Nieuwe kortlopende CAO Rijk

Ruim twee jaar geleden kregen wij rijksambtenaren een nieuwe CAO. Met de vervanging van het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering door een Individueel Keuze Budget (IKB) en een paar salarisverhogingen waarmee ik de inflatie bij kon houden. Maar formeel liep deze CAO tot 1 juli 2020, dus hij was al een paar maanden verlopen.

Aan het begin van de corona-crisis las ik op ons intranet dat de onderhandelingen tussen de werkgever en de vakbonden waren uitgesteld vanwege de toen geldende ‘intelligente lockdown’. En net voor de zomer werden ze hervat, maar liepen ze eigenlijk ook meteen weer vast. En verder bleef het stil.

Tot eind september. Toen was er ineens een ‘akkoordje’. Met een beperkte set onderwerpen en een beperkte looptijd, de CAO geldt namelijk voor de periode 1 juli 2020 tot en met 31 december 2020. Op de website van de Rijksoverheid kun je het onderhandelingsakkoord downloaden.

Tijdens een saaie vergadering heb ik het onderhandelingsakkoord even doorgelezen. Allereerst heb ik natuurlijk even opgezocht wat het mij financieel op gaat leveren.

 • Per 1 juli 2020 stijgen de salarissen met 0,7%, dit wordt vanaf november uitbetaald (in november dus terugwerkende kracht voor de periode vanaf 1 juli).
 • In november krijgen we een eenmalige uitkering van € 225 (bij volledig dienstverband van 36 uur, anders pro rata). Er staat in het akkoord niet of dit bruto of netto is. Ik neem maar aan dat het bruto is, en dat ik dus ongeveer de helft meteen weer mag afdragen aan de collega’s van de Belastingdienst.
 • In december krijgen we een eenmalige thuiswerkvergoeding van maximaal € 363 netto, gebaseerd op dit onderzoek van het NIBUD. Die moeten we zelf aanvragen ergens de komende maanden. En die wordt dan verrekend met eventuele declaraties die je dit jaar al gedaan hebt als je bijvoorbeeld een beeldscherm of een bureaustoel of andere werkplekvoorzieningen voor thuis hebt gekocht. Dat soort aankopen konden we namelijk, tot een maximaal normbedrag per voorziening, declareren. Ik heb nog niets gedeclareerd, en zou dus recht hebben op de volledige thuiswerkvergoeding.

Er komt dus nog wat extra geld binnen dit jaar. Dat gaat helpen om de kleine achterstand in mijn spaardoelstelling voor 2020 in te lopen.

Over de thuiswerkvergoeding ontstond online de nodige discussie. Zo stond er een column van een boze mevrouw die ik niet ken in het Algemeen Dagblad. Ik ben het overigens wel met haar eens dat het niet netjes is dat de politiek nog niet heeft besloten om zorgmedewerkers extra salaris te geven. Maar om dat nou af te reageren op rijksambtenaren? Dan moet je je misschien een beetje verdiepen in de scheiding der machten en de schaduwmacht in Nederland. Maar gelukkig kreeg die boze mevrouw best veel reacties op haar column. En ook Japke-d. Bouma kreeg veel reacties toen ze online over de thuiswerkvergoeding begon. Iemand schreef zelfs dat ambtenaren nooit goede arbeidsvoorwaarden mogen hebben zolang er mensen zijn die het erger hebben. We hebben als overheid al best veel moeite om talent aan te trekken, dus of dit daarbij helpt waag ik te betwijfelen…

Zelf vind ik het wel getuigen van realiteitszin en visie, die thuiswerkvergoeding. Het akkoord zegt namelijk ook dat de rijksoverheid toe zal gaan naar (structureel) hybride werken, oftewel vaker thuiswerken en minder op kantoor dan voor de crisis. Dat leidt tot interessante vraagstukken rond ondermeer ambtelijk vakmanschap, persoonlijke ontwikkeling, duurzaamheid (minder vervoerbewegingen), betrokkenheid bij en het onderdeel zijn en blijven van een organisatie, en hoe werknemers in teams goed kunnen blijven functioneren. Als manager worstel ik daar ook best wel mee en ben ik echt op zoek naar manieren om in de huidige omstandigheden het werk goed te doen en mijn team gelukkig te houden. Er is in het akkoord afgesproken om daar onderzoek naar te gaan doen.

Er zijn verder afspraken gemaakt over het verduurzamen van vervoer, ook voor lange dienstreizen wordt nu vaker de trein genomen en de mogelijkheden voor het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer worden verruimd (onder andere met een pilot leasefietsen). En vanaf 1 juli 2020 hebben partners recht op doorbetaling van 100% van hun inkomen tijdens de maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof (normaliter was dat een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon).

Ook zijn er afspraken gemaakt over sociale veiligheid. Die zijn nodig, want steeds vaker komen ambtenaren binnen het Rijk in een situatie terecht waarin hun functioneren (publiekelijk) ter discussie wordt gesteld en zij met naam en toenaam in de media worden genoemd. Dat heeft er zelfs toe geleid dat collega’s hun functie opgeven. Ik ben blij dat daar ook meer aandacht voor komt.

