Komt het nieuwe pensioen er nu echt aan?

  • Berichtcategorie:Pensioen

In allerlei ranglijstjes staat Nederland steevast in de top-vijf als het gaat om de kwaliteit van ons pensioenstelsel. Toch zijn we al jaren aan het praten polderen over een grote hervorming. Ik heb het lang met interesse gevolgd. Maar een tijdje geleden dacht ik ‘laat maar’. Het was onmogelijk om na te gaan wat het voor mij persoonlijk zou betekenen. Wel had en heb ik een aantal zorgen, daar schreef ik drie jaar geleden al over.

De afgelopen week was de pensioenhervorming veelvuldig in het nieuws. Want de Eerste Kamer debatteerde er over. Twee dagen maar liefst. Er tekent zich een meerderheid af, maar dat zal pas blijken als er morgen over gestemd wordt.

Er was overigens het nodige te doen over dat Eerste Kamerdebat. Want de pensioenhervorming is zo ongeveer het laatste onderwerp dat de huidige Eerste Kamer besproken heeft. Veel mensen vonden daarom dat zo’n grote hervorming had moeten wachten op de nieuwe Eerste Kamer.

In ons Nederlandse parlementaire systeem worden de leden van de Eerste Kamer verkozen door de leden van de Provinciale Staten, binnen drie maanden na de Provinciale Statenverkiezingen. Die waren op 15 maart, en ook morgen wordt dus de nieuwe Eerste Kamer gekozen. In de huidige Eerste Kamer had de coalitie al geen meerderheid, dus werden er vaak dealtjes gemaakt met Groen Links en PvdA. In de nieuwe Eerste Kamer is het nog maar de vraag of dat nog een optie is. Het zal niemand ontgaan zijn dat de provinciale verkiezingen gewonnen zijn door een partij van boze tractorrijders zonder al te veel politieke ervaring, maar met veel gevestigde politieke belangen. We zullen zien welke parlementaire dieptepunten dat de komende jaren weer op gaat leveren (je merkt misschien al dat Geldnerd niet erg optimistisch is op dit punt…).

Maar goed, ik had het over de pensioenhervorming. Een ronkende website is er al een tijdje, vast en zeker gemaakt door het Communicatieleger van de Rijksoverheid, maar die kan ons natuurlijk ook nog niks vertellen. De voor ons loonslaven interessante gesprekken moeten nu nog beginnen. Hoe gaat onze nieuwe pensioenregeling eruit zien? Wat betekent dat ‘invaren’ precies? Welk verwacht pensioenbedrag staat er straks in mijn ABP-overzicht? Het zal nog jaren duren voordat we dat allemaal weten.

En de echt interessante vragen zullen de komende decennia pas beantwoord worden. Krijgen we nou echt een beter pensioen? Ik weet het niet. Ik ben wel blij dat ik mijn maatregelen genomen heb, en maximaal eigen vermogen opbouw.

Heb jij wel eens op een tractor gereden?

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Pasja

    Haha, om met je laatste vraag te beginnen. Nee ik heb nog nooit tractor gereden, ik vind het ondingen:)

    Verder ben ik ook erg benieuwd naar de uitkomst van de Pensioenwet. Ik heb mijn zo maximaal als mogelijk vroegpensioen ABP aangevraagd per as september. Vanuit de gedachte “je kunt het maar binnen hebben.”
    Daarnaast ben ik ook erg benieuwd of ik “mag” blijven werken naast mijn vroegpensioen, belastingtechnisch gezien dan. Dit heb jij eerder ook al eens voor mij uitgezocht. Ik zou graag die vrijheid van keuze willen hebben, wat tot nu toe nog niet het geval is.

    1. Herminez

      Zo, daar is geen woord Spaans bij. Feitelijk zeggen de heren dat behandeling in de Eerste Kamer niet plaats had moeten vinden vanwege het ontbreken van de 2/3 meerderheid in de Tweede Kamer. Dit is natuurlijk al aangedragen door de kamerleden die om deze brief hebben verzocht. Jammer genoeg zijn die door de arrogantie van de macht genegeerd. Ben benieuwd wat deze brief nog uithaalt.

      Helaas bestaat er nog steeds geen constitutionele toetsing in Nederland. Ik hoop en bid dat de leden van de Eerste Kamer vandaag zo wijs zijn om niet te gaan stemmen.

