Van winst nemen is nog nooit iemand arm geworden. Dat heb ik eens ergens gelezen, en het is blijven hangen. Ik heb het zelfs in mijn beleggingsspreadsheet gezet, bovenaan mijn rapportagepagina. Zodat ik er iedere week aan herinnerd word. Dat heb ik nodig. Want het blijft voor mij het moeilijkste van beleggen. Wanneer stap je ‘uit’? Wanneer verkoop je een aandeel? Kilometers tekst zijn er geschreven over het kopen van aandelen. Over verkopen is helaas weinig te vinden.
Het is een eeuwig dilemma. Wat stijgt, gaat ook wel weer een keer dalen. Maar als je te vroeg verkoopt, zie je een mooie winst aan je neus voorbijgaan. Dat is erg jammer, maar te laat verkopen is erger. De gedragseconomie leert ons dat de pijn van verlies dubbel zo zwaar weegt als het plezier van winst. En maak je verlies, dan moet je steeds meer winst maken om terug te komen waar je begon. Luisteren naar analisten helpt ook al niet, die hebben ook geen kristallen bol.
Voor indextrackers en aandelenfondsen is het vaststellen van het juiste verkoopmoment nog moeilijker. Bij een individueel bedrijf kun je nog kijken naar verschuivingen in de directie, het publiceren van tegenvallende resultaten, of zaken als de stand van de voorraden of het debiteurensaldo. Wijzigingen in de dividenduitkering zijn ook een signaal. Lastiger wordt het al bij emotioneel gedrag. Berichten in de media, al dan niet op basis van feiten, kunnen de koers opjagen en de grond in praten.
Voor een index of een sector is dit moeilijker te bepalen. Je houdt al gauw de aankoopkoers als ‘minimum’ voor ogen. Dat is een bekende psychologische valkuil, het wordt een ankerpunt. Het is lastig om verlies te accepteren, maar emotie mee laten wegen is niet verstandig. Daarmee verkoop je de winnaars te snel en de verliezers te laat.
Zelf verkoop ik eigenlijk alles te laat, ik ben er nog niet uit. Ja, als de economie in een recessie raakt dan stap ik uit. Dat heb ik in 2008 ook gedaan. Maar ik vond het lastig voor de fondsen die ik tot voor kort in portefeuille had.
Bij gebrek aan beter experimenteer ik nu met technische analyse. Dat is het bestuderen van grafieken van historische koersen in combinatie met historische informatie uit de markt (zoals prijs en omzet) om uitspraken te doen over toekomstige koersen.
Zo kijk ik naar de Stop/Loss. Niet door middel van een automatische order, maar ik laat mijn beleggingsspreadsheet elke week automatisch doorrekenen hoe de koers van mijn fondsen zich verhoudt tot de hoogste koers die ik tot nu toe bereikt heb. Als een fonds meer dan 10% beneden de hoogste koers zit, moet ik goed nadenken of ik het fonds wil houden.
Ook kijk ik naar het 200-daags gemiddelde, de gemiddelde slotkoers van een aandeel/index over 200 dagen. Een opwaartse doorbraak van de koers wordt door technisch analisten beschouwd als het begin van een nieuwe lange termijn opwaartse koersbeweging. Een neerwaartse doorbraak van de koers door de lijn van het 200-daags gemiddelde kan een indicatie zijn van een nieuwe lange termijn neerwaartse koersbeweging.
De stop/loss en het 200-daags gemiddelde zit al ingebouwd in mijn beleggingsspreadsheet. De bedoeling is dat ik in mijn weekrapportage automatisch zie welke fondsen in de gevarenzone zitten. Of dat ook voldoende gaat zijn om echt de verkooporder in te voeren moet nog blijken.
Hoe bepaal jij wat het juiste moment is om uit een aandeel te stappen?
Niet. Ik stap in en ik blijf. Later, als ik financieel onafhankelijk ben, dan zal ik misschien wel af en toe moeten verkopen.
Buy and hold, het antwoord op al je vragen 😉
Tsja, dan moet ik ook stoppen met kijken, gewoon alleen op 31 december de stand opnemen.
Misschien is het inderdaad zo eenvoudig….
Zelf ben ik voor mijn core portfolio buy en hold. Als je verkoopt dan moet je de top weten te vinden. Wanneer stap je dan in? Op de bodem. Dan moet je ook die goed weten te vinden. Het lukt mij alvast niet.
Doordat ik maandelijks bijkoop, koop ik duur, normaal en goedkoop. Op lange termijn zit je volgens mij dan goed omdat het snel naar beneden gaat en dan traag omhoog. Daardoor koop je goedkoper (Heb ik op een engelse blog gelezen, en ik geloof het wel)
Ik heb wel wat plakmoney: hiermee speel ik in op tendenzen, technische analyses en andere zaken. Maar dat is maar een klein deeltje van mijn portfolio.