Hoe gaat het met jouw arbeidsvoorwaarden?

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Geld Coach

  Over de thuiswerkvergoeding kan je flink discussiëren. Is het terecht en zo ja is dan het bedrag te rechtvaardigen? Überhaupt, voor welke branch dan ook, vind ik dat een onkostenvergoeding om thuis te werken op zijn plaats is. Je gebruikt immers producten die je zelf aanschaft zoals koffie en thee. Daar komt ook de verwarming en de elektriciteit bij. Vooral in de komende koudere maanden zal het iedere dag branden van de kachel flink terug te zien zijn in het verbruik.

  1. Geldnerd

   Eens. Ik ben in elk geval blij dat het onderzoek van het NIBUD als basis gebruikt is, en dat er niet weer iets nieuws verzonnen is. Het is natuurlijk een gemiddelde en persoonlijke omstandigheden verschillen, maar het erkent wel de werkelijkheid waar we dit jaar in leven. Ik hoop van harte dat het een voorbeeld is voor andere organisaties.

 2. Audrey

  Ik vind het altijd zo lekker als je zo’n verhoging met terugwerkende kracht gestort krijgt. Slaat op zich nergens op, maar ik word blij van zulke mini-bonusjes, haha.

  1. Geldnerd

   Ik heb er een dubbel gevoel over…. Het liefst heb ik het meteen. Dan kan ik het zelf aan het werk zetten. Nu voelt het toch een beetje alsof de werkgever renteloos voor mij spaart. Dat had ik eerder ook met vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Inmiddels hebben we Individueel Keuze Budget, dat laat ik dus maandelijks uitbetalen.

 3. Martijn

  Is het bij de overheid dan ook zo dat de reiskosten vergoeding vervalt bij thuiswerken?
  Een thuiswerkvergoeding is een goed idee. Ik ben het er ook mee eens dat veel niet-ambtenaren het veel slechter hebben. Eigenlijk zouden de voordelen die ambtenaren krijgen bij wet geregeld moeten worden voor iedereen.

  1. Geldnerd

   De meeste rijksambtenaren krijgen geen reiskostenvergoeding, maar hebben een OV-kaart voor woonwerkverkeer. Voor de ambtenaren die wel een vaste reiskostenvergoeding krijgen is die inmiddels stopgezet, ja.

 4. Truus Kleintje

  Ik vind het lastig dat in deze onzekere periode waarin zoveel mensen zich zonder baan of inkomsten moeten redden er een cao wordt afgesloten waarbij mensen het beter krijgen. In zoveel bedrijven wordt werknemers gevraagd een stapje terug te doen in hun inkomsten of secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor mij getuigd de nieuw afgesloten cao voor rijksambtenaren allesbehalve realiteitszin, visie en compassie met de medeburgers en ik had het prettiger gevoeld als er een nullijn was afgesproken.

  1. Geldnerd

   Ik weet niet of ambtenaren het ‘beter krijgen’. De inflatie is immers nu 1,1%, de loonsverhoging is 0,7%. Maar ik kan me voorstellen dat je het contrast met andere sectoren groot vindt. Ik hoop dat je dat andersom ook zo voelt als het economisch weer goed gaat, en de salarissen in het bedrijfsleven meestal sterker stijgen dan de ambtenarensalarissen. Ambtenaren zijn ook maar gewone mensen met een gezin, een huis, en huur of hypotheek die betaald moeten worden.

   Zelf vind ik het, zoals ik schreef, vooral vervelend voor de mensen in de zorg. Die verdienen naar mijn mening echt beter dan wat ze nu krijgen. In de commerciële sector vind ik het logisch dat je enigszins meebeweegt met de conjunctuur (dat vond ik ook al toen ik zelf nog in het bedrijfsleven werkte). De bomen zijn een aantal jaren tot in de hemel gegroeid, en nu is dat weer even niet zo.

 5. Geldsnor

  Thuiswerkvergoeding? Nee, ik zou zelfs zeggen “uiteraard” niet. 100% doorbetaling bij bevallingsverlof? Nope! Ik mag ruim 70% zélf betalen. Die 50% geldt namelijk tot het maximumdagloon. Je krijgt dus nooit méér dan ongeveer 100 EUR per dag (bruto). Dat is ongeveer 25% van mijn normale dagloon.

