Hoeveel geld staat er op de rekeningen?

Header008Onlangs reageerde ik op een blog van Amber Tree Leaves over de hoeveelheid rekeningen die hij heeft. Maar hoeveel geld staat er eigenlijk op de rekeningen?

Allereerst natuurlijk mijn Lopende Rekening. Hierop staat in principe niet meer geld dan ik verwacht in de lopende maand, tot aan de volgende salarisbetaling, nodig te hebben. Met een kleine marge van een paar honderd Euro. Ik doe nauwelijks aan onverwachte uitgaven, en het gebeurt me eigenlijk nooit dat er een onverwachte rekening komt. Dat heb ik allemaal wel goed in beeld. Als er eens een onverwachte uitgave gedaan moet worden, dan gebruik ik daarvoor mijn creditcard (die volledig geïncasseerd wordt een paar dagen na mijn eerstvolgende salarisbetaling), of ik maak snel wat geld over van mijn Kleine Buffer.

Mijn Kleine Buffer is een direct beschikbare spaarrekening, die gekoppeld is aan mijn lopende rekening bij dezelfde bank. Dat betekent dat ik, via internetbankieren of de app van mijn bank, in seconden een bedrag kan overboeken naar mijn Lopende Rekening. Op de Kleine Buffer staat normaliter een paar duizend Euro. In de praktijk gebruik ik deze rekening als ‘overloop’ van mijn Lopende Rekening. Direct na ontvangst van mijn salaris boek ik alles wat ik niet verwacht nodig te hebben, over van mijn Lopende Rekening naar de Kleine Buffer. Ik betaal mezelf dus eerst, zoals heel veel financiële goeroes voorschrijven. Elke paar maanden maak ik het ‘overschot’ van de Kleine Buffer over naar de langere-termijn spaarrekeningen en de beleggingsrekening.

Daarnaast heb ik de Grote Buffer. Dit is geen aparte spaarrekening, maar het is een deel van het bedrag dat gestald staat op een direct opneembare spaarrekening met (relatief) hoge rente. Op dit moment bestaat de Grote Buffer uit twee delen:

 • € 25.000, oftewel 6 maanden netto inkomen, voor calamiteiten en rampen.
 • € 25.000 voor het moment dat Vriendin en ik een huis huren of kopen, en moeten gaan verhuizen en inrichten. We hebben niet veel spullen meer over na ons verblijf in het Verre Warme Land en moeten dan van alles gaan aanschaffen en misschien ook nog verbouwen. Dat geld wil ik dan snel beschikbaar hebben.

De rest van mijn geld noem ik mijn Vrij Vermogen. Ik ben vrij om dit te beleggen en/of op andere manieren voor langere tijd vast te zetten, om mijn rendementsdoelen te halen. Dat geld hoeft niet direct beschikbaar te zijn.

Hoeveel geld heb jij op jouw bankrekeningen staan?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Mr FOB

  Op mijn lopende rekening heb ik ongeveer 500 euro. Op mijn direct opneembare spaarrekening heb ik 10.000 euro, genoeg voor een half jaar om van te leven. De rest beleg ik, deels pensioenbeleggen, de rest vrij beleggen

 2. Marjolein

  Lopende rekening: genoeg voor alle vaste lasten, boodschappen, benzine, koffie en honden trimster, honden eten, met een marge van 150€
  Spaar rekening: verdeeld in 3 gedeeltes: extra afbetaling huis – 6300€ voor 2017 (10%) en 2300€ voor 2018 – doel 2018 is ook 10%
  Zorg kosten (eigen risico max, auto, dierenarts uitgaven: 5000€
  Buffer: 12500€ doel is 15000€ voor 2016, en 20000€voor 2017, ongeveer een netto jaarsalaris. Ik weet niet dat ik de 20000€ ga halen maar ik streef ernaar.
  Ik verdien iets onder modaal. Mijn hypotheek is sinds 2013 met 135€ / maand naar benden gegaan door mijn jaarlijkse extra aflossing. Ik rol dit in het sparen voor de volgende aflossing.

 3. amber tree

  We hebben een gelijkaardig systeem… Op deze manier hoop ik een cash flow probleem te vermijden.

  Kudos dat je exacte bedragen noemt… De grootorde is hetzelfde. Een deel van dat geld dient bij ons ook voor eventuele problemen aan het huis. Zoals een recent probleem met de zonwering. Dit gaat snel 2000EUR kosten

 4. Wij hebben een lopende rekening waarop precies staat wat we nodig hebben. Hier betalen we alle vaste lasten van (en verwachte variabele lasten, zoals boodschappen en dergelijke). Variabele lasten betalen we hier ook wel van, maar die bedragen stort ik vervolgens direct terug van de spaarrekening (bij ons heet hij reserves, maar dat is eigenlijk de kleine buffer natuurlijk).
  Direct nadat het salaris gestort is, gaan alle grote spaarbedragen er vanaf. En dan vul ik ook de kleine buffer, met de bedragen die we die maand verwachten als variabele bedragen. Daar staat eigenlijk nooit meer dan €500 op.
  Eigenlijk hebben we dus een heel ingewikkeld systeem. 🙂 Maar ik vind het wel heel leuk, en het gaat al 3 jaar goed, dus ik houd het er mooi in.

  Heel leuk om jullie systeem eens te horen, en ook hoeveel het precies is. Dat is stiekem toch best heel interessant he, van anderen.

 5. BespaarBalans

  Een interessant artikel! Allereerst chapeau dat je zo open (lees: inclusief bedragen) hierover schrijft. Dit onderwerp staat ook op mijn lijst met onderwerpen om deze week over te bloggen. Ik houd het dan ook nog even spannend 🙂

 6. Team CF

  Het streven is om ongeveer gemiddeld zo’n 500-1000 op de betaalrekening te hebben staan. Op de beleggingsrekening (spaarrekening hebben we niet) willen we zo’n 5000 in cash hebben staan als buffer (twee maanden kosten) en de rest zou geinvesteerd moeten worden. Als er echt problemen zijn, dan gaan we wel investingen liquideren. Maar die kans is zo klein dat we dit risico wel willen nemen. Maar goed, hier zijn we nog niet want er staat nog te veel cash.
  Echter, we moeten de keuken nog verbouwen/vervangen in de komende twee jaar, dus daar hebben we nog een potje voor nodig.

Reacties zijn gesloten.