Chris van ThePursuitOfHOT zei het nog afgelopen weekend bij de Eindhoven Meet-Up: ‘Altijd moeilijk, politiek op een blog’. Toch ga ik me er weer aan bezondigen. Want er is weer iets waar ik boos, verdrietig en teleurgesteld over ben. Dus klik maar weg als dat je niet bevalt…
Wat dat is? De Paradise Papers. De laatste verzameling documenten die inzicht geeft in de methoden van ‘mensen met iets meer geld dan Geldnerd’ (hallo, koningin Elizabeth en Bono de wereldverbeteraar van U2) en bedrijven (hallo Nike) om de belastingen te ‘ontwijken’. Want dat is het. Wat ze doen is meestal niet illegaal. Erkende belastingparadijzen als de Kaaiman Eilanden, de Britse Kanaaleilanden en ons eigen kikkerlandje werken er graag aan mee. Want misschien haal je er een Euro belasting mee binnen die anders naar een ander land gaat. Over hoe ethisch het is, daar hebben we het liever niet over.
Dicht bij huis, vorige week, kwam het ook nog ter sprake. Tijdens het debat in onze eigen Tweede Kamer over de regeringsverklaring werd premier Rutte vrij stevig aangepakt over de cadeautjes die het nieuwe kabinet geeft aan bedrijven. De verdediging was niet zo sterk, er werd geschermd met ‘werkgelegenheid’ maar onze minister-president wilde niet ingaan op concrete gesprekken hierover. Dat ging vooral over het afschaffen van de dividendbelasting, iets wat geen enkele partij in haar verkiezingsprogramma had staan (maar waar werkgeversvereniging VNO-NCW wel voor lobbyde). In het regeerakkoord staan wel meer cadeautjes voor bedrijven. Voor mij een teken dat Nederland nog niet van plan is om haar status van belastingparadijs in te leveren.
Lang geleden, net na de start van mijn blog, heb ik me hier ook al eens boos over gemaakt. Toen bleek uit onderzoek van de OESO dat burgers sinds de economische crisis verhoudingsgewijs meer belasting waren gaan betalen, en bedrijven juist minder. Dat voelde toen niet eerlijk. Ik had datzelfde gevoel toen ik een paar weken geleden het regeerakkoord las. Voor de burgers moet ik nog maar zien dat we erop vooruitgaan (twee belastingschijven maar ook lage BTW-tarief naar 9%).
Hoe ga jij de belastingen ‘ontwijken’?
Een HOT topic inderdaad. Optimaliseren binnen een legaal kader is volgens mij niet fout. En spelers met veel geld kunnen de specialisten betalen die dat mogelijk maken.
En je haalt het pijnpunt goed aan: er zijn landen die fiscaal interessant zijn, dus gaan andere landen ook een wetgeving maken met een cadeau erin.
Maar stel dat ze dit probleem wereldwijd aanpakken en multinationals meer belasting betalen, dus minder winst en cash flow diagram minder dividend en een lagere koers. Als belegger verlies je dan. Je winst moet dan komen van de regering die de extra inkomsten slim aanwendt…. Twijfelachtig…. ( Sorry voor de ironie)
Maar om de vraag te beantwoorden hoe ik ontwijk: niet. Ik heb geen buitenlandse constructie die niet gekend is bij de overheid. Ik heb zelfs een sub optimaal fiscaal plaatje omdat de beperkingen van sommige fiscale spaarformules te groot zijn tov het fiscaal voordeel.
Ha AmberTree, ik merk dat ik wel worstel met de ethiek versus het al dan niet illegaal zijn. Tegelijkertijd is inderdaad mijn vermogensgroei deels afhankelijk van ‘het systeem’. Geld-Is-Tijd heeft me blijkbaar aan het denken gezet…
Niet. Vorig jaar ons huis verkocht en volgend jaar investeren we het pas weer. Dus veel geld op de spaarrekening (en). Over 2017 en 2018 betalen we netjes vermogensrendementsheffing. Al hoop ik wel dat ze de VRH-verlaging waarover gesproken wordt, voor 1 jan. as regelen.
Ik probeer vooral zoveel mogelijk belasting te ontwijken door zo min mogelijk uit te geven.. Voor elke Euro die ik niet besteed hoef ik ook geen BTW te betalen. En op dit moment ook nog geen vermogensrendementsheffing..