  Verder heb ik 25 vakantiedagen, geen adv, geen andere “perks”. Geen CAO, geen salarisverhogingen behalve daar waar een hogere productiviteit of waardetoevoeging tegenover staat. Inflatie-compensatie kennen we niet.
  Ik heb wel een goed inkomen & een lease-auto 😉

 6. Marianne

  Ik denk dat de ambtenarij een beetje een voorbeeld functie heeft wat dit betreft. Thuiswerken stimuleren en het gesprek openen voor vergoeding in andere bedrijven…

 7. uitklokken

  De salarisstijging is geannualiseerd 1,4%. Dat lijkt me alleszins redelijk en ongeveer gelijk aan de inflatieprognose. Hoewel inflatie een slechte indicator is dit jaar (brandstofprijzen als je thuis werkt).
  Ik maak me nooit zo druk over ambtenarensalarissen die we met zijn allen betalen. Gewoon eerlijk loon naar werk. Wat mij betreft verdien je die salarisstijging dus zeker. Ik maak me drukker om de effectiviteit van allerlei ongecontroleerde stokpaardjes zoals het Wopke-Wiebesfonds…

 8. Stella

  In mijn branche (mbo onderwijs) is er een nieuwe cao: een verhoging van 3,35% die op 1 juli jl in is gegaan. Daarnaast kregen we in juli een eenmalige uitkering van € 825,- bruto (voor parttimers gold de uitkering naar rato van de betrekkingsomvang). Al met al niet onaardig. Ik kan niet spreken voor andere onderwijsvormen (oa basisonderwijs, voortgezet onderwijs) maar in het mbo zijn de salarissen zekere niet slecht! Een thuiswerktoeslag wordt niet over gesproken voor zover ik weet, maar ook wij moeten veel thuis doen, inclusief lesgeven. Koffiekosten en stookkosten heb ik nog niet kunnen declareren!

  1. Geldnerd

   Ik zou de thuiswerkvergoeding graag ruilen voor een salarisverhoging van 3,35%….

   1. Ap

    Ik val in de categorie rijksambtenaren met een zorg functie in de Forensiche Psychiatrie. Het is een eerste lijns zorg en behandel functie en hier zou wel wat meer aandacht en waardering mogen zijn. Ik mis dat in deze interim CAO.

   2. stellaiszuinig

    Dat begrijp ik, nogmaals… wij hebben niets te klagen en mij hoor je dan ook niet!! Ik ben dik tevreden!

 9. Stoomtram

  Hoi Geldnerd, altijd fijn als je over de CAO/ IKB/ etc schrijft 🙂 dat is toch altijd maar lastig te doorgronden… (om maar niet te spreken van de ABP inleg). Toevoeging hierop (ook boven al kort genoemd): Als rijksambtenaren kregen wij allen een email waarin we werden verzocht de reiskostenvergoeding stop te zetten. Dat is maandelijks een redelijk bedrag (verschilt per persoon) dat nu wegvalt. Onze OR heeft toegelicht dat dit een van de redenen was om de thuiswerkvergoeding op te zetten.

 10. DeBudgetman.nl

  Ik krijg deze maand nog een salarisverhoging van 0,1% (CAO gemeente) en vervolgens is het wachten op de nieuwe onderhandelingen. Die starten ergens volgend jaar. De huidige afspraken lopen tot 1 januari 2021. Er zal ook wel iets van een thuiswerkvergoeding komen, verwacht ik.

 11. Tessa

  Wij krijgen per 1 januari een nieuwe CAO in de UMCs. Per 1 aug is er een verhoging geweest, dus ik verwacht nog geen aanpassingen binnenkort.

  Mbt thuiswerkvergoeding. Ja, er zijn mensen die ‘aan de frontlinie’ staan – haat die beeldspraak in deze context – maar we moeten thuiswerken duurzaam maken om te voorkomen dat we massaal weer naar kantoor hobbelen als het kan. Dat kan je doen door een extra vergoeding te geven. We vinden het toch ook niet idioot om reiskosten te vergoeden?

 12. Jer

  Ook rijksambtenaar maar andere CAO. Bij onze CAO helaas (nog) geen aanpassingen. Onze reiskostenvergoeding is niet geannuleerd, maar collega’s met een OV kaart hoeven geen eigen bijdrage te betalen sinds maart (scheelt 25 of 50 euro pm). Mijn reiskostenvergoeding pm (230 euro) is meer dan de eenmalige thuiswerkvergoeding, maar goed niet iedereen woont zover van zijn werk af als ik. Ik heb er vrede mee als men het zo houdt. de niet gebruikte reiskostenvergoeding zie ik als thuiswerkvergoeding.

 13. Olga

  Ik werk in een regionaal ziekenhuis. Als je thuis werkt mag je geen reiskosten declareren. Dat klinkt logisch, maar mijn abonnement à € 140 per maand liep wel door. Arriva wilde dat niet stopzetten, het kon alleen met 2 maanden opzegtermijn. Maar toen kon/mocht ik al weer op locatie werken.☹️Thuiswerk vergoeding doen ze niet aan. De werkgever heeft het al moeilijk genoeg… thuis werken was verplicht, zelf maar zorgen voor de nodige apparatuur. Alle aandacht ging en gaat naar de ‘handen aan het bed’, de rest van het personeel, het overgrote deel dus,moet het zelf uitzoeken. Gelukkig had ik nog een laptop liggen. Toen mijn dochter weer naar de basisschool mocht heb ik haar bureau en stoel in gebruik genomen. Nu werk ik nog grotendeels op locatie en af en toe thuis. Dat is beter voor het werk en voor mij. ?Ik reis wel met de trein, maar neem geen abonnement meer.

Reageren is niet mogelijk.