Ik ♥ Macro’s – User Defined Functions

Raak ik dan nooit uitgepraat over Macro’s? Blijkbaar niet!

Een tijdje geleden heb ik mijn beleggingsspreadsheet volledig opnieuw gebouwd, ik schreef er al eens over.

Voor een aantal statistieken die ik graag wekelijks wil weten, zitten er geen standaardfuncties in Excel. Maar Excel geeft je wel de mogelijkheid om zelf functies te bouwen, de zogenaamde ‘User Defined Functions’. Dat is erg handig. Zo hoefde ik een functie maar 1 keer te programmeren, en kan ik deze daarna voor ieder beleggingsfonds opnieuw gebruiken.

Waar heb ik zoal zelf functies voor gebouwd?

  • Om uit mijn database met aandelenkoersen de meest recente, de hoogste en de laagste koers te halen voor een fonds.
  • Om op basis van de lijst met aandelentransacties automatisch uit te rekenen hoeveel aandelen ik op dit moment in portefeuille heb van een fonds.
  • Om op basis van de lijst met aandelentransacties automatisch uit te rekenen hoe lang ik een fonds al in portefeuille heb.
  • Om per fonds op basis van de transacties uit te rekenen wat ik eraan verdiend of verloren heb, zowel als % als in bedrag.

En zo heb ik er nog een aantal. In totaal heb ik zo wel 20 functies geprogrammeerd. Allemaal dingen die ik in mijn oude spreadsheet handmatig moest instellen. Het scheelt me veel tijd, die ik nu kan gebruiken om marktontwikkelingen en nieuwe beleggingen te onderzoeken. En het verkleint de kans op fouten, waardoor ik beter weet hoe ik ervoor sta.

Gebruik jij alle mogelijkheden van jouw spreadsheet?