Leuk! Discussie over beleggen!

Er wordt al mooi gereageerd op mijn bericht over de (tijdelijke) aanpassing van mijn beleggingsstrategie. Fijne inhoudelijke reacties waar ik blij mee ben. Op basis van de reacties tot nu toe even wat aanvullende informatie. En voor het eerst deel ik daarmee ook wat concrete cijfers over mijn beleggingen. Tot nu toe heb ik die in grafiekjes steeds gewist. Dat vind ik best wel spannend.

Geldnerd heeft sinds 2009 € 27.000 in de beurs gestopt. Wat ik nu ‘verzilver’ is 1,8 keer dat bedrag, oftewel een rendement van 80% in 6,5 jaar tijd. Daarnaast houd ik nog een portefeuille over van ongeveer € 9.000. Als ik dat meereken is mijn rendement meer dan 100% geweest. Bij de portefeuille komt de komende periode waarschijnlijk nog een bedrag aan obligatiefondsen.

Geldnerd zet de stap vooral om te ‘verzilveren’, van ‘ongerealiseerd rendement’ echt geld maken. Dat ik dus een stukje onder ‘de top’ uitstap vind ik niet zo erg. En ik heb nog een andere reden. Ik begin op een leeftijd te komen dat ik anders moet gaan beleggen, een betere balans in mijn portefeuille. De afgelopen jaren heb ik redelijk agressief en op koersrendement belegd, nu wil ik me eigenlijk meer op de passieve inkomstenstroom gaan richten. De portefeuille die Kreupelgeld beschrijft in zijn reactie op mijn vorige bericht spreekt mij erg aan. Als je hierover meer informatie wilt delen, houd ik me aanbevolen.

Denk ik dat ik de markt kan ‘timen’? Nee. In 2008 heb ik heel veel geluk gehad. En nu is de markt duidelijk over een piek heen, maar hoe diep het dal gaat worden en hoe lang de daling gaat duren weet niemand (als iemand een exemplaar van het Financieele Dagblad van 2 januari 2017 heeft houd ik me aanbevolen). Maar ik heb even tijd nodig voor de herbezinning. En dus neem ik even afstand van de beurs. Letterlijk.

Ik ben erg blij met de discussie. Het helpt me om mijn gedachten te scherpen en geeft nieuwe inzichten waar ik (nog) niet aan gedacht had. Dank jullie wel!

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Kreupelgeld

  Leuk om mee te denken!

  Mijn passieve portefeuille heeft een eenvoudige opzet en het idee is geïnspireerd door een belegging die ik in 2003 deed in een beleggingsfonds met wereldwijde spreiding. Na 10 jaar was die belegging verdubbeld. Verdubbeling in 10 jaar is haalbaar met een rendement van 7%.

  Die verdubbeling is niet zo uniek. Historisch gezien kan je bij aandelenbeleggingen rekening houden met een lange termijn rendement van 6 tot 8 procent. Om dit enigszins na te bootsen bedacht ik dat 40% wereldwijde index en 20% dividend aandelen voldoende moeten zijn om in 10 jaar tijd tot 100% (of meer) van de startwaarde te groeien.

  Als ik dus een portefeuille inricht met 40% wereldindex, 20% hoog dividend, en 40% vastrentend dan verwacht ik dat de aandelen in staat moeten zijn om in 10 jaar tijd uit te groeien tot de startwaarde incl. inflatie. Die 40% kan ik dan gebruiken om mijzelf 10 jaar lang 4% uit te keren.

  Dat kan je narekenen middels een simulatie. Stel dat ik een dergelijke portefeuille inricht voor 100.000 euro, dan gaat in totaal 60.000 euro naar aandelen. Het mediane resultaat (is het meest voorkomende resultaat) in alle 10-jaars-cycli sinds 1870 is 124.000 euro. Let wel,dit is geen garantie. Het laagste resultaat na 10 jaar is 40.000 euro en het hoogste is 302.000 euro. Wel is er dus 100% zekerheid dat er na 10 jaar nog iets over is van je belegging….

  Ik hou 40.000 achter om aan mezelf uit te keren. In feite ben ik al klaar, want ik kan dit bedrag op een spaarrekening zetten en mezelf elk jaar 4%, 4.000 euro uitkeren. Na 10 jaar is er dan nog wat rente over, plus het beleggingsresultaat (iets tussen 40.000 en 302.000 euro), waarmee je weer van voor af aan kan beginnen. Zelfs in het aller-aller-aller slechtste scenario zou ik het dus 20 jaar moeten kunnen volhouden.

  Nu kies ik er zelf voor om wat meer risico te nemen met die laatste 40%. Zo zijn er bedrijfsobligaties, perpetuele beleggingen, achtergestelde leningen die een hoger rendement opleveren. Daar staat ook een hoger risico tegenover!

  Bijvoorbeeld: Rabobank Certificaten die nu ongeveer 6% rendement geven. Let op, als de zaken bij Rabobank minder goed gaan dan kunnen ze eerst de rentebetaling opschorten, en als ze failliet gaan ben je ook alles kwijt. Dat is dus wel een trade-off voor 6% rendement.

  Maar het kan ook “veiliger”. Je kan dus voor dit deel ook kiezen voor een mandje deposito’s. Of een gewone spaarrekening, of obligaties, kies maar. Ik vind het risico acceptabel waardoor ik ook bijv. kan corrigeren voor inflatie (2%) en vermogensbelasting (1,2%). Maar dat risicoprofiel zal ieder voor zich moeten bepalen.

  Wat is mijn doel? Ik wil op termijn stoppen met werken en moet dan heel wat jaren overbruggen tot mijn pensioen. Meer dan 10, minder dan 20. Ik ga dan interen-nieren. Ik teer dan in op mijn vermogen totdat de pensioenboot aanlegt. De kans dat er bij het bereiken van de pensioenleeftijd nog wat fondsen over zijn is veel groter dan de kans dat ik dan al niet meer leef. Makkelijke keuze wat mij betreft.

  1. Geldnerd

   Dankjewel voor het delen. Ik ga aan de slag met mijn spreadsheet en houd je op de hoogte!

 2. Willem

  Wij doen aan Dividend beleggen.
  Voornamelijk Amerikaanse aandelen en een paar Nederlandse die ieder kwartaal dividend betalen.
  Door iedere maand bij te kopen krijg je een stapel effect, het mooie van dividend aandelen is dat ik nu iedere maand “extra” geld krijg uitgekeerd, dat kan ik dan herbeleggen of opnemen.
  Op dit moment krijgen we per maand gemiddeld tussen de 150 -175 euro extra inkomen.
  Als we in dit tempo door blijven gaan dan is het over 10 jaar 1200-1500 euro per maand opgelopen.
  Voordeel is we hebben een 2e inkomen ernaast zo worden we financieel onafhankelijk.

 3. Eddie

  Mijn redenatie is vrij simpel:
  > ~ 25% is aandelen en 75% spaargeld. Ik denk dat deze verhouding afgelopen weken echter wel is gewijzigd … … …
  > Alle aandelen zijn in een indextracker en maandelijks wordt er automatisch bijgekocht.

Reageren is niet mogelijk.