gisteren een ver-van-zijn-bed-show en vaag. Overigens heeft Nieuwsuur een heel informatief filmpje gemaakt, SVMV verwees er ook naar.
Ja, als eind 50’er heb ik ook een groot eigenbelang!
Vrijdag had ik erover geblogd (niet bedoeld als reclame, zie https://groeigeld.blogspot.com/2020/06/definitief-pensioenakkoord.html) en aan de vele reacties te zien zijn er nog erg veel vragen. De groep 40-55 jaar wordt zeker de dupe als er niets gecompenseerd wordt. Er komt zeker meer flexibiliteit maar ook veel meer onzekerheid.
De kamerbrief kun je hier vinden: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2019/06/05/kamerbrief-principeakkoord-vernieuwing-pensioenstelsel/kamerbrief-principeakkoord-vernieuwing-pensioenstelsel.pdf
Verwijzing naar jouw blog staat aan het eind van mijn blog. En de Kamerbrief waar je naar verwijst gaat over het akkoord van vorig jaar. Een Kamerbrief voor het akkoord van eind vorige week is er helaas nog niet.
Ja, het is jammer dat er nog veel onduidelijk blijft. Dat filmpje van de NOS geeft het wel mooi weer.
Bedankt voor de verwijzing!
Gisteren las ik op de NOS dat er voor de ‘tussengeneratie’ een oplossing is voor pensioenfondsen (https://nos.nl/artikel/2337092-eindelijk-een-pensioenakkoord-wat-zijn-we-wijzer-geworden.html). Las ergens dat, zolang je bij je pensioenfonds blijft zitten, door hen gecompenseerd wordt. Als je overstapt ben je die compensatie dus kwijt. Baal ik als 35-jarige van want ik verwacht niet met gehele werkende leven als ambtenaar te blijven werken..
Sja Geldnerd, het blijft een mooi dossier, die pensioenen. Net zoals bij jou (ik ben 43) is het afschaffen van de doorsneepremie voor mij een ‘aandachtspuntje’. Het ‘invaren’ van het oude bij het nieuwe systeem wordt ook interessant, gezien o.a. de gewijzigde pensioenleeftijd tussen de regimes.
Ik snap zó goed dat voor velen dit een ver-van-mijn-bedshow is, en bovendien onbegrijpelijk. Het enige advies dat je hierop kan geven is: zorg dat je zo min mogelijk afhankelijk bent van je eerste (AOW) en tweede (werknemer) pensioenpijler en werk aan je derde (lijfrente) en vierde (spaargeld) pijler. Om te voorkomen dat je de vijfde pijler moet gebruiken (doorwerken).
Ik zie de verdere concrete uitwerking van mijn eigen pensioenfonds met aandacht tegemoet.
Ik heb er weinig vertrouwen in dat ik over 30 jaar nog kan rekenen op een redelijk pensioen. Ik ben dan ook van plan om dit jaar te starten met een pensioen beleggingsproduct. Ik heb ieder jaar een beetje jaarruimte en onlangs uitgezocht hoeveel mijn reserveringsruimte is. Ik wil i.i.g. een inhaalslag maken door de jaarruimte van 2013 en 2014 te benutten.
In het hele verhaal komen de verzekeraars niet voor, behalve dan bij de weeffout. Wat heeft dit akkoord voor invloed op de pensioen contracten tussen werkgevers en verzekeraars!
De verzekeraars leveren de producten in pijler 3 van ons huidige pensioenstelsel, de individuele aanvullende pensioenen. En ze voeren pensioenregelingen uit voor veel werkgevers. Ik heb me er niet echt in verdiept, maar ik vermoed zomaar dat ze vrezen minder te kunnen verdienen…
Volgens mij doen verzekeraars veel lijfrenteverzekeringen voor zelfstandigen. Een FOR kun je bijvoorbeeld in zo’n product gieten. Ik heb geen cijfers, maar dat kunnen er zomaar best veel zijn.
Ik zie het vooral somber in voor de jonge generatie. Politiek zal de uitgestelde belasting uiteindelijk naar voren willen halen en dus gaan belasten. Daarbij verwacht ik minder rendement op de aandelen en obligaties.