Mijn spreadsheets, een businesscase

Nog even over mijn spreadsheets… Want daar zijn grootse plannen mee. 2020 wordt hét jaar. Zei ik begin dit jaar. En ondertussen bekende ik bij de tussenstand van de jaardoelen dat er nog geen letter code geschreven is. Wat er wel geschreven is zijn nieuwe functies in de administratie en zelfs een totale verbouwing van mijn 48 grafieken. Hoe zit dat?

Kort en goed. Ik twijfel. Ik twijfel over de haalbaarheid van deze Herculeaanse taak. Vier spreadsheets zitten er in mijn universum: de administratie, de beleggingen, de hypotheek en het dashboard. Stapsgewijs opgebouwd sinds 2014. Sinds de basisversies zijn gebouwd heb ik meer dan 250 grotere en kleinere aanpassingen doorgevoerd (daar houd ik uiteraard een lijst van bij). Sommige kostten een half uurtje, anderen meerdere dagen. Ik durf de stelling aan dat er sinds 2014 meer dan duizend Geldnerd-uren in deze spreadsheets zijn gaan zitten.

En ik weet eenvoudigweg niet of ik dat nog een keer op kan brengen.

In 2014 en 2015, in het Verre Warme Land, had nam ik de tijd. De tijd om mijzelf echt nieuwe vaardigheden te leren. Boeken en artikelen te lezen over programmeren in Visual Basic. Te oefenen. Dagenlang en nachtenlang door te halen om de uitdagingen die ik tegenkwam op te lossen. Mijn spreadsheets zijn niet ontworpen, ze zijn organisch gegroeid. Pas na de basisversies is er stapsgewijs structuur in gekomen. Maar dat is een proces dat nog steeds doorloopt.

Dus ben ik nu aan het rationaliseren. Stel dat ik mijn spreadsheets nog 40 jaar gebruik? En per jaar € 55 betaal voor het gebruik van Microsoft Office? Dan ben ik dus € 2.200 kwijt om de huidige spreadsheets te blijven gebruiken, er van uitgaande dat Microsoft VBA blijft ondersteunen of een migratiepad naar een opvolger aanbiedt. Als ik dan met een uurtarief voor mijzelf reken van € 75? Dan mag ik er dus iets minder dan 30 uur aan besteden om een positieve businesscase te hebben? Dat staat in geen verhouding tot de honderden uren die het mij gaat kosten om mijn spreadsheets te migreren. Dus dan maar niks doen?

En dan was er ook nog even een berichtje dat LibreOffice in de toekomst mogelijk ook betaalde software wordt. Dat werd al snel genuanceerd, maar toch. Het is wel een herinnering dat niets zeker is op de lange termijn.

Onlangs heb ik ook nog een weekendje zitten spelen met de nieuwe versie 4.0 van GnuCash. Dat viel me niet tegen. In een uurtje had ik mijn hele grootboekschema erin zitten, en alle bankboekingen van het eerste halfjaar van 2020. Inmiddels ben ik zo ver dat ik het als een bruikbaar alternatief voor mijn administratie beschouw. Maar ik zie ook dat ik heel veel informatie kwijtraak als ik GnuCash echt ga gebruiken, bijvoorbeeld over mijn betaalgedrag. En voorlopig ben ik echt nog iets teveel gehecht aan mijn grafiekjes en statistiekjes. Maar als ik niets zou hebben en nu nog moest beginnen, werd het echt GnuCash. Enige boekhoudkennis is dan overigens wel vereist….

Uiteindelijk is het gewoon rationaliseren dat ik er nog niet echt mee aan de slag ben… Dat ik opgesloten zit in het systeem van Microsoft… Maar ik geef de moed nog niet op. Ooit komt er een oplossing. Denk ik.

