‘Vroeger’ zag je ze nog wat vaker dan tegenwoordig bij de aandeelhoudersvergaderingen van grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Meestal grijze heren, die gedurende hun leven een ‘aardig pakketje aandelen in…’ bij elkaar gekocht hadden. Na hun pensioen zorgde dat pakketje voor extra inkomen, door de jaarlijkse dividendbetalingen. De aandeelhoudersvergadering werd voor deze mensen dan een jaarlijks uitje.
Dividend is de betaling van (een deel van) de winst van een onderneming aan de aandeelhouders. Het kan worden uitgekeerd in cash geld, of kan ook in aandelen worden uitgekeerd. Sommige beleggers bouwen een hele strategie gebaseerd op dividendrendement.
Het totale rendement dat je als aandelenbelegger kan behalen bestaat uit drie componenten: koerswinst, dividendrendement en – in geval van aandelen die niet in Euro’s genoteerd staan – valuta-effecten. Veel beleggers focussen alleen op koerswinst, maar op lange termijn is ook dividend erg belangrijk. De hoogte van het dividendrendement verschilt nogal, maar schommelt veelal tussen 2 en 4 procent op jaarbasis. Dividend is geen vanzelfsprekendheid, en ook bedrijven die jarenlang goede dividenden uitkeren kunnen op enig moment besluiten of gedwongen worden om daarmee te stoppen. Deze week gebeurde dat nog bij één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, het dividend werd met 75% verlaagd!
Morningstar heeft een aantal interessante artikelen voor mensen die er meer over willen lezen, zie ondermeer hier en hier.
In mijn portefeuille heb ik dividend lang verwaarloosd. Tot ik me eind 2013 realiseerde dat een fonds wat ik verkocht had (omdat de koerswinst achterbleef bij mijn verwachtingen) feitelijk wel goed gerendeerd had omdat er regelmatig een goed (cash) dividend betaald werd. Nu probeer ook ik bewust fondsen toe te voegen die zorgen voor dividendopbrengsten in mijn portefeuille.
Speelt dividend in jouw portefeuille een rol?
Ik vind dat je dividend moet zien als een gedeelte van je totale opbrengst. Dus je had beter vanaf het begin bij dat fonds van jou bewust kunnen zijn van de werkelijke opbrengst, inclusief het dividend. Misschien had je dan niet verkocht, of misschien was de uiteindelijke gemiddelde opbrengst per jaar toch nog steeds lager dan bij een ander fonds.
Ik bereken een opbrengst inclusief dividend (maar ook inclusief eventuele waardestijging), maar ik ga dus niet bewust op zoek naar fondsen die dividend of veel dividend uitkeren, want dividend is maar één onderdeel van de mogelijke opbrengst van een aandelenfonds.
Stel dat je je rijk rekent omdat je op je belegging van 1000 euro 40 euro dividend krijgt, maar je fonds stijgt verder niet in waarde, maar iemand anders neemt een ander fonds dat “maar” 20 euro dividend uitkeert op een belegging van 1000 euro, maar tegelijkertijd 60 euro in waarde stijgt, waardoor die persoon het uiteindelijk kan verkopen voor 1060 euro … dan heeft die andere persoon toch echt een betere totaalopbrengst, namelijk 1060 euro plus 20 euro dividend is 1080 euro.
Dus nogmaals: dividend is mooi, maar het zegt niet alles over hoe goed een belegging is of kan zijn.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3466836/The-couple-retired-30s-world-too.html
Zij deden dat wel en leven nu van €3500 dividend per maand.
Zelf beleg ik (nog) niet. Teveel gehecht aan zekerheid .