Onze inkomens staan al 10 jaar stil!

Toch bijzonder. Ik zou minder gaan bloggen, en toch staan er deze week weer twee blogjes klaar. Het verschil is dat het nu niet meer ‘moet’, zullen we maar zeggen… En soms komen er nieuwsberichten langs die om een reactie vragen.

Zo meldden diverse media afgelopen week dat het inkomen van de meeste werkende mensen tussen 2007 en 2017 nagenoeg gelijk gebleven is. De aanleiding was een mooi persbericht van het CBS, waarin je ook nog kon lezen dat het mediane persoonlijke inkomen van werkenden het hoogst is in Rozendaal (Gelderland), gevolgd door Bloemendaal, en het laagst was in de waddengemeenten Schiermonnikoog, Vlieland en Ameland.

Bij dit soort berichten vraag ik me altijd meteen af hoe het met mijn eigen situatie zit. En dan ben ik blij dat ik al meer dan 15 jaar alles nauwkeurig bijhoud. Want na slechts een half uurtje klooien met Excel heb ik weer een stukje inzicht om met jullie te delen.

De basis is een spreadsheet die ik ooit eens gemaakt heb met mijn verhouding bruto / netto salaris sinds 2008. Daar zit een gat in van 2014 tot 2016, en dat heeft uiteraard te maken met ons verblijf in het Verre Warme Land. Het groene vlak is mijn netto-salaris, het bedrag dat maandelijks op mijn bankrekening wordt gestort. Het oranje vlak is de loonheffing, en licht-oranje mijn pensioenpremie. Die drie componenten samen vormen mijn bruto salaris. Voordat jullie trouwens gaan speculeren, om verwarring te zaaien hebben de horizontale aslijnen niet € 1.000 als eenheid.

Maar we focussen even op mijn netto-salaris, het groene vlak. Wat ik ook heb gedaan is het salaris van 2008 op 100% gesteld, en jaarlijks gecorrigeerd voor de inflatie. Dat is de rode lijn.

Niks aan de hand, zou je zeggen. Mijn groene vlak ligt begin 2019 behoorlijk hoger dan de rode lijn, ongeveer 14%. Maar… In die periode heb ik twee keer promotie gemaakt, er ‘een schaaltje bijgekregen’ zoals dat in overheidsland zo mooi heet. Als ik terugdenk aan mijn werk destijds, en ik denk aan mijn werk nu, dan is dat qua verantwoordelijkheid wel een wereld van verschil. Van inhoudelijke financial naar manager van een grote afdeling.

Ik heb dus ook nog even gekeken hoe het geweest zou zijn als ik zou zijn blijven ‘hangen’ op de salarisschaal die ik had op 1 januari 2008. En dat geeft een ander beeld. Dan zou ik nu, na inflatiecorrectie, netto 0,4% meer verdiend hebben dan in 2008, iets meer dan een tientje erbij. Dat lijkt dus inderdaad het beeld te bevestigen dat het CBS schetst. We gaan er als werkenden nauwelijks op vooruit.

En tsja, uit het onderzoek van het CBS blijkt ook dat je het rond je veertigste wel ‘gemaakt’ moet hebben als werkende, want daarna ben je over je top qua inkomen. Dat vind ik dan ook nog wel weer schokkend. Want de huidige veertigers moeten nog bijna 30 jaar werken. Tenzij ze werken aan hun financiële onafhankelijkheid, uiteraard.

Tegelijkertijd was er afgelopen dinsdag het bericht dat de inkomens van huishoudens de sterkste groei sinds 2001 laten zien. Het reëel beschikbare inkomen van huishoudens is (volgens datzelfde CBS) vorig jaar gegroeid met 2,6 procent. Dat heb ik uiteraard ook nog even gecheckt, en dat haal ik niet. Mijn netto inkomen was in 2018 ‘slechts’ 2,2% hoger dan in 2017.

Hoe heeft jouw inkomen zich de afgelopen 10 jaar ontwikkeld?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Op zich toch logisch wanneer je corrigeert voor inflatie?
  Immers als iedereen er 20% bij zou hebben gekregen t.o.v. 10 jaar geleden, dan zou de inflatie ook vele malen hoger hebben gelegen. A) het geld moet ergens vandaan komen en B) geld wordt nu eenmaal besteed – we kunnen het lijden, dus de prijzen gaan mee omhoog.

 2. Pasja

  Best schokkend om te zien, alhoewel mijn gevoel dit wel bevestigd. Ik zit al jaren op mijn max salarisniveau, dit terwijl we steeds meer en complexere taken erbij krijgen. Voel me dan ook meer en meer een loonslaaf;)

 3. Audrey

  Interessant om te zien, leuk dat je het zo uitgewerkt hebt. Ik ben pas in 2011 begonnen met parttime werken in mijn sector en werk sinds 2015 fulltime, dus dat is lastig vergelijken. Wel ben ik in het begin veel te lang rond hetzelfde fulltimesalaris blijven hangen, zelfs zonder inflatiecorrectie. De laatste tijd heb ik goede sprongen kunnen maken.

 4. Mr. Groeigeld

  Interessant. Mijn salaris is afgelopen 19 jaar aardig gestegen door goede beoordelingen. Als ik alleen VAO-vergogingen had gekregen, was dat een stuk minder geweest.

 5. eddie

  De xls geopend en het op een rijtje gezet. Na inflatiecorrectie is het salaris in de afgelopen 10 jaar toch nog met 17% gestegen, waarbij het twee jaar geleden echter nog 19% was. Dit kan kloppen, omdat er geen loonsverhoging was in de afgelopen twee jaar en de inflatie er ieder jaar ervoor zorgt dat de stijging minder groot wordt.

 6. B at Fire The Boss

  Mijn salaris is flink hard omhoog gegaan, maar dat kan ook als jonge consultant. De eerste paar jaren kwam er redelijk wat bij, op een gegeven moment wat minder. Vorig jaar van baan gewisseld, dat was qua salaris een sprong omhoog. Dit jaar was de verhoging (zoals verwacht) weer wat minder.

Reacties zijn gesloten.