  2. Inkoopadviseur publiek

    Om ook maar met je laatste vraag te beginnen…. Ja! Wel duizenden keren, maar wat wil je als je een zoon van een agrariër bent (en ondertussen al bijna 20 jaar ambtenaar… ieuwww 😉). Ik moet wel zeggen, zeker als adolescent wat ik toen in de jaren ‘90 was, is rondscheuren op- en werkzaamheden uitvoeren met een trekker echt geen straf.

    Qua pensioen, ik heb ook geen idee of het beter zal worden voor ons. Ik heb laatst wel, vanwege een overstap van werkgever, een offerte voor evt waardeoverdracht aangevraagd van ABP naar mijn nieuwe pensioenfonds. En het bleek interessanter voor mij om mijn opgebouwd pensioen weg te halen bij ABP en bij de nieuwe onder te brengen. Wat ik o.a. begrepen heb van het nieuwe pensioenstelsel is dat je nog steeds niet zelf een keuze kunt maken uit bepaalde indexfondsen. Dat vind ik als particulier belegger wel jammer. Het zou een persoonlijker pensioen worden maar het blijft een collectief belegd pensioen volgens mij.

    Ik ben dus ook blij dat ik eigen maatregelen neem, zoveel mogelijk eigen vermogen opbouwen (streef FIRE na) en doe daarnaast elk jaar het maximale wat mogelijk is qua inleggen van fiscale jaarruimte in een pensioenbeleggingsrekening. Wat kun je nog meer doen?

  3. Bart

    Een van de belangrijkste financiële gevolgen wordt volgens mij dat het percentage van je loon dat je voor pensioen opbouwt, niet langer stijgt met hogere leeftijd, maar gelijk is over je hele carrière.

    Dit is fantastisch voor jonge mensen, omdat ze sneller een hoger bedrag kunnen laten renderen en zo een hoger pensioen kunnen verwachten. Het is minder positief voor mensen zoals mijzelf van midden 40, die jarenlang minder pensioen hebben opgebouwd dan in de toekomst het geval zou zijn, maar daar op latere leeftijd ook niet voor gecompenseerd gaan worden met hogere opbouw.

    Dit pensioengat kan worden opgelost omdat de fiscale jaarruimte flink omhoog gaat van 13% naar 30%. Maar dat betekent dat je zelf flink extra (bruto) zal moeten betalen voor een extra lijfrente pensioen om dit op te vangen.

    Er is bij mijn werkgever al gesproken over een eenmalige compensatie voor langdurige werknemers. Maar dat gaat waarschijnlijk te duur worden en zal waarschijnlijk afgekeurd worden ivm geplande kosten reductie…

  4. marijke

    Eerder reageerde ik al eens bij je dat de energierekening de meest onduidelijke kostenpost is in mijn administratie, maar toen was ik pensioen even vergeten. Geen echte kostenpost natuurlijk, maar wel super belangrijk voor de toekomst en geen flauw idee waar ik nu uiteindelijk recht op zal hebben als loonslaaf en of dat voldoende is… Geeft maar weer aan hoe belangrijk het is om zelf al goed te sparen voor een fijne oude dag zonder, of zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de steeds maar veranderende pensioenpot. Zeker als reageerder Bart gelijk heeft en wij als midden 40ers straks extra nadeel gaan ondervinden van de veranderingen. Qua trekker rijdende politici, er is altijd hoop dat ze het voor de burgers beter regelen dan hun voorgangers, maar helaas zie ik nooit zoveel echt positieve veranderingen voor de burger, wie er ook aan de macht is.

  5. Monique

    Ik heb me nog niet echt verdiept in de nieuwe pensioenwet, ja ieder krijgt zijn eigen potje.
    Ik vraag me af of het voor mij veel zal veranderen. In zo ongeveer alle berichten die ik er over lees wordt gesproken over pensioenfondsen, terwijl mijn pensioen via een pensioenverzekeraar loopt. Dat werkt anders, waardoor ik het idee kreeg dat het voor pensioenverzekeraars niet zo’n verandering is. Maar misschien vergis ik me hierin. Iemand hier die dat weet?
    Overigens bouw ik nu al bijna 4 jaar geen pensioen meer op omdat ik niet meer werk. Ben nu 56 dus met wat ik nu heb opgebouwd zal ik het straks moeten doen.

Reacties zijn gesloten.