Klassiek Grootboek

Het Grootboek is de kern van de financiële administratie. Ook van de mijne. En dat is niet iets van de laatste jaren. Ook vroeger werd er, op papier, al gebruik van gemaakt.

Geldnerd was onlangs op een tentoonstelling over de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), in het Nationaal Archief in Den Haag. Absolute aanrader als je een beetje van geschiedenis houdt. Ook 400 jaar geleden werd er al gehandeld in aandelen, gehandeld in opties, en andere dingen. Inclusief uitwassen waardoor de Staten-Generaal zich gedwongen zagen om in te grijpen, waarschijnlijk een van de eerste ingrepen door de overheid in aandelenhandel ter wereld.

De VOC was eigenlijk ook een enorme administratieve organisatie. Vrijwel alles werd bijgehouden op lijstjes. En op de tentoonstelling kwam Geldnerd ook dit tegen:

Een origineel Grootboek. Het Nationaal Archief schijnt er een behoorlijk aantal te hebben. Er is online veel informatie over te vinden, en deels is de boekhouding ook ontsloten. Ik vind het een knap stukje werk, en een mooi stukje financiële historie. Tegelijkertijd ben ik ook weer extra blij met onze moderne boekhoudsystemen en mijn spreadsheets. Want die maken het leven een stuk eenvoudiger!

De tentoonstelling ‘Ontdek de wereld van de VOC’ is nog tot 24 juni 2018 te zien in het Nationaal Archief, naast het Centraal Station van Den Haag.

Ben jij ook een beetje fan van de geschiedenis van financiën?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ontsladebaas

    Mijn persoonlijke administratie lijkt ook op een grootboek inderdaad. Alle mutaties hebben een categorie en een rekening, en met die kenmerken kan ik een cumulatieve stand bepalen voor elk gewenst moment in de tijd, met uitgavenpatronen maar ook huidige standen en daardoor P&L en Balance statements genereren.

  2. financefitgirl

    Lijkt me inderdaad leuk om te zien. En heeeel fijn dat we nu Excel hebben!

Reageren is niet mogelijk.