Lees net op de site van Trouw, https://www.trouw.nl/home/staatssecretaris-snel-laat-alle-belastingafspraken-opnieuw-onderzoeken~a931664d/, dat de Belastingdienst weer zijn licht laat schijnen over rulings. Let wel, niet op de inhoud maar of wel alle vinkjes goed zijn geplaatst. Fijn voor de Belastingdienst dat de inhoud buiten beschouwing blijft, waar had men ook de capaciteit vandaan moeten halen na de Glorieuze leegloop. Controle op de vinkjes kan ook worden gedaan door ome Jan de portier of iemand van de catering, toch? En de Tweede Kamer begint aan het middagdutje.
Woonachtig in de buurt van de grens, ontwijk ik graag belasting door inkopen te gaan doen in Duitsland. Heel veel dingen zijn er zoveel voordeliger, dat het gewoon suf zou zijn om het niet te doen.
Vanochtend zag ik jouw post binnenkomen en ik heb er een tijd over zitten nadenken.
Zou ik belasting ontwijken als ik daar de kans voor zou krijgen zonder dat het strafrechtelijke vervolging oplevert? (ontwijking, geen ontduiking) Waarschijnlijk wel. Maakt dat van mij een slechter mens dan degene die het niet doet of ben ik gewoon eerlijker in mijn uitspraken dan de rest?
Ondanks dat het onethisch is of lijkt, valt het gewoon binnen de wetgeving. Net zoals tegen lage bijtelling rijden in een zeer vervuilende hybride leasebak die nog nooit een oplaadstekker van dichtbij heeft gezien of medewerkers 2 tijdelijke contracten geven en vervolgens weer 3 maanden buiten de deur zetten.
Wanneer ik belasting zou ontwijken. Zou je mij erop aanspreken? Spreek je ook je werkgever erop aan nadat hij de flexwerkers buiten heeft gezet, of houd je je mond omdat je je eigen carrière niet op het spel durf te zetten? Is je buurman met die Outlander phev een slimme gast met weinig bijtelling of een klootzak die alleen maar aan zijn eigen financiële voordeeltjes denkt? Spreek je hem er niet op aan om de goede verstandshouding niet op het spel te zetten? Heb je al je U2 CD’s al weggegooid? (En niet vanwege die Sonos multi room)
Ik vind het lastige vragen. Wat is ethisch en wat niet? Ieder zijn perceptie over ethiek. Ja ik ben het met je eens dat de rijkere op deze aarde meer kansen pakken om de belasting te ontwijken, maar gaan we morgen over naar de waan van de dag of nagelen we deze partijen zo moreel aan de schandpaal, dat we nooit meer muziek van ze draaien, op ze stemmen of iets van ze kopen?
Ik ben niet teleurgesteld, maar berustend. Hoewel, als ik er in mee zou gaan of in zou berusten, waarom roept nadenken over deze blog post dan zoveel meer vragen bij mij op? Waar leg je de balans tussen ethiek en (persoonlijk) voordeel?
Zucht…
Ik heb mijn doel bereikt. Mensen aan het denken zetten. En ik heb dezelfde dilemma’s.
Ik ben er mee eens dat je de mazen van de wet mag opzoeken, dat zou de overheid scherp moeten houden. Helaas gebeurt het niet: onze bewindsvoerders zitten vuistdiep in de lobbyclubjes, ze hebben er baat bij dat we bedrijven en rijken kadootjes blijven geven.
In mijn ogen is Nederland afgelopen weken flink gezakt op de corruptie-index.
In principe hebben bedrijven al verschillende manieren om belasting te ontwijken, en dan legaal. Je kunt investeren, je kunt pensioenvoorzieningen in het leven roepen, waardoor je pas later (waarschijnlijk minder) hoeft te betalen, je kunt een stichting oprichten, enzovoorts.
Op zich heb ik geen morele bezwaren tegen Nederland als belastingparadijs, mits ‘de gewone man’ er ook wat aan heeft. Maak bijvoorbeeld een einde aan brievenbusfirma’s, maar zorg voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat, zodat het hier ook werkgelegenheid oplevert. En misschien ook wat meer gunstige voordeeltjes voor burgers? Maar goed, dat zal allemaal ook wel weer teveel kosten.