Voel jij je wel eens opgesloten?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. uitklokken

  Volgens mij spelen er hier een paar dingen, geldnerd. Verzonken kosten, de waardering van software en jouw perfectionisme.
  Verzonken kosten omdat je al heel veel uren hebt gestoken in jouw spreadsheets. Dat maakt het waardevol. Want reken maar eens uit wat de werkelijke prijs is van de spreadsheets is als je voor elk uur dat je er in hebt gestoken gewoon gewerkt had met het bijbehorende loon. Daar kun je een aardige auto van kopen! Geen wonder dat je er veel waarde aan hecht. Als je dat vergelijkt met de kosten die je moet maken voor je office pakket, dan vallen die kosten opeens mee.
  De waardering die jij hebt voor het office pakket is daarmee ook groot. Je hebt niet voor niets alles in Excel gemaakt. Waarom zou je er dan ook niet voor betalen? Ik ken mezelf, ik ben een beetje een kniepert op dat vlak. Totdat je je realiseert dat ik er echt veel gebruik van maak. Dan valt het weer mee. Tip (voor als je dat nog niet hebt): Microsoft heeft een Home office program. Dan kan je via je werkgever voor weinig office licenties aanschaffen, ook voor privé. Iets om te checken op je werk?
  Dan komen we bij jouw perfectionisme. Met excel kan je veel, veel meer dan met GNUcash mogelijk is. De enige tooling die nog meer kan is zelf programmeren. En dat is nog veel meer investeren in tijd om dat goed te kunnen. Dat is wat ik zelf doe, maar ik kan het al. En als je hiermee vrijwel alles kan, waarom dan de hele tijd die twijfel?
  Niks opgesloten in het systeem van Microsoft. Ze leveren gewoon een prima product. Volgens mij ben je meer opgesloten in het systeem van geldnerd 😉

  1. Luxe of Zuinig

   Ahh,
   De befaamde “Refactoring” of “Technical debt” vraagstukken. De software werkt prima en je krijg geen enkele nieuwe functionaliteiten cadeau, maar toch kost het je een hoop geld en effort om dit te doen.
   het is niet voor niets dat organisaties dit uitstellen en je voor je het weer zo ver achterloopt dat je een complete migratie moet doen naar een ander systeem of security lekken van hier tot tokio hebt.

   Je bent in de val gelopen!
   Maar zonder gekheid, als je er plezier uit haalt waarom niet gewoon de tijd nemen om A. Het te herschrijven of B. Te migreren. Het is en blijft een hobby ding van je waar je volgens mij ook veel energie uit haalt.

 2. Patrick Tingen

  Herschrijven van software is in een commerciele omgeving vrijwel nooit een verstandige keuze (ik ben software-ontwikkelaar), maar in een privésituatie gelden natuurlijk andere regels. Je kan wel rekenen met een uurtarief van €75, maar dat is je reinste luchtfietserij, want wie gaat dat aan jou betalen of aan wie ga jij dat betalen? En als je niet je grafieken en boekhouding opnieuw gaat programmeren, wat ga je dan doen met die uren? Geld verdienen? Vast niet. Dan ga je vast andere leuke dingen doen.

  De vraag die je je moet stellen is of je het leuk genoeg vindt om te doen en of je eventueel genoegen zou kunnen nemen met iets minder gedetailleerde grafieken als dat je een enorme bak werk zou schelen. Voor een hobbyproject moet je zeker niet met een uurtarief gaan werken.

  Een alternatief zou nog kunnen zijn om je hele project op GItHub te zetten en te zien of er meer liefhebbers zijn om je te helpen met programmeren.

 3. Audrey

  Je kunt die 55 euro per jaar natuurlijk ook zien als een bijdrage van nog geen 5 euro per maand aan een leuke hobby… Voor zo’n bedrag kun je nergens gaan voetballen, fitnessen of kantklossen.

  1. Geldnerd

   Kantklossen! Ja!

 4. Dolf

  Laatste keer als klein jochie, door mijn broertje, in de voorraadkast.

 5. Mijn Virtuele Vent

  Hoewel ik best tevreden ben over mijn Excel administratie ga ik ook eens naar Gnucash kijken. Leuk om te doen.

Reacties zijn gesloten.