Kriebels op de beurs?

  • Berichtcategorie:Beleggen

Ik schrijf weer eens over de beurs. En wijs dus graag eerst naar mijn Disclaimer. Want dit blog is niet bedoeld als beleggingsadvies, maar alleen om jullie mee te nemen in mijn eigen gedachten en hersenspinsels.

Geldnerd is een luie belegger. Breed gespreide ETFs met lage kosten zijn hier de favoriet. Op die manier volg ik ‘de markt’ op de voet. Naar boven, maar ook naar beneden. Want dat is de enige zekerheid die je als belegger hebt. We zijn natuurlijk verwend met vrijwel eindeloos stijgende beurzen sinds de financiële crisis van 2008 / 2009, met (terugkijkend) alleen een klein ‘blipje’ in het eerste kwartaal van 2020 bij de start van de coronapandemie. Maar ooit gaat de beurs weer langdurig en groots naar beneden. In mijn achterhoofd houd ik rekening met een daling van 40 tot 50 procent. Die op elk moment kan starten.

Het jaar 2022 is wat dat betreft enerverend gestart. Het begon de eerste week van januari al goed, toen uit de notulen van de meest recente vergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de FED) bleek dat het ze menens was om het beleid op korte termijn te ‘verkrappen’, te stoppen met het in de markten pompen van meer geld, en dat er zelfs al werd gesproken over het afbouwen van de obligatieportefeuille. Dat ging veel verder dan waar de meeste beleggers op rekenden, en leidde tot rode cijfers op de meeste beurzen. De berichten over stijgende rente en oplopende inflatie buitelden over elkaar heen. Het leidde tot stuiterende koersen. Dagen met procentjes eraf werden afgewisseld door dagen met procentjes erbij. Als je de beurs volgt zou je er zenuwachtig van kunnen worden.

In de laatste week van januari begon de oplopende spanning tussen Rusland, de NAVO en de Oekraïne ook op de zenuwen van de beurshandelaren te werken. Onzekerheid is zelden goed voor de koersen, en ook dat leidt dan weer tot dalende koersen.

S&P500 index 2022 t/m 18 februari. Bron: Yahoo Finance.

De tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties is ondertussen behoorlijk opgelopen en heeft zelfs al boven de 2,0% gestaan. Dat is iets wat in Europa nog niet aan de hand is.

Rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties 2022 t/m 18 februari. Bron: Yahoo Finance.

Ruim een jaar geleden schreef ik al dat we volgens mij in een monetaire bubbel leefden. De bubbel van gratis geld, die de normale markt verstoort. Door de acties van de FED wordt duidelijk dat dit tijdperk ten einde aan het komen is. De Europese Centrale Bank hobbelt daar maar een beetje lafjes achteraan, en is sowieso veel minder relevant voor het sentiment op de belangrijke aandelenbeurzen. De onzekerheid of er inderdaad een oorlog met Rusland komt, en de onzekerheden die corona nog steeds veroorzaakt in de economie en de samenleving, zorgen voor extra zenuwen.

Hollen naar de uitgang dan maar? Dat zal voor veel (pas begonnen) beleggers de natuurlijke reactie zijn. Alles (met verlies) verkopen, de schamele restanten op een spaarrekening zetten of cryptovaluta kopen om nog meer verlies te maken, en de komende tien jaar op verjaardagsfeestjes vertellen dat beleggen echt levensgevaarlijk is en dat mensen er nooit aan moeten beginnen. Zo gaat het meestal, toch?

Of is dit gewoon een terugkeer naar normaal? Gratis bestaat niet, en gratis geld dus ook niet. Gezonde rente is heel OK. De arbeidsmarkt vertoont geen tekenen van crisis, er zijn meer vacatures en minder werklozen dan ooit. Tijd voor een goede correctie op de beurzen?

Wie het weet mag het zeggen. Geldnerd weet het in elk geval niet. Ik ben geen waarzegger, deskundige, of financieel adviseur. Ik ben gewoon een luie belegger met een buy-and-hold strategie. Er wordt hier dus niet in paniek verkocht, en gewoon elke maand bijgekocht voor de gewenste verdeling van mijn portefeuille. Gewoon de rit uitzitten. Ook als de beurs met 50% daalt. Dat trekt wel weer bij. En ondertussen blijf ik elke maand (goedkoper) bijkopen.

Elk weekend wordt mijn beleggingsspreadsheet bijgewerkt. Afgelopen weekend stond mijn portefeuille 3,9% lager dan op 1 januari. Dat is nog steeds 66,6% hoger dan de totale inleg die ik sinds 1 januari 2013 gedaan heb (dat was 74,2% op 31 december 2021). Als ik het afzet tegen de ontwikkeling van mijn portefeuille in de afgelopen vijf jaar dan is deze hectische periode sinds 1 januari nauwelijks relevant te noemen. Maar ooit gaat er weer een keer 40 of 50 procent van af.

Zelf heb ik dus op dit moment nog geen last van kriebels op de beurs. Gelukkig maar. Begin 2016 had ik die namelijk wel. Ik verkocht vrijwel al mijn aandelenposities en ging zitten wachten op de correctie die ik verwachtte en die niet kwam. Terugkijkend is het één van mijn domste financiële beslissingen ooit geweest. Pas in september 2016 durfde ik weer voorzichtig in te stappen. Dat ik nu geen kriebels heb is voor mijzelf een signaal dat ik daarvan geleerd heb. Maar de tijd zal leren of dat inderdaad het geval is.

Krijg jij al kriebels op de beurs?

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. DutchRN

    Ik ben in 2001 begonnen met een Mutual fund. Maandelijks automatisch bij gespaard totdat ik terug ging naar de EU. Dividend altijd herinvested. Na 9/11 was de daling nogal groot, en ik dacht “dit komt nooit meer goed” – maar niets gedaan. En dat was maar goed ook. Dat is nog altijd mijn strategie. Ik kijk 1x p jaar wanneer ik belastingaangifte moet doen. Mijn gemiddelde rate of return is 10.8% sinds ik begon. Ik laat het allemaal zo, en hoop dat er niet net voor mijn pensioen iets gebeurt waardoor er heel veel onrust in de wereld is. Het is niet voor niets dat the return on money the 8th wonder of the world wordt genoemd. Ik had hier zelf nooit iets over geleerd op school (vroeger) ik hoop dat dit nu wel het geval is en dat er daardoor mensen beginnen met vroeg beleggen in een mutual fund. Het is tenslotte voor de (hele) lange termijn.

  2. uitklokken

    “Ik verkocht vrijwel al mijn aandelenposities en ging zitten wachten op de correctie die ik verwachtte en die niet kwam.”
    Ja, herkenbaar. Ik heb een uitstapje gemaakt met goud maar kom daar op terug. Mijn beleggingshorizon is nog zo ver weg (meer dan tien jaar) dat het risico van de markt timen niet zo in verhouding staat tot de baten.
    De 10-jaars langetermijnvisie van Vanguard is lager, maar nog steeds positief op 4%. Zie https://advisors.vanguard.com/insights/article/series/vanguardeconomicandmarketoutlook Daar zie je dat de kansen wellicht wat meer buiten de VS gezocht moeten worden. Een Europees stock indexfonds dan misschien? Wat denk jij?

  3. Geldsnor

    Nope, geen kriebels. We staan op +30% tov. begin vorig jaar en nog meer tov. eerdere momenten. Allemaal niet zo spannend. Onze aandelen zijn redelijk vrij van Russische exposure, maar zenuwachtigheid kan het op korte termijn allemaal wel raken. Gevalletje van niet naar kijken en zéker niet op acteren door te verkopen.

Reacties zijn gesloten.